Reforma taxelor si impozitelor in viziunea USL - ARD

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 07:14
4534 citiri
Reforma taxelor si impozitelor in viziunea USL - ARD

Criza economica din ultimii trei ani a subliniat deficientele sistemului fiscal din Romania, iar reforma totala a taxelor si impozitelor a devenit un punct important in programele partidelor din intreg spectrul politic.

Inventarea unor noi impozite sau cresterea nivelului celor existente nu se numara printre metodele recomandate de specialisti, in contextul in care in Romania se platesc deja printre cele mai mari impozite din lume fara rezultate pe masura la nivelul incasarilor statului.

Astfel, impozitarea muncii trece de 45%, impozitul pe venit este de 16%, taxa pe valoare adaugata de 24%, iar nivelul accizelor se apropie de cel existent in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, ponderea veniturile bugetare ale Romaniei in produsul intern brut este estimata la 32,3% pentru acest an si la 32,8% in 2013, in timp ce cheltuielile se ridica la 34,5% din PIB, respectiv la 34,6%, potrivit Monitorului Fiscal publicat de Fondul Monetar International.

In schimb, simplificarea sistemului stufos si ineficient este considerata, la nivel general, o conditie de baza pentru imbunatatirea gradului de conformare voluntara si, prin aceasta, pentru cresterea veniturilor bugetare.

Stabilirea celor mai adecvate masuri in acest sens reprezinta miza bataliei in campania electorala din decembrie. Desi climatul economic indeamna la echilibru intre echitate sociala si alimentarea corespunzatoare a bugetului, propunerile fiscale ale viitorilor combatanti electorali se intrec in ispitirea alegatorilor.

Inca inainte de a prelua puterea, in luna mai a acestui an, Uniunea Social Liberala s-a pronuntat pentru introducerea unei taxari progresive si pentru cresterea impozitarii pe veniturile mai mari.

In programul de guvernare al USL, elaborat in aprilie, a fost prevazuta impozitarea progresiva, cu trei cote: de 8% pentru salariile de pana la 800 de lei, de 12% de la 800 de lei pana la 1.600 de lei si de 16% pentru veniturile ce depasesc 1.600 de lei pe luna. Potrivit premierului Victor Ponta, este vorba de inlocuirea cotei unice cu o cota sociala.

De asemenea, Liviu Voinea, secretar de stat in Finante, s-a exprimat in favorarea consolidarii principiului solidaritatii, vehiculand posibilitatea introducerii impozitului pe piscina, a impozitarii caselor mostenite, masuri care sa taxeze mai puternic stocul de bogatie, fara a afecta cetateanul de rand, in cuvintele secretarului de stat.

Din opozitie, PDL pluseaza cu reducerea cotei unice de la 16% la 12% si reducerea contributiilor sociale din partea angatilor si angajatorilor. Mai mult, presedintele interimar al PDL Bucuresti, Adriean Videanu, propune majorarea salariului minim pe economie de la 1.000 de lei, de la 740 de lei in prezent.

In linie cu viziunea democrat-liberalilor, Partidul Noua Republica, fondat de Mihail Neamtu, micsorarea cotei unice la 12%, a contributiilor sociale, dar si a taxei pe valoare adaugata.

Forta Civica a lui Mihai Razvan Ungureanu, parte a aliantei electorale intitulata "Alianta Romania Dreapta" alaturi de PDL, mizeaza pe reforma impozitarii muncii si penalizari mult mai aspre pentru evaziunea fiscala.

Prima propunere a partidului pentru programul de guvernare al ARD vizeaza introducerea cotei unice de asigurari sociale de 30%, din care 10% la angajat si 20% la angajator, fata de nivelul actual de 16,5% pentru angajat si 28% pentru angajator.

Gabriel Biris, consultant fiscal si vicepresedinte al Fortei Civice, vorbeste despre un sistem simplu care sa nu impoziteze saracia si care sa incurajeze munca si investitiile eficiente, precum si de masuri pentru combaterea extrem de dura a evaziunii fiscale.

Un obstacol intampina reforma fiscala in Romania: orice taiere de taxe trebuie sa fie negociata intai cu creditorii externi ai tarii, FMI si Comisia Europeana. Iar singura taiere admisa de acestia a fost cea a elanului initiatorilor unor astfel de propuneri: economia nu permite.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#taxe impozite reforma, #impozitare venituri, #program electroral , #fiscal