Scaderea taxelor nu e cel mai important lucru pentru mediul de afaceri din Romania

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 15:29
2097 citiri
Scaderea taxelor nu e cel mai important lucru pentru mediul de afaceri din Romania
Foto: Ziare.com

Scaderea taxelor nu reprezinta cel mai important lucru pentru antreprenorii romani care au participat la un studiu de piata recent.

Un sondaj EY arata ca 60% dintre oamenii de afaceri din tara noastra sustin ca simplificarea regulilor fiscale si a reglementarilor referitoare la calcularea obligatiilor fiscale ar avea cel mai semnificativ impact in imbunatatirea mediului fiscal local.

Reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor se situeaza - la distanta mare - pe locul al doilea, cu doar 14% dintre optiuni, urmata de dezvoltarea unei agentii guvernamentale care sa asiste afacerile noi in respectarea cerintelor fiscale (11%) si de reducerea fiscalizarii veniturilor persoanelor fizice (6%), potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Ponta: Pana la 1 septembrie vom avea Codul Fiscal si reducerea TVA

Raspunsurile antreprenorilor indica o crestere a nevoii pentru simplificarea sistemului fiscal, aceasta cerinta crescand in preferintele antreprenorilor respondenti fata de anul trecut, de la 48% la 60%, in timp ce reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor a scazut de la 26% la 14%, comenteaza Mihaela Matei, care ocupa pozitie de Special Projects & Digital Officer, in cadrul EY Romania, e fiind si coordonatoarea studiului.

Care sunt solutiile

Una dintre cele mai ieftine solutii pentru a ajuta antreprenorii romani in orientarea in hatisul legislativ, mai ales pentru antreprenorii tineri, sunt resursele online de informare si educare a antreprenorilor in privinta conformarii cerintelor statului roman.

Alaturi de un birou unic online pentru infiintarea firmelor, ele ar simplifica si mai mult procesele de deschidere si administrare a start-up-urilor, lasand mai mult timp la dispozitia asociatilor sa se concentreze asupra definirii produselor si serviciilor oferite, castigarea primilor clienti si optimizarea proceselor de business.

Se ieftineste berea la halba, in plina vara: Parlamentarii au votat TVA de 9% - Mingea e la Iohannis

Pentru simplificarea fiscalitatii, o alta solutie poate fi o agentie guvernamentala. In anul 2010, in Marea Britanie a fost creata o agentie responsabila cu simplificarea sistemului fiscal: Biroul pentru simplificare fiscala. Aceasta institutie identifica ariile de legislatie fiscala mult prea complexe atat pentru companii cat si pentru platitorii de taxe persoane fizice.

Odata identificate, este obligatia agentiei sa analizeze cum pot fi simplificate aceste prevederi si apoi sa propuna spre adoptare aceste masuri guvernului. Biroul se bucura si de expertiza externa, din partea specialistilor din domeniul fiscal si juridic, care prezinta propriile sfaturi in privinta simplificarii sistemului fiscal.

"Oricare solutie ar fi adoptata in cazul Romaniei, retinem nevoia antreprenorilor romani de simplificare a fiscalitatii si reglementarilor locale de business", mai arata reprezentantul EY.

C.P.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#birocratie Romania, #scadere taxe romania, #fiscalitate romania mediu afaceri, #fiscalitate romania , #fiscal