Un analist fiscal o contrazice pe Ana Birchall: IT-istii sunt in continuare scutiti de impozit, dar asta nu inseamna ca nu le scad salariile

Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 20:06
9657 citiri
Un analist fiscal o contrazice pe Ana Birchall: IT-istii sunt in continuare scutiti de impozit, dar asta nu inseamna ca nu le scad salariile
Foto: Facebook/Adrian Benta

Analistul fiscal Adrian Benta sustine ca ordonanta de modificare a Codului Fiscal care tocmai a fost publicata in Monitorul Oficial prevede in continuare scutirea de impozit pentru IT-isti si cercetatori.

Astfel, nu se justifica declaratia deputatului PSD Ana Birchall, care vineri seara a spus ca se va da "un ordin de ministru", pentru ca salariile angajatilor din IT sa aiba in continuare rata zero de impozitare.

Analistul fiscal a spus, la Digi 24, ca OUG 79 prevede in continuare scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru programatori sau pentru persoanele care lucreaza in cercetare, dar ca exista o alta problema.

"In acest moment, impozitul pe veniturile din salarii la programatori este de 10% si el este scutit la plata, dar valoarea asigurarilor sociale introduse in brutul salariatului, ce se vor retine din salariu, este de 35%.

Adica acest 35% asigurari sociale produce un salariu net, in mana, mai mic, deoarece valoarea asigurarilor sociale este mai mare decat impozitul scutit la plata.

Si pentru programatori, si pentru cei ce lucreaza in cercetare avem aceeasi situatie valabila ca pentru orice salariat. Daca de la 1 ianuarie 2018 angajatorul nu-i mareste brutul, atunci salariul net, in mana, va fi mai mic.

In situatia punctuala a programatorilor, se impune o majorare mai mare decat majorarea de 20% valabila pentru ceilalti salariati. Eu am facut un calcul, undeva la 23-24% ar fi majorarea de brut pe care urmeaza sa o primeasca programatorii pentru a avea macar acelasi salariu net", a declarat Adrian Benta.

In jur de 500 de angajati din domeniul IT au protestat, vineri, la Timisoara, fata de noile modificari fiscale in urma carora salariile le vor scadea considerabil.

Vineri seara, deputatul PSD Ana Birchall, fost ministru pentru Afaceri Europene in Guvernul Grindeanu, a spus ca se va da "un ordin de ministru" pentru ca angajatii din IT sa aiba in continuare impozit zero in urma modificarilor operate de Guvern, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2018.

"Eu stiu sigur - si in perioada imediat urmatoare o sa aiba o surpriza placuta - ca se rectifica acest lucru, deci se gasesc masurile si o sa fie un ordin de ministru care efectiv reglementeaza acest lucru, tocmai pentru ca noi am promovat de-a lungul timpului multe facilitati.

Deci ei au acum impozit 0. Noi am promovat... Din 2003, de fapt, si toate celelalte guverne au sustinut si au intarit aceasta masura de a avea impozit 0 pentru domeniul IT, pentru ca e un domeniu care a ajutat la dezvoltarea Romaniei. O sa vedeti ca o sa fie un ordin de ministru care o sa reglementeze", a spus Birchall la Digi24.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#salarii IT ordonanta Guvern, #masuri fiscale salarii IT , #fiscal