Noul Cod Fiscal: Vezi cat de mult cresc impozitele si taxele

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 15:54
9272 citiri
Noul Cod Fiscal: Vezi cat de mult cresc impozitele si taxele
Foto: ArhivaFoto.ro

Cei care incaseaza venituri din drepturi de autor vor plati mai multi bani la stat, tichetele de masa, de vacanta si cele de cresa vor fi impozitate, ca si castigurile din dobanzi. Acestea sunt doar cateva dintre modificarile ce vor fi aduse de Guvern Codului Fiscal si care vor fi aplicate de la 1 iulie, punand o si mai mare presiune pe bugetele si asa subtiate ale romanilor.

Astfel, cheltuielile deductibile la drepturile de autor vor fi reduse la 20 la suta din venitul brut, de la 40 la suta, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.

De asemenea, vor fi impozitate si tichetele de masa, tichetele cadou, cele de cresa si de vacanta, incepand din iulie 2010, se arata in Proiect Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Tot de la 1 iulie, se vor impozita jocurile de noroc, fiind aplicata o cota de 25 la suta asupra venitului net inregistrat intr-o zi de acelasi organizator sau platitor.

Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la vedere/conturile curente, precum si cele la depozitele clientilor, realizate incepand cu 1 iulie 2010, vor fi impozitate cu 16 la suta din suma.

Impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, iar virarea impozitului se face lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare, se mai arata in proiectul de ordonanta de urgenta.

Persoanele sau firmele care au castiguri din operatiuni de vanzare - cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen, altele decat cele cu intrumente financiare tranzactionate pe pietele autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare vor trebui sa plateasca o cota de 16 la suta la fiecare tranzactie, impozitul respectiv fiind considerat plata anticipata in contul impozitului anual datorat.

Persoanele fizice care detin peste doua locuinte, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, vor fi obligate sa plateasca o taxa de solidaritate de 50 la suta din impozitul datorat in 2010, pentru prima cladire, in afara celei de la adresa de domiciliu, 100 la suta pentru a doua cladire si 200 la suta incepand cu cea de-a treia cladire.

Aceste impozite trebuie platite pana la data de 30 septembrie 2010, la bugetul local al comunei, orasului sau al municipiului in care este amplasata cladirea. In Bucuresti, impozitul se plateste la bugetul sectorului respectiv.

Cum vor fi afectate firmele

Cei care detin titluri de valoare (orice valori mobiliare, titluri de participare la un fond deschis de investitii sau alt instrument financiar, calificat astfel de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si partile sociale) vor plati, pentru perioada 1 ianuarie 2010 - 30 iunie 2010, impozit pentru perioada de detinere a acelor titluri.

Impozitul se determina prin aplicarea cotelor de impunere de 1% si respectiv 16% la castigul net aferent perioadei, asimilat castigului net anual.

De asemenea, daca inregistrati pierderi din tranzactia titlurilor de valoare, altele decat actiunile si valorile mobiliare la societati inchise, vi le puteti recupera din castigurile nete anuale obtinute in urmatorii sapte ani fiscali consecutivi. Daca acest lucru nu se intampla, se considera pierdere definitiva a contribuabilului.

Potrivit proiectului de ordonanta, Guvernul a vrea sa majoreze toate aceste impozite deoarece nivelul veniturilor bugetare a fost profund afectat de criza economica si financiara, dar si pentru realizarea unui echilibru intre nivelul veniturilor si al cheltuielilor.

Nu in ultimul rand, guvernantii cred ca este nevoie de largirea bazei de impozitare, precum si de majorarea unor impozite, in caz contrar deficitul bugetar urmand sa creasca.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#impozitare drepturi autor, #impozitare tichete masa, #impozit jocuri noroc, #impozit dobanzi , #fiscal