Noul Cod Fiscal: Guvernul a aprobat facilitati fiscale, senatorii le-au eliminat sau le-au "imblanzit"

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 21:23
6517 citiri
Noul Cod Fiscal: Guvernul a aprobat facilitati fiscale, senatorii le-au eliminat sau le-au "imblanzit"

Majoritatea parlamentara a decis sa elimine o parte din facilitatile introduse de Guvern in proiectul de Cod Fiscal, cel mai important amendament fiind cel prin care se renunta la masura reducerii accizelor la combustibil.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca va sustine in Parlament o noua reducere: TVA pentru apa de consum casnic sa scada la 9%, impactul fiind de 100 milioane euro.

Desi guvernul stabilise initial eliminarea impozitului pe dividende, Comisia de buget-finante a Senatului a revenit asupra masurii, adoptand un amendament care prevede reintroducerea acestuia, la cota de 5%.

Comisia argumenteaza decizia prin nevoia de "reducere a deficitului bugetar conform cerintelor din raportul organismelor internationale".

O alta decizie importanta a comisiei este cea de a renunta la masura de reducere a accizelor la motorina si benzina.

Noul Cod Fiscal a trecut de Senat - ce urmeaza

"Pentru eliminarea impactului bugetar negativ pe care masura de scadere a nivelului accizelor pentru benzina si motorina l-ar fi generat, se renunta la acestea si se pastreaza nivelul actual al accizelor", se arata in raportul Comisiei de buget-finante.

Senatorii din comisie au reformulat si prevederile referitoare la cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, astfel incat raportul prevede 5% pentru microintreprinderile care nu au salariati (fata de proiectul initial care prevedea o cota de 3% + 1530 lei trimestrial).

Comisia a mai introdus in categoria scutirilor de impozit pe profit, scutiri pentru profitul investit in calculatoare, echipamente periferice si programe informatice, invocand faptul ca astfel sunt incurajate IMM-urile si se previne o eventuala stagnare a pietei nationale de tehnologie in business.

Un alt amendament vizeaza posibilitatea ca pensionarii platitori de impozit pe venit sa directioneze cei 2% din impozit catre organizatiile nonguvernamentale.

In schimb, comisia a mentinut prevederile referitoare la reducerea TVA de la 24 la 20% pentru toate produsele si serviciile, de la 1 ianuarie 2016 (exceptand produsele alimentare si bauturile non-alcoolice, pentru care taxa va fi de 9% din iunie 2015), dar si pe cea potrivit careia, incepand din ianuarie 2019, cota unica va fi de 14%, cu exceptia veniturilor pe dividende (in cazul carora este pastrata in continuare la 5%).

Citeste mai departe despre Codul Fiscal, modificat in Parlament: Senatorii au taiat din reducerile fiscale - politicienii livreaza noi reduceri pe CursDeGuvernare.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#masuri eliminate Cod Fiscal, #masuri taiate Cod Fiscal, #masuri eliminate noul Cod Fiscal, #Cof Fiscal aprobat senat, #masuri Cod Fiscal , #fiscal