Impozitul pe cifra de afaceri va provoca un val de falimente si incalca legea UE: Cateva date si calcule

Luni, 03 Iulie 2017, ora 08:08
20130 citiri
Impozitul pe cifra de afaceri va provoca un val de falimente si incalca legea UE: Cateva date si calcule
Foto: Arhiva Ziare.com

Inlocuirea impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri, pe langa faptul ca incalca normele europene, va genera un val de efecte negative pentru mediul de afaceri din Romania.

Adrian Negrescu, project manager Keysfin, firma ce ofera servicii de informatii de afaceri, scoring si risk rating precum si rapoarte de credit despre firme din Romania, ne-a explicat ca masura nu e deloc benefica pentru firmele care activeaza in tara noastra.

"Trebuie spus din start ca masura este nefezabila din punct de vedere economic, din cauza marjelor diferite din diverse industrii. Introducerea unui impozit pe cifra de afaceri va insemna, in fapt, o blocare a investitiilor companiilor, va determina un lant de falimente si va stimula evaziunea fiscala.

In plus, exista o directiva europeana, Directiva 112/TVA, care nu permite impozitele pe cifra de afaceri, altul decat TVA. Exceptand regimul microintreprinderilor, unde se aplica acest tip de impozit, orice alta decizie ar insemna incalcarea legislatiei europene", a explicat specialistul pentru Ziare.com.

Intr-adevar, la articolul 401 al Directivei 112, publicata si pe site-ul Ministerului de Finante, se interzice explicit impunerea unei taxe pe cifra de afaceri. Iata paragraful in cauza:

"Fara sa contravina altor dispozitii ale legislatiei comunitare, prezenta directiva nu impiedica niciun stat membru sa pastreze sau sa introduca taxe pe contractele de asigurari, taxe asupra jocurilor de noroc si pe pariurile sportive, accize, taxe de timbru sau, mai general, orice taxe, drepturi sau impozite care nu se pot caracteriza ca taxe pe cifra de afaceri, cu conditia ca prin colectarea acestor impozite, drepturi si taxe sa nu se dea nastere, in comertul intre statele membre, unele formalitati legate de trecerea frontierelor".

Studiu de caz

Pentru a vedea diferentele dintre impozitul pe profit si cel pe cifra de afaceri, din punct de vedere strict matematic, Adrian Negrescu a dat urmatorul exemplu:

COMPANIA X

Cifra de afaceri - 3 miliarde de euro

Profit - 100 de milioane de euro

ACUM PLATESTE

16% impozit pe profit - 16 milioane de euro

AR URMA SA PLATEASCA

3% din cifra de afaceri - 90 de milioane de euro

Impozitul pe cifra de afaceri a pus pe jar tot mediul de business din Romania

Iata reactiile specialistilor despre masura inclusa in programul de guvernare al Cabinetului Mihai Tudose:

Hilde Brandl, arhitect: "Trebuie sa spunem clar: daca acest sistem se va implementa, vom spune adio cotei unice de 16%, masura care dupa ce a fost adoptata, in 2005, a atras investitii directe si indirecte ce depasesc o suta de miliarde de euro. Aceste investitii au creat direct sute de mii de locuri de munca, sustenabile, bine platite si care astazi fac diferenta dintre economia Romaniei si economia Ucrainei, de exemplu".

Angela Rosca, partener al cabinetului de consultanta TaxHouse: "Nu cred ca acest impozit se va aplica, pentru ca este un impozit de secol XIX, care arata incapacitatea autoritatilor romane de a colecta un impozit modern cum este cel pe profit, care este aplicat de toate tarile dezvoltate".

Florin Citu, economist si senator PNL: "In loc sa lasam companiile sa se dezvolte, Dragnea, Georgescu si Valcov le dau pur si simplu afara din tara obligandu-le sa-si mute sediile sociale in alta parte in UE. Rusine tovarasi!!! Tocmai ati pus cruce capitalului romanesc".

Ionel Danca, fost consilier al premierului Dacian Ciolos: "Solutia propusa, din pacate, este o recunoastere a incapacitatii si incompetentei de administrare si colectare a veniturilor bugetare. Renuntarea la impozitul pe profit si inlocuirea acestuia cu un impozit pe cifra de afaceri este un barbarism fiscal pentru o administratie care se dovedeste incapabila sa reduca evaziunea."

Citeste si Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate

Citeste si De ce vor plati toate companiile impozit pe cifra de afaceri? De vina sunt multinationalele, zice Dragnea

Radiografia companiilor din Romania

  • Cifra de afaceri in 2015 - 275 de miliarde de euro
  • Profit in 2015 - 18 miliarde de euro
  • Companii detinute de straini - 49%
  • Companii romanesti - 47%
  • Companii de stat - 4%

*Date oferite de Keysfin

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#efecte impozit cifra afaceri, #impozit cifra afaceri , #impozit cifra de afaceri