Vosganian ar fi dispus sa sustina renuntarea la cota unica - cum isi explica decizia

Joi, 13 Februarie 2014, ora 16:02
1887 citiri
Vosganian ar fi dispus sa sustina renuntarea la cota unica - cum isi explica decizia
Foto: Arhiva

Senatorul liberal Varujan Vosganian a declarat, miercuri, ca este dispus sa sustina renuntarea la cota unica, daca va duce la relaxare fiscala.

"Pentru dreapta politica romaneasca nu cota unica este definitorie, ci relaxarea fiscala. Faptul ca dupa o crestere permanenta a fiscalitatii in perioada 2009-2013, Romania are nevoie de relaxare fiscala, pentru a stimula cresterea, e neindoielnic. Faptul ca aceasta relaxare fiscala trebuie sa fie realizata cu bagare de seama, cu studii de impact, pentru a nu afecta proaspat dobandita consolidare fiscala, este, iarasi, neindoielnic", a scris pe blog Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei.

"Daca renuntarea la cota unica inseamna relaxare fiscala, sunt dispus sa o sustin. Daca o impozitare diferentiata nu majoreaza nivelul de 16%, dar coboara celelalte cote sub 16%, ea poate reduce costul muncii si ar putea avea rezultate utile asupra ocuparii. E nevoie, totusi, de un studiu de impact, sa vedem daca aparatul fiscal poate prelua - si cu ce costuri - reintroducerea declaratiilor de impunere pentru toti salariatii", a continuat liberalul.

In consecinta, el aminteste ca acest punct de vedere l-a avut si in 2012, atunci cand a fost unul dintre coordonatorii programului de guvernare al USL. In consecinta, Vosganian vrea sa sublinieze faptul ca o eventuala introducere a cotelor diferentiate nu este o concesie din partea liberalilor, ci dimpotriva.

"Relaxarea fiscala poate sa actioneze in mai multe directii. Daca ma intrebati pe mine, prioritare sunt reducerea TVA si reducerea CAS, pentru incurajarea consumului si a ocuparii, ambele aflate in suferinta. Pe termen mai lung se poate opera si asupra impozitului pe profit (prin diverse formule, inclusiv scutirea pentru profitul reinvestit) pe reducerea impozitului pe salarii si pe regandirea unor taxari mai proaspete, cum e cea de 1,5% pe constructiile industriale", a mai scris liberalul.

Guvernul vrea sa renunte la cota unica si sa reduca CAS

Ce prevede strategia bugetal-fiscala 2014-2016

Potrivit strategiei bugetal-fiscale 2014-2016, Guvernul vrea renuntarea la cota unica de 16% si introducerea impozitului progresiv, cu trei trepte, in functie de venituri: 8%, 12% si 16%.

Ideea a mai fost discutata anterior in USL, insa nu s-a concretizat, din cauza opozitiei liberalilor.

"E o lovitura data PNL. Nu cred ca era momentul pentru asa ceva, bugetul are nevoie de mai multi bani, insa o mai buna colectare este solutia", a apreciat Dragos Cabat, analist financiar, la B1 TV.

De asemenea, strategia fiscal-bugetara prevede reducerea CAS cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie, o masura agreata de liberali.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Vosganian cota unica, #Vosganian impozit progresiv, #renuntare cota unica, #introducere impozit progresiv , #fiscal