Opozitia si Puterea se bat cap in cap pe banii romanilor

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 17:45
2563 citiri
Opozitia si Puterea se bat cap in cap pe banii romanilor

Parlamentarii Puterii si Opozitiei s-au contrat pe tema relaxarii fiscale, in contextul vizitei delegatiei Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti.

"Reprezentatii FMI si ai CE ne-au rugat in mod disperat sa nu adoptam Codul fiscal propus de Victor Ponta, pentru ca aceste masuri de relaxare fiscale nu sunt pregatite bine, nu sunt sustenabile si pot sa aduca mult rau Romaniei", a declarat deputatul Gheorghe Ialomitianu, potrivit Digi24.

De cealalta parte, social-democratii vad altfel recomandarile creditorilor internationali.

"Nu vreti sa vorbim despre care sunt ingrijorarile FMI si ale Guvernului si sa nu inventam scenarii inexistente? FMI, la ultima vizita din iarna a lasat ca recomandare Guvernului Romaniei sa prezinte un proiect de reforma fiscala iar acum Guvernul a prezentat Parlamentului doua proiecte. Asupra acestei chestiuni este unanimitate, gand la gand cu bucurie, Putere-Opozitie-FMI-Banca Mondiala.

Toata lumea isi doreste aceste lucruri. De unde vine aceasta ingrijorare a domniilor lor: vine de la dorinta ca in paralel cu masurile de relaxare sa se implementeze si masuri de compensare a eventualelor diminuari de venituri din aplicarea relaxarii fiscale", a declarat social-democratul Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget de la Camera Deputatilor, potrivit aceluiasi post de televiziune.

Ce spun creditorii

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au venit in Romania, pentru a analiza masurile fiscale propuse de Guvern, dar si pentru a relua discutiile pe temele restante de la vizita precedenta.

Principala ingrijorare a creditorilor internationali o reprezinta modul in care va fi acoperita gaura la buget lasata de masurile de relaxare fiscala cuprinse in noul Cod Fiscal. Cel mai mare efect il va avea reducerea TVA de la 24 la 20%, despre care Francisco Barros-Castro, Country Desk pentru Romania in cadrul DG Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene, a precizat: "ne-a ingrijorat reducerea TVA de catre Guvernul roman fara calcularea impactului bugetar".

Guvernul iese la tabla cu masurile fiscale: Va primi nota de trecere?

"Reducerea TVA de la 24 la 20% trebuie discutata impreuna cu costurile de oportunitate care-i sunt asociate. Daca reduci TVA cu 4%, tai multe venituri. Daca vrei sa cresti salariile in domeniul bugetar sau sa sporesti finantarea domeniului sanatatii, educatiei sau armatei, nu ai bani", a precizat Francisco Barros-Castro, la conferinta de lansare a recomandarilor de tara ale CE pentru Romania.

De asemenea, Angela Filote, sefa Reprezentantei CE, a precizat ca isi mentine "o doza mare de precautie" in ceea ce priveste masurile fiscale anuntate de Guvern si a cerut luarea unor masuri compensatorii.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#contre Opozitie Putere Cod Fiscal, #dispute Cod Fiscal , #fiscal