Ultima zi de plata pentru cea mai controversata taxa a momentului

Luni, 26 Mai 2014, ora 11:32
3171 citiri
Ultima zi de plata pentru cea mai controversata taxa a momentului

Luni, 26 mai, este ultima ziua de plata pentru prima transa a taxei pe constructii speciale, care ar urma sa aiba un impact major asupra firmelor din domenii precum imobiliare, telecomunicatii, minerit, energie si agricultura, potrivit specialistilor din domeniu.

Normele de aplicare a impozitului de 1,5% pe constructiile speciale au fost aprobate de Guvern saptamana trecuta. Contribuabilii pot plati in doua rate egale, pana la data de 25 mai, respectiv de 25 septembrie, inclusiv, a anului pentru care trebuie achitat. Deoarece in acest an 25 mai a fost duminica, termenul limita pentru prima transa a fost prelungit pana pe 26 mai 2014, inclusiv.

Ponta: Taxa pe stalp ar putea fi adaptata, daca incasarile la buget vor permite

Potrivit premierului Victor Ponta, taxa pe constructii speciale permite adoptarea masurii privind reducerea contributiilor de asigurari sociale.

"Ne permite doua lucruri. In primul rand, sa reducem contributiile de asigurari sociale, si cred ca pentru orice angajator, si pentru cei de aici (compania Celestica din Oradea - n.red.), care au 2.000 de angajati si care vor sa creeze locuri de munca, este o veste foarte buna, ca si scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

Apoi, acolo unde impactul este semnificativ, sa adaptam in Parlament prevederi ale acestei scutiri de taxa", a declarat Victor Ponta, joi, dupa ce a vizitat compania Celestica din Oradea, potrivit Mediafax.

Guvernul elimina 92 de taxe. Care va fi impactul real

Pe de alta parte, specialistii avertizeaza ca aceasta taxa va avea efecte negative pentru mediul de afaceri.

"Multi nu mai vor sa aduca imbunatatiri constructiilor de frica acestor taxe, iar altii iau in calcul demolarea anumitor constructii pentru a nu plati acest impozit. Estimam ca impozitul pe constructiile speciale majoreaza impozitele parcurilor logistice in medie cu aproape 20%.

De asemenea, in agricultura, aceeasi impozitare creste in medie impovararea fiscala cu circa 8%. Iar aceste efecte negative pentru mediul de business, in special pentru sectoarele precizate, dar nu numai, nu sunt contrabalansate de facilitati", a precizat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Situatie atipica, creata de impozitul pe constructii speciale

Pentru contrabalansarea efectelor taxei pe constructii speciale, Guvernul a adoptat masura privind neimpozitarea profitului reinvestit.

Neimpozitarea profitului reinvestit, gura de oxigen pentru firmele afectate de taxa pe stalp

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#plata taxa pe stalp, #impozite firme, #reducere CAS , #fiscal
Comentarii