Opinii: Alo, domn' Videanu! Primiti cu ilicitul?

Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 12:22
2227 citiri
Opinii: Alo, domn' Videanu! Primiti cu ilicitul?
Foto: basescu.webng.com

Potrivit informatiilor din presa, Guvernul are in vedere pentru anul urmator infiintarea unei structuri numite Politia Fiscala. Aceasta va functiona ca un departament in cadrul ANAF.

Toate aceste masuri vor fi luate la presiunea FMI, care ne trage constant atentia asupra evaziunii fiscale mari din Romania. Care-i rostul unui asemenea departament politienesc si de ce aceasta politie a ilicitului vine de-abia acum, pe deasupa si la presiunea internationala?

Institutii financiare avem in Romania cu duiumul: Politia Economica, Garda Financiara, ANAF, diverse corpuri de control pe la ministere, Curte de Conturi. Din pacate, Romania reprezinta acelasi paradox si pe taram fiscal ca si in sectorul numit infrastructura. In statul romanesc, exista asfaltatori miliardari, dar nu exista drumuri care sa justifice o asemnea avere.

N-am vazut pe nimeni sa deranjeze un asemenea personaj cu vedere spre Oituz. La fel, si in domeniul fiscalo-evazionist. Avem insitutii si angajati care se calca pe picioare, dar banul negru darama bugetul de stat.

O asemenea institutie, precum Politia Fiscala, nu va face decat sa intregeasca acest tablou al ineficientei de control al statului asupra economiei subterane. Ni s-a explicat, de atatea ori, ca aceste controale fiscale se fac de catre oameni. Iar omul este supus tentatiei. Banul suceste mintile, atunci cand vine in cantitati ultrarezonabile. Unui bugetar, cu atat mai mult. Daca nu cumva, domnul Boc are in vedere crearea unui corp de elita platit ca-n filmele cu mercenari.

Recentele exemple, legate de controlul asupra manelistilor si vrajitoarelor, sau impozitarea zilierilor, ne-au dovedit ca nu sunt decat banale copilarii ale unor oameni care vor sa ne atraga atentia ca mai au si idei. Iar cine are idei implict munceste. N-am auzit de vreun manelist care sa fie luat la intrebari in mijlocul nunti, sau de vreo suma colectata de la zilierii care muncesc pe 20 de lei la cules de struguri.

Daca, prin absurd, o asemenea institutie ar fi infiintata si va incepe sa ia la picior casele romanilor suspecti, este tardiv. De-abia cand ne-a ajuns cutitul la os si vedem ca bate vantul prin visteria statului, punem in aplicare ceea ce la americani reprezinta baza societatii normale.

Sa dai socoteala pentru provenienta banului e un lucru firesc in orice tara moderna. Dar in Romania a fost mai important spectacolul oferit de ANI si caprele lui Dinescu, decat verificarea unor personaje cu adevarat " grele".

Cui sa mai ceri socoteala acum, dupa 20 de ani, cand deja miliardarii Romaniei traiesc din salarii de 15 milioane de lei vechi, dar se zbenguie in case cat Catedrala Neamului? Toata clasa politica striga hotii, noi asteptam banditii, iar Videanu a ajuns ministru.

N-ar fi deloc surprinzator, ca aceasta politie fiscala sa dea buzna cu mascatii peste nea Gheorghe, care a fost reclamat de vecin ca a vandut doi porci si cheltuie cam multi bani la carciuma.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#politia fiscala, #ANAF Garda Financiara, #ilicit politie, #control averi ilicite , #fiscal