Impozitarea indirecta, sursa de acoperire a deficitelor si de crestere economica

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 20:50
2482 citiri
Impozitarea indirecta, sursa de acoperire a deficitelor si de crestere economica
Foto: Arhiva

Impozitarea indirecta a devenit din ce in ce mai importanta in planificarea fiscala si cresterea veniturilor bugetare, pe masura ce guvernele din intreaga lume incearca sa-si acopere deficitele, fara sa limiteze insa cresterea economica.

Fie ca este vorba de cresterea TVA sau de extinderea acesteia asupra unor operatiuni care au fost anterior scutite, autoritatile sunt mult mai ingenioase in abordarea impozitelor indirecte. Companiile, la randul lor, sunt din ce in ce mai ingrijorate privind noile impozite indirecte care ar putea fi aplicate in viitor, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Urmatoarele 12 luni se vor dovedi decisive, pe masura ce guvernele din intreaga lume continua sa practice impozitarea indirecta a consumului pentru reechilibrarea bugetelor si pentru finantarea reformelor fiscale din alte domenii.

Taxarea consumului unor bunuri specifice, precum cele din domeniile energiei, transportului aerian, taxele asupra emisiilor de carbon, sau accizele la alcool si tutun, au avut de asemenea impact asupra comportamentului consumatorului", a explicat Philip Robinson, de la Global Indirect Tax Leader Ernst & Young.

1. Cresterea TVA / GST1

Trecerea de la impozitele directe la cele indirecte se deruleaza de cativa ani la nivel global. In Europa, unde un numar de tari se confrunta cu urmarile crizei financiare, au existat cele mai importante majorari ale TVA, cea mai importanta crestere la nivel global, de 27%, inregistrandu-se in Ungaria.

O alta tendinta se refera la faptul ca multe tari cresc nivelurile pana acum scazute ale TVA sau scot anumite bunuri si servicii de sub incidenta cotei de impozitare mai reduse.

Cresterea cotelor antreneaza si o crestere a costurilor operationale pentru companiile care nu deduc TVA / GST in intregime, precum bancile sau companiile de asigurari. Tarile care au crescut TVA in acest an (incepand cu 1 ianuarie 2012) sunt Irlanda, de la 21% la 23%, si Cipru de la 15% la 17%.

2. Extinderea bazei TVA / GST

Gama bunurilor si serviciilor care fac obiectul impozitarii indirecte este in extindere, mai ales in economiile emergente, cum sunt cele din Africa si India. Acest fapt este realizat in general prin restrictionarea sau eliminarea scutirilor de taxe si a cotelor reduse de impozitare.

Produse cum sunt alimentele de baza, ziarele sau apa menajera sunt de cele mai multe ori scutite de TVA. Cu toate acestea, s-au produs schimbari importante in politica fiscala din anumite tari, unde foarte multe dintre aceste produse sunt introduse in sistemul fiscal.

Impactul taxarii acestor bunuri, impreuna cu eliminarea ratelor scazute de impozitare, va fi cu siguranta resimtit la nivelul consumatorului si in sectoare cheie, precum procesarea hranei, industria farmaceutica si turism.

3. Nuantarea sistemului de taxare a consumului

Multe tari sunt in plin proces de nuantare a sistemului de impozitate indirecta, fapt vizibil mai ales in pietele emergente, inclusiv India si China. Reformarea sistemului este constanta, chiar si in economiile dezvoltate, precum Uniunea Europeana, pe masura ce tarile cauta sa simplifice sistemele fiscale pentru a combate frauda.

4. Accent mai mare pe conformitate si pe limitarea evaziunii fiscale

Administratiile fiscale din intreaga lume se concentreaza tot mai mult asupra conformitatii cu taxele indirecte si asupra aplicarii acestora. In consecinta, multe tari extind obiectul sanctionarii taxelor indirecte, concomitent cu majorarea sanctiunilor.

In tari precum Olanda, Romania, Slovacia si Marea Britanie au fost adoptate noi regimuri dure de sanctiuni si amenzi mai mari pentru intarzierea in depunerea declaratiilor de TVA, pentru plata intarziata a TVA si pentru erori de calcul. In acelasi timp, autoritatile fiscale si-au intensificat activitatile de control pentru a detecta evaziunea si abuzurile fiscale, si pot fi astfel percepute ca fiind mai agresive.

5. Cresterea continua a accizelor

Accizele continua sa creasca si noi impozite au fost introduse in multe parti ale lumii, in principal pentru ca aceste taxe sunt privite ca un instrument de ghidare a consumului si de influentare a comportamentului consumatorilor.

Este posibil ca noi taxe, precum cele pe fast-food si pe emisii de carbon sa fie introduse in continuare, sau ca baza de impozitare sa fie largita pentru a cuprinde sectorul public de sanatate si cel energetic.

Trei grupe de produse vor fi cel mai probabil accizabile la nivel global: bauturile alcoolice, produsele petroliere si cele din tutun.

6. Reducerea taxelor vamale prin cresterea comertului liber

Taxele vamale au fost candva principala sursa de venit pentru majoritatea tarilor, insa evolutia comertului global si eforturile unor organizatii precum Organizatia Mondiala a Comertului au dus la o continua reducere a taxelor vamale.

Aceasta tendinta continua la nivel mondial pe masura ce tarile sunt tot mai interconectate prin acorduri de liber schimb si prin acorduri comerciale preferentiale.

Cu toate acestea, venitul total in termeni absoluti din taxele vamale este in crestere datorita unui volum mai mare a comertului transfrontalier. Astfel, in China, veniturile din taxele vamale a crescut cu 29% fata de anul 2010.

Unde este Romania in acest peisaj?

"Cele mai multe dintre tendintele cheie identificate de cercetarea noastra la nivel global au fost si vor fi vizibile si pe piata romaneasca. Trecerea de la taxele directe la cele indirecte este un fenomen natural, care ar trebui sa creasca in timp, dat fiind colectarea mai usoara a taxelor indirecte si nevoia de lichiditati la bugetul de stat.

Aceasta schimbare de abordare este usor observabila in domeniul consultantei fiscale, unde solicitarile de asistenta privind TVA din partea clientilor au crescut constant in ultimii ani", spune Jean-Marc Cambien, Partener Impozite Indirecte in cadrul departamentului de Asistenta fiscala, Ernst & Young Romania.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#efecte impozitare indirecta, #impozitare indirecta deficite, #impozitare indirecta Romania, #impozite Romania , #fiscal