Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului: Daca Guvernul nu-si schimba pozitia, se poate ajunge la greva fiscala

Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 16:56
6728 citiri
Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului: Daca Guvernul nu-si schimba pozitia, se poate ajunge la greva fiscala
Foto: Arhiva Facebook/Ioan Lucian

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Ioan Lucian, a declarat ca semnalele din tara arata ca modificarea Codului Fiscal va afecta firmele private, iar dupa realizarea unor analize profunde se va incerca schimbarea pozitiei Guvernului, una dintre formele de opozitie putand fi si greva fiscala.

"La aceasta ora, semnalele din tara sunt ca aceasta ordonanta ne va afecta in mod negativ, este un lucru cert. Si noi va trebui sa analizam si vom analiza foarte concret daca este adevarat sau nu, bazandu-ne doar pe specialistii nostri, iar apoi, daca lucrurile sunt asa, cu siguranta ne vom alatura si celorlalte confederatii patronale care deja au luat atitudine si vom incerca, asa cum am si hotarat, vom incerca sa facem ca Guvernul Romaniei sa isi schimbe aceasta pozitie si sa aiba aplecare si dorinta de colaborare cu noi", a declarat presei Ioan Lucian, la intalnirea Colegiului National Director al UNPR, de sambata, din Odorheiu Secuiesc.

Acesta a punctat faptul ca s-a propus calea dialogului si exista speranta ca, daca efectele sunt clar negative, Guvernul sa revina asupra acestei decizii.

"Daca efectele sunt clar negative, ne-am bucura sa se revina asupra acestei decizii pentru ca, repet, si asa mediul de afaceri din Romania este atat de oprimat. (...) Inca mediul de afaceri din Romania nu are predictibilitate, nu avem stabilitate in ceea ce priveste cadrul legislativ, sunt lucruri de indreptat.

Noi am propus calea dialogului, a discutiilor, pe contrapropuneri, noi pregatim un set de contrapropuneri la ceea ce s-a intamplat in legatura cu hotararea Guvernului. (...) Trebuie privita cu mare profunzime aceasta decizie. Pentru ca sunt companii, membre ale noastre, cu sute, mii de angajati, care nu se pot juca nici nu viata lor de angajator, cu business-ul sau, dar nici cu viata angajatilor sai. (...) De aceea, noi cerem o analiza profunda si ar fi trebuit si trebuie sa existe o analiza profunda si o conlucrare profunda intre Guvern si organizatiile patronale", a aratat acesta.

Intrebat ce actiuni concrete se pot intreprinde, daca ordonanta va ramane in forma actuala, Ioan Lucian a vorbit de importanta coagularii miscarii patronale din Romania, care sa adopte o pozitie unitara, dar a amintit si de unele forme de opozitie, cum ar fi greva fiscala.

"O greva fiscala poata sa fie una dintre variante, o greva fiscala, pot exista si alte forme pe care sa le gandim, dar daca mediul de afaceri nu poate avea argumente si nu poate avea forta sa se opuna unor astfel de decizii inseamna ca este un mediu de afaceri slab", a mai spus Ioan Lucian.

Acesta a adaugat ca in tarile dezvoltate decizia modificarii Codului Fiscal s-a luat dupa negocieri care au durat chiar si cinci ani, in urma carora fiecare parte si-a epuizat toate argumentele.

Angajatii devin vulnerabili

Prezent la sedinta Colegiului National Director al UNPR, Calin Silas, director general si administrator al unei firme din Timisoara cu peste 100 de angajati, a afirmat ca o decizie de modificare a Codului Fiscal trebuia pregatita din timp si ca in acest moment angajatii devin vulnerabili.

"Toata aceasta modificare trebuia facuta din timp, trebuia pregatita, trebuia agreata si gasite solutii astfel incat sa fie de comun acord intre angajatori si angajati toate aceste masuri.

La acest moment, angajatii devin vulnerabili sub o forma sau alta, nu stim inca impactul legislativ din acest punct de vedere, repet, este prea repede, prea din scurt ceea ce s-a intamplat", a spus Calin Silas.

Referitor la faptul ca exista zvonuri ca unele firme ar pleca din tara, in urma adoptarii modificarilor la Codul Fiscal, acesta a precizat ca este prematur sa se faca astfel de afirmatii si ca deocamdata se fac calcule asupra impactului pe care il are o astfel de masura.

"Zvonuri sunt, dar acum e prematur sa spui asa ceva. Sigur ca toata lumea calculeaza impactul, va dati seama ca o firma care are mii de angajati isi calculeaza ceea ce se va intampla. Pana nu pui pe hartie, pana nu vezi ce rezulta, pana oamenii nu sunt multumiti, pana nu se restabileste echilibrul si stabilitatea in firma, e greu de vorbit.

Oamenii cred ca nu realizeaza inca impactul, va veni din ianuarie, dar la fel cum a fost cu Split TVA, ne asteptam ca si aceasta masura sa fie amanata sau sa intervina ceva, ca la majoritatea ultimelor masuri guvernamentale", a mentionat Calin Silas.

Colegiul National Director al Uniunii Nationale a Patronatului Roman analizeaza simularile facute de specialistii sai si in cateva zile urmeaza sa aiba o pozitie oficiala referitoare la modificarea Codului fiscal.

Uniunea Nationala a Patronatului Roman reuneste 1.200 de firme, cu 140.000 de angajati.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Uniunea Patronatului greva fiscala , #fiscal