Fost consilier al lui Ciolos: Impozitul pe cifra de afaceri e un barbarism fiscal. Va avea consecinte negative pentru investitii si dezvoltarea afacerilor

Joi, 29 Iunie 2017, ora 13:42
7820 citiri
Fost consilier al lui Ciolos: Impozitul pe cifra de afaceri e un barbarism fiscal. Va avea consecinte negative pentru investitii si dezvoltarea afacerilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Noul program de guvernare anuntat de PSD pentru Guvernul Mihai Tudose a atras atentia economistilor, care vorbesc despre un "barbarism fiscal" referitor la masura de introducere a unui impozit pe cifra de afaceri a firmelor, motivata de faptul ca Fiscul nu e capabil sa colecteze destule venituri la buget din impozitul actual pe profit.

Practic, PSD si-a dat seama ca nu poate acorda atatea majorari de pensii si salarii in sistemul de stat, cum a promis, atata timp cat nu incaseaza mai mult din taxe si impozite.

In loc sa imbunatateasca aceasta colectare, PSD s-a gandit sa introduca taxe noi, care mai de care mai daunatoare pentru mediul de afaceri.

"Noul program de guvernare aduce o "revolutie" in gandirea PSD. Dupa ce au constatat, asa cum arata datele economice pe primele cinci luni, ca nu poti in acelasi timp sa majorezi pensiile si salariile si sa reduci si taxele, creierele economice ale partidului au avut o revelatie fulminanta si vin cu o noua abordare.

Dupa un experiment economic si bugetar esuat au ajuns la o concluzie elementara pentru oricine ar fi studiat minimal legile economice care guverneaza finantele publice.

Astfel, au aflat si ei ca pentru a majora cheltuielile sociale trebuie sa cresti veniturile bugetare.

Drept urmare, obiectivul principal al noului program de guvernare este o impozitare mai mare imbracata in noi promisiuni de majorare a salariului minim si a punctului de pensie.", scrie pe Facebook Ionel Danca, fost consilier al premierului Dacian Ciolos.

Acesta atrage atentia ca, in realitate, executia bugetara din primele luni, in care veniturile au fost mai mici decat cele prognozate iar cheltuielile mult mai mari decat erau anticipate, a dus la aceasta "nevoie disperata" de resurse financiare pentru acoperirea "promisiunilor nerealiste".

"Solutia propusa, din pacate, este o recunoastere a incapacitatii si incompetentei de administrare si colectare a veniturilor bugetare. Renuntarea la impozitul pe profit si inlocuirea acestuia cu un impozit pe cifra de afaceri este un barbarism fiscal pentru o administratie care se dovedeste incapabila sa reduca evaziunea.

Tinta sunt companiile cu venituri mari, dar care prin scheme de optimizare fiscala legale raporteaza un profit mai mic decat ar fi asteptat. La fel de vizate sunt si societatile cu cifra de afaceri mai mici, din zona IMM-urilor care raporteaza frecvent pierderi.

Si pentru unii si pentru altii, statul nu mai lasa loc de optiune si impune intr-o maniera grosolana un mod de taxare primitiv. Efectul, din pacate nu va fi cel dorit, pentru ca un regim fiscal neprietenos are consecinte negative pe termen mediu si lung in ceea ce priveste atragerea de investitii si dezvoltarea afacerilor.", subliniaza Danca in postarea citata.

De aceeasi parere s-a aratat si senatorul PNL Florin Citu, economist de profesie, care a preconizat ca aceasta masura fiscala va determina firmele sa isi mute sediul in alte tari: "In loc sa lasam companiile sa se dezvolte, Dragnea, Georgescu si Valcov le dau pur si simplu afara din tara obligandu-le sa-si mute sediile sociale in alta parte in UE"

Citeste si Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate

Urmareste LIVE audierile ministrilor din Parlament

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#impozit cifra de afaceri PSD , #impozit cifra de afaceri