Ordonanta care pune ANAF deasupra legii, reclamata de Ciorbea la CCR

Vineri, 15 Mai 2015, ora 10:35
5115 citiri
Ordonanta care pune ANAF deasupra legii, reclamata de Ciorbea la CCR

Avocatul Poporului a reclamat la Curtea Constitutionala ordonanta ce reglementeaza bacsisiul, care cuprinde prevederea controversata ce pune ANAF deasupra legii.

"Actul normativ este neconstitutional in ansamblul sau, intrucat afecteaza accesul la justitie, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica de a obtine repararea pagubei, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati, precum si libertatea economica", se arata in sesizarea facuta la CCR.

OUG nr.8/2015 aduce cateva modificari Codului Fiscal:

  • Infiinteaza cadrul legal referitor la impozitarea bacsisului si tiparirea lui pe un bon separat
  • Stabileste modul in care ANAF da contraventiile operatorilor economici

Insa un articol din aceasta ordonanta pune ANAF deasupra legii.

"Daca operatorul economic achita amenda contraventionala sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara inceteaza de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator.

Suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata se face venit la bugetul de stat, poate fi achitata la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C. - S.A. sau la unitatile Trezoreriei Statului si nu se restituie in cazul in care, la solicitarea operatorului economic, instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei. Termenul de 24 de ore curge de la data inregistrarii la registratura organului constatator a dovezii achitarii sau de la data confirmarii de primire daca aceasta a fost transmisa prin posta", se arata la articolul opt al ordonantei.

Avocatul Poporului atentioneaza, in sesizarea facuta CCR, ca lipsirea de efecte a unei hotariri judecatoresti incalca prevederile constitutionale referitoare la separatia puterilor in stat, prin faptul ca "hotararea judecatoreasca de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vatamata in patrimoniul sau, intrucat amenda si suma de bani achitata nu se restituie, asa cum reiese din textul legal criticat".

Mai mult, institutia condusa de Victor Ciorbea sustine ca aceasta situatie poate conduce la abuzuri din partea organelor de control, deoarece pot incheia procese verbale in afara conditiilor impuse de cadrul legal.

In sesizarea facuta CCR se mai arata ca OUG nr.8/2015 incalca si prevederile constitutionale referitoare la libertatea economica si cele care reglementeaza obligatia statului de a crea un cadru favorabil pentru valorificarea factorilor de productie.

"OUG nr. 8/2015 nu contine numai simple norme de procedura care sa vizeze competenta instantelor judecatoresti, ci si norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinte negative iremediabile pentru activitatea economica a persoanelor vizate de ipoteza normei legale", mai arata Avocatul Poporului.

PNL a sesizat Avocatul Poporului

PNL a sesizat Avocatul Poporului pe aceasta tema, a aratat Andreea Paul, intr-o declaratie pentru Ziare.com.

"Nu e in regula, nicaieri in lume nu exista o astfel de prevedere, care avantajeaza ANAF. E cea mai mare tampenie", a punctat Andreea Paul.

"I-am acuzat pe premierul Victor Ponta si pe ministrul Finantelor (Eugen Orlando Teodorovici - n.red.) ca sunt partasi la acest atac la adresa contribuabilului roman, la aceasta nedreptate, la aceasta debalansare a drepturilor si obligatiilor pe care le au statul si contribuabilul", a continuat Andreea Paul.

Vor fi luate masuri in cazul ordonantei care pune ANAF deasupra legii

Mai mult, ea sustine ca masurile luate in ultima vreme de Guvernul Ponta "ataca prioritatea de grad zero a statului roman", anume stimularea unui mediu favorabil pentru crearea de locuri de munca, dar si potentialul de investitii si chiar insusi contribuabilul, "care, in fata unor practici abuzive, nu se mai poate apara in instanta".

Ce spun expertii fiscali

Gabriel Sincu, director executiv, asistenta fiscala si juridica la EY Romania, considera ca e o problema faptul ca "Fiscul nu are obligatia sa restituie banii respectivi in cazul in care instanta anuleaza actul de control, considerand actiunea abuziva", a mentionat acesta, pentru Ziare.com.

La randul sau, avocatul Gabriel Biris a catalogat prevederea drept o aberatie.

"Clocotesc! In timp ce noi vorbim despre bacsisuri sau carduri de sanatate, ANAF tocmai si-a dat o Ordonanta care spune ca deciziile instantelor NU li se aplica lor! Culmea e ca unul din semnatarii OG 8/2015 este chiar Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei! Va marturisesc, am vazut multe tampenii de-a lungul timpului, dar nu imi vine in cap nici una mai grava decat asta", a scris pe Facebook Gabriel Biris, el fiind primul care a sesizat aceasta problema.

Unde-i lege, nu-i tocmeala? Noua lege pentru Fisc ridica mari semne de intrebare - Interviu

De asemenea, Alexandru Cristea, Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, considera ca e vorba fara indoiala de o prevedere neconstitutionala.

"Practic, e o incalcare a dreptului de proprietate asupra acelor sume, atata timp cat statul ramane in posesia lor fara a avea un titlu de creanta. Sincer, mi se pare o gafa imensa a celor care au gandit, redactat si avizat aceste modificari legislative", a explicat specialistul, pentru Ziare.com.

Pozitia ANAF

Dupa ce a fost sesizata problema, Fiscul a transmis presei o notificare scurta, prin care explica faptul ca nu are drept de initiativa legislativa.

De asemenea, reprezentantii institutiei sustin ca nu au solicitat si nu au facut propuneri "in vederea introducerii respectivei prevederi".

ANAF dezminte ca si-ar fi dat ordonanta de urgenta in interes propriu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#ordonanta bacsis reclamata CCR, #Avocatul Poporului bacsis CCR, #bacsis CCR , #fiscal