Noul Cod de procedura fiscala reduce penalitatile de intarziere in plata datoriilor

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 16:43
4305 citiri
Noul Cod de procedura fiscala reduce penalitatile de intarziere in plata datoriilor
Foto: Romania Libera

Guvernul a simplificat procedurile in relatia cu agentii economici si a redus penalitatile si majorarile de intarziere pe care acestea le platesc, prin Ordonanta de Urgenta pentru schimbarea Codului de procedura fiscala.

Potrivit ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, in cadrul ministerului va functiona, de acum inainte, o singura comisie fiscala, in loc de doua, se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis Ziare.com.

"Acest pas a fost deja facut, la nivel tehnic, acum realizandu-se si in plan legislativ. Desfiintam cele doua comisii si va fi formata una singura. Prin urmare, nu va mai exista riscul ca din Ministerul Finantelor sa fie emise solutii fiscale diferite", a spus Vladescu.

O alta modificare consta in majorarea, de la 1 milion de lei la 5 milioane de lei, a plafonului creantelor fiscale contestate care delimiteaza competenta de solutionare a contestatiilor dintre directia de specialitate constituita la nivel central de structurile de specialitate la nivel local.

"Introducem dreptul organelor de inspectie fiscala de a stabili obligatia fiscala prin metode indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor, cand se constata ca evidentele contabile sau declaratiile contribuabilului nu reflecta situatia fiscala de fapt sau cand aceste documente nu sunt puse la dispozitie", a mai spus ministrul Finantelor Publice.

De asemenea, se reduc penalitatile si majorarile de intarziere de la 0,1 la suta la 0,05 la suta pe zi.

"Sistemul de penalitati se schimba. De fapt, majorarea va fi echivalenta cu o dobanda pentru ca este o modalitate prin care contribuabilii se pot finanta. Deci, ar fi ideea unei dobanzi care sa fie corelata cu dobanzile din sectorul bugetar", a adaugat Vladescu.

In plus, in primele 30 de zile de la scadenta nu vor fi platite penalizari de intarziere. Daca datoriile sunt platite in urmatoarele 60 de zile, nivelul penalitatii va fi de 5% din obligatiile fiscale principale, iar, peste 60 de zile, penalitatea va fi de 15%.

In ceea ce priveste creantele datore bugetelor locale, nivelul majorarii de intarziere este de 2% din cuantumul obligatiilor neachitate la termen, calculata pentru fiecare luna sau fractiune de luna incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la stingerea a sumei datorate, inclusiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#modificare Cod procedura fiscala, #reducere penalitati intarziere plata , #fiscal