Reactia CE la masurile de relaxare fiscala promovate de Guvernul Ponta: Intelegem, dar...

Luni, 18 Mai 2015, ora 17:58
4940 citiri
Reactia CE la masurile de relaxare fiscala promovate de Guvernul Ponta: Intelegem, dar...

Comisia Europeana (CE) intelege decizia autoritatilor romane privind relaxarea fiscala, dar vrea sa se asigure ca sunt luate si masuri compensatorii pentru ca Romania sa ramana unul dintre statele cele mai stabile si mai disciplinate bugetar si fiscal din UE, a declarat, luni, Angela Filote, sefa Reprezentantei CE.

In cadrul unui eveniment de lansare oficiala a recomandarilor Comisiei Europene pentru Romania in 2015, Angela Filote a explicat de ce Comisia mentine "o doza mare de precautie" si de ce insista atat de mult in continuare pe masurile bugetare si de fiscalitate, desi exista "o situatie macroeconomica cu indicatori foarte pozitivi, atat in absolut, cat si in relativ", in comparatie cu alte state membre.

"Este tocmai pentru ca Romania a inregistrat progrese considerabile (...) dar ne dorim foarte mult ca aceste progrese si rezultatul la care s-a ajuns, stabilitatea macroeconomica, sa poata sa fie mentinute si in niciun caz nu ne dorim sa vedem pasi inapoi.

E de inteles ca s-au luat anumite masuri de relaxare fiscala, intelegem in totalitate ratiunile care au stat la baza acestor masuri dar vrem sa ne asiguram ca sunt luate si masurile compensatorii, astfel incat Romania sa pastreze aceste fundamente macroeconomice care o plaseaza in momentul de fata printre statele membre cele mai stabile si mai disciplinate bugetar si fiscal din UE", a afirmat Angela Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.

Guvernul a aprobat Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala - ce masuri ia si ce efecte asteapta

Filote a mai precizat ca este important ca aceste recomandari, desi nu sunt obligatorii, "sa se bucure o asumare din partea Romaniei", deoarece reformele vor fi incununate de succes doar daca "sunt intelese si asumate si de catre guvernul statului membru".

Angela Filote a explicat ca fata de anul trecut sunt mai putine recomandari pentru toate tarile, intrucat Comisia a observat ca "nu exista suficienta capacitate administrativa la nivelul statelor membre pentru a duce un numar mare de prioritati in acelasi timp la indeplinire".

Sefa Reprezentantei a subliniat ca, in recomandarile sale, CE s-a concentrat pe domenii cu impact macroeconomic si social foarte important, prioritatile fiind la nivelul intregii UE cresterea investitiilor, reformele structurale si responsabilitata fiscala.

In acelasi timp, Comisia Europeana a decis sa nu mai includa printre recomandarile specifice de tara acele domenii care sunt deja acoperite in alte formule de cooperare intre CE si Romania, precum MCV.

Faptul ca justitia nu se regaseste in recomandari "nu inseamna ca nu urmarim cu aceeasi atentie si nu ne aplecam cu aceeasi atentie asupra acestui domeniu, ci pur si simplu ca este deja monitorizat prin alte mecanisme", a mai spus Angela Filote.

Recomandarile CE

Comisia Europeana a adoptat, pe 13 mai, recomandarile de politica economica specifice fiecarei tari pentru 2015 si 2016, prin care a lansat un apel in vederea luarii de masuri la nivel national pentru crearea de locuri de munca si stimularea cresterii.

In ceea ce priveste Romania, CE recomanda ca, in perioada 2015-2016, sa fi luate toate masurile necesare pentru a finaliza programul de asistenta financiara.

Totodata, Romaniei i se recomanda sa limiteze abaterea de la obiectivul bugetar pe termen mediu din 2015 la maximum 0,25 % din PIB, astfel cum se specifica in cadrul programului de asistenta pentru balanta de plati 2013-2015 si, in 2016, sa revina la obiectivul pe termen mediu.

Autoritatile de la Bucuresti trebuie sa puna in aplicare strategia cuprinzatoare de respectare a obligatiilor fiscale, sa consolideze sistemele de control pentru a combate munca nedeclarata si sa continue procesul de egalizare a varstei de pensionare pentru barbati si femei.

Comisia recomanda consolidarea masurilor privind piata fortei de munca, in special in cazul tinerilor neinregistrati si al somerilor pe termen lung. Autoritatilor li se cere sa se asigure ca Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca dispune "de personalul adecvat" si sa stabileasca, in consultare cu partenerii sociali si in conformitate cu practicile nationale, "orientari clare privind stabilirea transparenta a salariului minim".

De asemenea, se recomanda introducerea venitului minim de insertie, cresterea ofertei si calitatii serviciilor de educatie si ingrijire a copiilor prescolari, in special in cazul romilor, precum si adoptarea strategiei nationale pentru reducerea parasirii timpurii a scolii.

Printre recomandarile pentru Romania se mai numara continuarea Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020 "pentru a remedia aspecte precum gradul redus de accesibilitate, nivelul scazut de finantare si ineficienta resurselor" si adoptarea legii privind reformarea guvernantei corporative a intreprinderilor de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Comisia Europeana masuri fiscale, #CE masuri fiscale, #CE masufir fiscale Romania , #fiscal