Ziare.com

Programatorii, scutiti de impozitul pe salarii si in 2016: Conditii de fond si forma

Vineri, 04 Martie 2016, ora 06:56

   

Programatorii, scutiti de impozitul pe salarii si in 2016: Conditii de fond si forma
Si in anul 2016 persoanele fizice angajate cu functie de creator de programe pentru calculator beneficiaza de scutirea la plata pentru impozitul pe venitul din salariu.

Aceasta este o masura fiscala foarte buna si ar trebui extinsa la toate categoriile de persoane fizice ce realizeaza exporturi de servicii. Afirmam asta prin prisma faptului ca majoritatea bunurilor manufacturate se fabrica in China si se comercializeaza in toata lumea, prin urmare ar fi oportun ca noi sa stimulam toate exporturile de servicii.

In anul 2015 a aparut o modificare normativa importanta, in sensul ca poate fi considerat programator in acceptiunea scutirii de impozit pe venit data de art. 60 din noul Cod Fiscal orice persoana fizica absolventa a unei facultati, cu studii superioare de lunga durata, indiferent de domeniul studiilor.

De la aceasta prevedere a Codului Fiscal si pana la transpunerea efectiva in practica, trebuie sa parcurgem prevederile OMFP nr. 835/2015 privind procedura scutirii la plata a impozitului pe venitul persoanei fizice ce are atributii de programator.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Se impune respectarea conditiilor conexe privind obiectul de activitate si codurile CAEN corespunzatoare, cat si incadrarea conform criteriilor prevazute de actul normativ mentionat anterior.

Programatorii, scutiti de impozitul pe salarii - Ce conditii trebuie indeplinite

Din punct de vedere normativ, sunt obligatorii de respectat mai multe prevederi. Astfel, este necesara o analiza suplimentara privind veniturile realizate in anul anterior din comercializarea softului conform art. 1 lit. d) din OMFP nr. 835/2015, astfel:

"Art. 1. - (1) Angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

 • a) posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa;
 • b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
 • c) detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
 • d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit."

 • Din punct de vedere valoric, societatea poate sa beneficieze de scutirea la impozitul pe venit daca in anul precedent a realizat venituri mai mari de 10.000 dolari pentru fiecare programator la care acorda scutirea, venituri generate din comercializarea pe baza de contract a respectivului soft.

  Din punctul nostru de vedere, notiunea de "comercializare" poate fi interpretata ca o vanzare directa a dreptului de proprietate, dar atat timp cat nu a fost limitata aceasta notiune la schimbul de proprietate, prin comercializare intelegem si alte forme de exploatare ale acestui soft, cum ar fi inchirierea catre terti.

  In concluzie, ne dorim extinderea acestor masuri si la alte categorii de prestatori de servicii pentru ca reducerea de impozit pe venit produce castiguri colaterale mult mai profunde, atat pentru societatile angajatoare ale acestor persoane, cat si pentru bugetul de stat ce castiga de pe urma unor salarii mai mari asigurari sociale si contributii mai generoase.

  Consultant Fiscal,
  Auditor Financiar,
  drd. ec. Adrian Benta


  Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 28339 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  5 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  Aberatie

  Deci programatorii cu salarii mai mici sunt INCOMPETENTI si ca urmare platesc impozit !
  Lege pentru cei puternici!

   

  Exceptarea de impozite a unei categorii profesionale nu este o buna

  idee. Ma indoiesc ca este constitutionala existenta unei clase profesionale cu un statut special. Desi fac parte din aceasta clasa "privilegiata", nu gasesc ca este corect sa existe exceptii.

  Toti cetatenii, indiferent de sex, profesie, varsta, etnie, etc. sunt egali in fata obligatiilor fiscale! Ca si in fata legii de altfel.

   

  Intentia

  de acum 10 ani a fost buna. Ce s-a intamplat in acesti 10 ani frizeaza ridicolul.
  Exista in acest moment firme mari "de IT" in care mai toti angajatii care prezinta o diploma de licenta, de orice fel, au fost brusc propulsati pe pozitii de "analist-programator".
  Mai exact: fiecare secretara, fiecare persoana din HR, fiecare ... persoana care nu are nicio legatura cu productia de software destinat exportului beneficiaza de aceasta minunata prevedere.
  E o uriasa evaziune fiscala, iar statul inchide ochii pentru ca ar fi "mari investitori", iar acestia trebuie sa ramana cu orice pret in tara, nu-i asa?

  Oare de ce ceilalti romani sunt buni de plata, iar "scutitii" doar beneficiaza de pe urma efortului celorlalti? Caci, de exemplu, "scutitii" folosesc la randul lor soselele, copiii lor merg la scoala etc. Dar contributia lor la dezvoltarea acestora este nula.

  Iar despre multinationalele care redirecteaza niste surse pentru a le "exporta" ca produse software, ce sa mai zicem... De doua ori castigati: nici impozit in tara de origine a veniturilor, nici impozit in Romania. Curat-murdar. Dar...

   

  Analist (continuare)

  Raspunsurile la mesajul precedent vin chiar din textul Ordinului mentionat:
  ORICE DIPLOMA

   

  Interpretare studii domeniul IT

  Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie de fapt:

  - detin o diploma de licenta eliberata de Facultatea de stiinte economice, specializarea management
  si
  - detin o diploma de Master eliberata de ASE, Faculatea de cibernetica cu specializarea Informatica economica.

  Firma la care lucrez indeplineste toate celelalte conditii.
  Departamentul de contabilitate m-a incadrat la departamentul de R&D ca programator, in baza diplomei de master.

  Cu toate aceste ei sustin ca nu ma incadrez la scutirea de impozit deoarece diploma de licenta cliclu I nu este in domeniul IT.

  Voi ce parere aveti? Este corecta interpretarea lor in privinta art.1 lit.c ?

  Personal am interpretat articolul in felul urmator:
  art.1 lit.c ..... detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta (P1), ..., SI presteaza efectiv una din activitatile prevazute in anexa (P2)...

  Interpretand gramatical,rational si prin corelatie cu alte legi, cele 2 propozitii sunt adevarate.
  P1. ...detin o diploma... (o articol nehotarat) - orice diploma, nu doar in domeniul IT
  SI (conjunctie, ambele propizitii trebuie sa fie adevarate)
  P2. ...presteaza efectiv... (limiteaza sfera primei propozitii - P1, deoarece ocupatiile COR din anexa cer studii superioare in domeniu)

  In cazul meau aceasta propozitie, P2, este adevarata prin prizma diplomei de Master.
  Sunt incadrat dealtfel pe un post de programator cu studii superioare si prestez efectiv aceasta activitate.

  Mai mult, propozitia P2 nu arata cum/in baza a ce anume trebuie prestata activitatea si facuta incadrarea.
  Acest lucru se deduce din legile specifice incadrararii in munca, care spun ca trebuie studii superioare pentru a ocupa una din pozitiile din anexa.
  Nu se arata ca aceste studii superioare trebuiesc sa fie de ciclul I sau II, putant fi chiar si master.
  COR 251202 - Programator - Nivelul de instruire: 4 (studii superioare)

  Dealtfel legea invatamantului spune clar la Art.9 al.2 "Studiile universitare de masterat efectuate in alte domenii decat cele prevazute la alin. (2) asigura obtinerea de competene complementare."

  Nu reusesc sa vad legatura dintre cele 2 propozitii care obliga ca diploma de ciclu I licenta sa fie in domeniul IT.

  Ca si concluzie daca tinem cont de principiile: unde legea nu distinge, nici interpretul nu o poate face sau cine poate mai mult poate si mai putin.
  Consider ca un angajat care are o diploma de master in domeniul IT, ii este permis sa fie fie incadrat corect si sa primeasca cei 16 la suta.

  Sa nu uitam de art.13 cod procedura fiscala (vorbim de o lege fiscala)
  Art.13 al. 6
  Daca dupa aplicarea regulilor de interpretare prevazute la alin. (1) - (5),
  prevederile legislatiei fiscale raman neclare, acestea se interpreteaza in favoarea contribuabilului/platitorului.

  Vi se pare corecta interpretarea mea?

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor