Ionut Dumitru: Ce crestere economica trebuie sa aiba Romania pentru ca noul Cod Fiscal sa fie sustenabil

Luni, 30 Martie 2015, ora 15:56
2509 citiri
Ionut Dumitru: Ce crestere economica trebuie sa aiba Romania pentru ca noul Cod Fiscal sa fie sustenabil

Romania ar avea nevoie de o crestere economica de cel putin 7% pentru ca toate masurile cuprinse in noul Cod Fiscal sa fie sustenabile, a declarat, luni, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

In acest document se estimeaza ca in 2016 s-ar intoarce la buget 9 miliarde de lei din impozite si taxe suplimentare

"Estimarile noastre sunt mult mai reduse, in loc de 9 miliarde, noi estimam doar 2 miliarde de lei, intr-un scenariu relativ optimist, bani care s-ar intoarce dintr-o crestere economica mai mare. Putem face si calculul invers! Cat ar trebui sa fie cresterea economica la anul pentru a avea cele noua miliarde inapoi la buget? Va spun eu: 7%!", a subliniat Ionut Dumitru, in cadrul unei conferinte de presa.

Palma peste obrazul Guvernului: Noul Cod Fiscal, un risc urias pentru finantele Romaniei

El a precizat ca nici estimarile de reducere a evaziunii fiscale, de 2% din PIB anual (14 miliarde de lei) nu sunt realiste, in conditiile in care nu s-a reusit de mult timp un procent mai mare de 0,2% din PIB.

Ionut Dumitru a reamintit ca evaziunea fiscala a crescut constant in Romania pana la 16% din PIB, cea mai recenta estimare a Consiliului Fiscal.

Romania a inregistrat in 2014 o crestere economica de 2,9%, motoarele fiind industria, comunicatiile si impozitele nete pe produs, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Aviz negativ

Consiliul Fiscal a dat aviz negativ, luni, proiectului noului Cod Fiscal, care a fost aprobat saptamana trecuta de Guvern.

"Avand in vedere probabilitatea extrem de ridicata ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal sa conduca la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu, Consiliul Fiscal avizeaza negativ propunerea legislativa", se arata in raportul institutiei.

Specialistii considera ca reducerile ample la nivelul taxelor si impozitelor sunt nesustenabile.

Potrivit estimarilor institutiei, proiectul de modificare a Codului fiscal in forma sa actuala implica un risc extrem de deteriorare permanenta si de proportii a pozitiei finantelor publice ale Romaniei.

Palma peste obrazul Guvernului: Noul Cod Fiscal, un risc urias pentru finantele Romaniei

Estimarile Consiliului fiscal arata ca tara noastra nu se va incadra in limitele de deficit aprobate de Comisia Europeana, de 3% din PIB. Mai mult, ar pune frana progreselor realizate pana in prezent in ceea ce priveste consolidarea fiscala, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat in anul 2010.

Asemenea evolutii sunt "in flagranta contradictie cu principiile si regulile fiscale" la nivel european si international, arata Consiliul Fiscal.

In plus, este "imposibil de conciliat o asemenea evolutie proiectata a pozitiei finantelor publice cu obiectivul anuntat de catre Guvern de adoptare a euro in anul 2019", in conditiile in care estimarile Consiliului fiscal indica existenta unui deficit excesiv pentru anii urmatori in situatia aplicarii noului Cod Fiscal.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Cod Fiscal crestere economica, #Cod Fiscal critici , #fiscal