Improvizatia si bricolajul fiscal

Autor: Mircea Cosea - profesor universitar
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 18:47
8160 citiri

Se vede din ce in ce mai clar ca actuala guvernare nu este pregatita sa puna in aplicare un program electoral pe care, la aparitia lui, l-am apreciat pentru coerenta sa chiar daca am avut rezerve asupra unor indicatori prea optimisti.

Coerenta programului nu o mai regasesc insa in actiunile guvernului. Remarc un stil de lucru bazat pe improvizatie si bricolaj conceptual.

Nu mai departe de zilele trecute, dimineata, ministrul Muncii a dat o declaratie jenanta prin naivitatea profesionala pe care a manifestat-o, afirmand ca vom prelua un sistem de impozitare american. La pranz, ministrul de Finante tine o prelegere ex catedra din care s-a cam inteles ca nu este sistem american ci unul de care n-a prea auzit nimeni. Seara, ministrul Mediului de Afaceri lauda capitalul strain si multinationalele la un post de televiziune, in timp ce, pe un alt post, presedintele PSD condamna capitalul strain si multinationalele de subminarea programului de guvernare.

Lipsa de coerenta si improvizatia in luarea deciziilor apar insa mult mai clar si cu implicatii grave daca privim modul cum s-a prezentat Legea salarizarii unitare si discutiile relative la intentiile de schimbare a codului fiscal prin introducerea unui nou tip de impozitare.

Legea salarizarii unitare este in viziunea actualului guvern un act de ridicare a nivelului unor salarii din sectorul public cu unele intentii declarate, dar nu intotdeauna reale, de a elimina unele discrepante la nivelul categoriilor socio profesionale.

Nu discut acum si aici daca declaratele mariri de salarii sunt reale sau nu sau daca vor contribui la echilibrarea raporturilor inter profesionale. Ceea ce vreau sa prezint este inconsistenta conceptuala a acestei legi, care a afectat caracterul ei sistemic, transformand-o doar intr-un ansamblu de grile de salarizare.

O lege a salarizarii unitare este o parte a modelului de dezvoltare economic si social, incadrandu-se in sistemul raporturilor de echilibru macroeconomic cu actiune pe termen lung.

Ea este o parte a modelului, deoarece reprezinta o variabila esentiala a acestuia, reflectand conceptia decidentilor politici si economici asupra evolutiei factorului de productie numit "munca", prezent valoric in structura oricarui produs sau serviciu.

Reglementarea pe termen mediu si lung a "costului muncii" in sectorul public influenteaza intreg ansamblul economic prin corelatia pe care o dezvolta cu toate aspectele formarii, utilizarii si retribuirii fortei de munca pe piata interna si externa.

Astfel, stabilirea salarizarii in sectorul bugetar ar trebui sa tina seama de raportul dintre acest sector si sectorul privat, dintre economia materiala si cea de servicii, dintre anvelopa salariala si cea a pensiilor, de raportul de prioritizare dintre diverse servicii sociale (sanatate, educatie etc), dintre formarea interna si migrarea fortei de munca, dintre sectoarele economiei (primar, secundar, teriar), de raportul leu-euro sau de orizontul aderarii la zona euro etc.

Cu alte cuvinte, o lege a salarizarii unitare are o existenta bivalenta, in sens de reciprocitate. Pe de o parte, conceperea legii are nevoie de o viziune strategica asupra dezvoltarii, cu prioritizari si etapizari pe obiective si directii, pe de alta parte, realizarea obiectivelor are nevoie de o reglementare a costului muncii pe orizontul de timp al strategiei.

Acestea sunt motivele pentru care sustin ca o simpla grila de marire si reasezare a unor salarii in sectorul public nu poate fi acceptata ca lege de salarizare unitara. Mai mult, consider ca aplicarea anuntatelor cresteri va crea o gama de efecte perverse.

Cel mai important, cu caracter imediat, va fi dereglarea sectorului privat fie prin efortul letal pe care il face prin migrarea acestuia spre sectorul public sau plecarea in strainatate.

O alta dovada a improvizatiei de care da dovada guvernarea este intentia de a schimba codul fiscal prin introducerea impozitului pe gospodarie. Nu inteleg care ar fi motivele schimbarii atata timp cat actualul sistem al cotei unice este inca eficient dar, daca se doreste schimbarea, ma intreb daca este posibila.

Redau mai jos definitia godpodariei (juridic/fiscal) asa dupa cum apare in documentele OCDE, deoarece definitia domnului ministru al Finantelor a fost destul de aproximativa:

"Gospodaria se defineste printr-o resedinta comuna a unor persoane care nu sunt neaparat rude si care desfasoara activitati necomerciale. Gospodaria poate fi considerata resedinta unei singure persoane dar si a familiei traditionale formate din parinti si copii."

Doar citind aceasta definitie ne putem da seama de dificultatea enorma a inventarierii si evaluarii acestor "gospodarii" in conditiile in care Romania nu dispune de un sistem informatic adecvat si nici de personalul neceasar pentru o eventuala inventariere cu "creionul si hartia".

Este adevarat ca domnul ministru doreste sa angajeze 35.000 de consultanti dar, mai intai, poate ar trebui sa calculeze daca nu cumva costul introducerii acestui nou tip de impozitare depaseste suma colectata la buget. Nu este numai parerea mea. Specialisti recunoscuti din domeniu au apreciat ca "Acest tip de impozit nu se poate aplica in Romania. Daca va inlocui impozitarea individuala si nu va fi prezentat ca o alternativa la aceasta, va genera foarte mari probleme atat autoritatilor fiscale, cat si contribuabililor.

Este posibil sa fie chiar o scadere a incasarilor la buget. (...) Este o schimbare radicala de filosofie fiscala. Impozitul pe gospodarie sau pe familie este practicat in unele tari, dar peste tot este practicat ca o alternativa la impozitarea individuala, contribuabilul putand sa opteze fie pentru impozitarea individuala, fie pentru cea pe familie" (Dan Schwartz).

Cum se poate explica acest haos mental? De ce se improvizeaza, de ce nu exista coerenta, precizie si determinare? Am putea explica prin multi factori, de la incompetenta la superficialitate sau la disperare.

Inclin sa cred ca adevaratii specialisti ai guvernului sunt intr-adevar disperati. Este disperarea celui care realizeaza iminenta esecului.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#legea salarizarii, #impozit global gospodarie , #fiscal