Un centru care ajuta copiii bolnavi de autism risca sa isi inchida portile din cauza schimbarilor fiscale

Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 09:50
4062 citiri
Un centru care ajuta copiii bolnavi de autism risca sa isi inchida portile din cauza schimbarilor fiscale
Foto: Facebook / Centrul Micul Print

Dupa 10 ani de activitate, un centru care ajuta copiii bolnavi de autism din Bistrita-Nasaud si judetele invecinate risca sa fie inchis din cauza schimbarilor fiscale. Centrul "Micul Print" se baza pe ajutorul financiar oferit de sute de sponsori si donatori, carora statul a decis sa le puna piedici birocratice.

Zeci de copii vor suferi din aceasta cauza, scrie Bistriteanul.

Ana Dragu, presedintele Asociatiei Autism Europa Bistrita, a explicat pentru sursa citata ca in acest moment centrul nu beneficiaza de niciun sprijin financiar de la autoritatile locale si judetene, iar serviciile psihologice oferite de centru "nu sunt decontate de statul roman sub nicio forma", in conditiile in care un copil cu autism are nevoie de circa 8 ore de terapie comportamentala pe zi.

In plus, copiii sunt incadrati in invatamantul de masa cu insotitori scolari, formati si platiti tot cu ajutorul banilor adunati si oferiti de parinti.

"Cum am reusit? Pai, foarte greu, tarandu-ne de la o luna la alta, cu un contabil minunat care a facut 90% din volumul de munca necesar, gratuit, incadrandu-ne intr-un buget care era format din 20% sponsorizari de la firme mici si 80% fonduri provenite din declaratiile de 2% din impozitul pe venit, colectate de parinti si depuse anual la administratiile financiare", a mai spus aceasta.

Din cauza schimbarilor fiscale, insa, centrul Micul Print risca sa isi inchida portile. De exemplu, sponsorii mari trebuie sa aiba o cifra de afaceri de peste 1 milion de euro.

"Adio, asadar, prietenilor si antreprenorilor care ne-au sprijinit sporadic, cu cat si-au permis, cand si-au permis. Adio, 20% din buget. O sa ziceti, bine, dar va salveaza formularele de 2% si dorinta cetatenilor de a sustine activitatea voastra atat de importanta pentru comunitate. Ei bine, nu. Nu le mai avem nici pe alea", a explicat Ana Dragu, referindu-se la alte conditii suplimentare impuse de ANAF.

Pana acum, parintii copiilor cu autism din toata tara adunau anual formulare 230 de la rude, prieteni, cunostinte, colegi sau diferiti cetateni. Formularele se centralizau si se depuneau la ANAF, banii fiind apoi virati prin trezorerii.

Mai nou, insa, ONG-urile nu mai pot depune formulare 230 in numele contribuabililor decat cu procuri notariale pe fiecare formular (mai costisitoare de multe ori decat suma virata in baza unui formular), scrie sursa citata.

De asemenea, parintii nu mai pot nici ei depune formularele adunate de la prieteni sau cunostinte decat daca fiecare formular are atasata o imputernicire simpla a donatorului.

"Hartogaria se tripleaza, ONG-urile nu mai pot ajuta familiile sa depuna formulare, iar in teriroriu practica este haotica si neunitara, iar sute de formulare adunate pana la aceasta ora pentru anul fiscal in curs risca sa nu fie acceptate de ANAF.

Ca sa fiu si mai explicita, daca parintele X si-a petrecut vacanta de iarna colectand formulare si a reusit sa adune pentru terapia propriului copil 300 de formulare, va trebui, pentru a maximiza sansele ca acestea sa fie colectate si procesate, iar banii virati catre ONG-ul in cadrul caruia face terapie de recuperare, sa refaca traseul catre cei 300 de donatori si sa ii roage sa ii mai semneze si imputerniciri simple. Fezabil? Eu zic ca nu. Deci, adio 80% din buget...", a declarat Ana Dragu.

Mai rau este ca autoritatile lucreaza la modificarea cadrului legal si tot in rau.

"Se prefigureaza ca niciun ONG nu va mai putea beneficia de sprijin pentru obtinerea unui spatiu de la autoritatile locale daca nu are statut de utilitate publica. Statut care, la ce criterii sunt, si alea NECLARE, e mai greu de obtinut decat azilul politic in Madagascar.

Prin urmare, ne scuzati ca am vrut sa ajutam copiii si adultii cu tulburari de spectru autist ai Romaniei si familiile lor sa aiba o viata decenta, cu sens si semnificatie...", a incheiat cu amaraciune Ana Dragu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#centru autism Micul Print donatii, #modificare donatii ONG , #fiscal
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Ah, am uitat: autismul nu este o boala. Invatati sa scrieti
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Asa sa va ajute Dumnezeu socialistilor, cum ajutati si voi !