Cum sa eviti controalele de la Fisc

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 08:14
3017 citiri
Cum sa eviti controalele de la Fisc
Foto: nevadaconsulting.ro

Inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au verificat, anul trecut, peste 230 de firme zilnic. Exista insa cateva trucuri care, daca sunt respectate cu strictete, va ajuta sa nu intrati in vizorul inspectorilor fiscali.

Ideile sunt oferite de Amaury de la Chevalerie, consultant fiscal, citat de Evenimentul Zilei.

Nu cheltuiti mai mult decat suma veniturilor inregistrate in mod oficial este primul sfat care ii tine departe pe functionarii Fiscului. Daca discreoanta dintre incasari si cheltuieli este prea mare, in mod cert va expuneti riscului unui control fiscal care sa verifice sursa cheltuielilor.

Fluctuatiile mari ale cifrei de afaceri reprezinta un alt criteriu care atrage atentia angajitilor ANAF. "In general, variatiile mari ale afacerilor realizate intr-un an, comparativ cu cele din anul anterior sunt intotdeauna un semnal de alarma", spune expertul fiscal, adaugand ca "o societate aflata in plin proces de extindere este supusa unei probabilitati destul de ridicate sa se confrunte cu un control fiscal".

De asemenea, conturile bancare din strainatate sunt un alt factor care poate declansa un control fiscal. "Exista tot mai multe cereri de informatii despre conturile bancare din strainatate. Unii contribuabili uita ca au deschis la un moment dat un cont pe care mai exista o suma foarte mica. Uneori acest lucru este suficient pentru a declansa un control. Si atunci cand incep verificarile, riscati ca inspectorii sa descopere si alte lucruri", puncteaza Amaury de la Chevalerie.

Informatiile postate pe Internet pot face obiectul unui studiu amanuntit din partea autoritatilor fiscale, in special atunci cand aveti ca obiect de activitate vanzarile pe Internet.

Veniturile suplimentare nedeclarate atrag si ele privirile suspicioase ale inspectorilor fiscali. "Unii contribuabili uita sa depuna declaratii privind unele venituri suplimentare pe care le realizeaza. Insa administratia fiscala de multe ori primeste copiile fiselor fiscale, dupa care transmit un aviz de rectificare sau pot incepe verificarea contribuabilului", explica expertul fiscal.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#control fiscal, #control ANAF, #expert fiscal, #companie cifra afaceri , #fiscal