Scad taxe ca sa ma votati!

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 24 August 2015, ora 06:00
6031 citiri

Dezbaterea despre Codul Fiscal a fost una dintre cele mai insufletite din acest an post-, dar si pre-electoral.

In pierdere de viteza dupa esecul de la prezidentiale, PSD a vrut sa se arate darnic. Iata de ce, intre altele, codul cel nou elimina mult discutata supra-acciza la carburanti sau celebra taxa de stalp, introduse chiar de pesedisti.

Cu gandul la testele politice din 2016, PNL a vrut sa se arate mai generos decat Guvernul: daca premierul Ponta a propus reducerea TVA la 20%, cuplul Blaga-Gorghiu a zis ca ar fi mai bine sa fie coborat la 19%.

Si Puterea, si Opozitia au neglijat avertismentul Comisiei Europene. Nu va jucati cu focul!, au spus tehnocratii de la Bruxelles, ingrijorati ca vom depasi rata de deficit tolerata. Culmea e ca totul se desfasura chiar in perioada in care intreaga Uniune incerca sa salveze Grecia. Populismul a avut castig de cauza.

Consensul a pus brusc stapanire pe Parlament, dar nu numai: presa a sprijinit si ea compromisul politicienilor. Doar Banca Nationala a reactionat, explicand ca va fi obligata sa creasca dobanda de politica monetara, astfel incat creditele se vor scumpi. Ascultand ce spun Comisia si BNR, presedintele a respins legea noului Cod Fiscal. A intervenit in sprijinul acestei pozitii rationale si FMI, care a folosit retorica periclitarii castigurilor greu obtinute: cu noul Cod veti compromite ce ati adunat cu mari eforturi in ultimii 7 ani!

Politicienii din partide s-au revoltat. Pesedistii au reprosat PNL fatarnicia, zicand: in campania lui Iohannis ati vorbit despre scaderea TVA la 19 procente, ati sustinut-o si acum, dar presedintele a uitat toate promisiunile facute.

PNL a incercat sa dreaga busuiocul: vom discuta cu specialistii, iar reducerile pot fi treptate. Nimeni n-a inteles nici de ce premierul e mai preocupat de PNL decat de interesul public, nici de ce Opozitia n-a luat in seama expertiza disponibila inainte de a vota, nu dupa.

Oamenii de afaceri au avertizat: suntem prizonierii unor politicieni stupizi. Au aparut, cum era de asteptat, si specialistii in scenarii apocaliptice: dezvoltarea tarii e blocata din exterior, interese straine au capturat institutiile etc. etc.

Odihnit dupa un concediu departe de casa, Ponta a fost transant: nu aplic alt Cod Fiscal, iar salariile bugetarilor nu vor mai creste, daca Parlamentul schimba fie si o virgula din ce a aprobat! S-a razgandit dupa cateva zile...

Partidele au cazut de acord sa sustina varianta de TVA propusa de PSD, pentru anul viitor, dar si pe cea a PNL - pentru 2017. Celelalte reforme au fost amanate sine die. Unii ar putea zice ca e o victorie a lui Ponta sau, mai precis, a filosofiei scad taxe ca sa ma votati! Altii vor spune, dimpotriva, ca s-a impus prudenta ceruta de seful statului, chiar daca partidul din care provine are de pierdut, fiindca reducerea drastica a TVA pe care o preconizase nu se aplica acum.

In orice caz, compromisul gasit nu are nimic de-a face cu liberalismul, cum se sugera la un moment dat. Fiindca respectabila doctrina presupune si diminuarea statului, odata cu scaderea taxelor. Iar despre asta nu am auzit vorbindu-se mai deloc in ultima vreme.

Ar mai fi ceva. Nu e prima data cand populismul desantat e blocat din afara clasei politice: interventia tehnocratilor de la Bruxelles si reactia ferma a lui Mugur Isarescu au oprit aventura initiata de PSD si PNL. Asta se intampla si pentru ca Parlamentul nu joaca rolul de cenzor al Guvernului, multumindu-se sa valideze intelegerile facute de sefii partidelor. Probabil ca asta se va petrece si in sesiunea speciala care incepe azi.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Cod fiscal TVA, #Klaus Iohannis Cod Fiscal, #Victor Ponta Cod Fiscal , #fiscal
Comentarii