Un consilier prezidential adept al impozitului pe cifra de afaceri critica propunerile fiscale ale PSD

Vineri, 30 Iunie 2017, ora 18:43
3134 citiri
Un consilier prezidential adept al impozitului pe cifra de afaceri critica propunerile fiscale ale PSD
Foto: Facebook / PSD

Consilierul prezidential pe probleme economice, Cosmin Marinescu, afirma ca actualele propuneri fiscale ale PSD au venit "in cascada", fara dezbateri si fara studii de impact, in conditiile in care economia romaneasca are nevoie de stabilitate.

El face aceste aprecieri in contextul in care, in 2013, pe blogul sau, a publicat un articol in care vorbea despre varianta desfiintarii impozitului pe profit si inlocuirea lui cu unul pe cifra de afaceri.

"O solutie sistemica ar putea fi desfiintarea impozitului pe profit. S-ar putea trece, de pilda, la o forma de impozitare mult mai simpla de aplicat si, in mod necesar, favorabila si mediului de afaceri. De exemplu, un impozit elementar de 1-2% asupra cifrei de afaceri sau chiar in regim regresiv! E simplu, la fiecare 100 de lei incasati, 1 leu intra in buzunarul statului. Usor de conceput, de calculat si de administrat, odata ce s-ar simplifica poate peste un sfert din Codul fiscal actual", scria Marinescu, in 2013, pe vremea cand era consilier al ministrului Finatelor Publice, Florin Georgescu.

Marinescu, acum consilier al presedintelui Iohannis, afirma ca in articolul din 2013 erau "idei in reflectie si exercitiu contrafactual vis-a-vis de complexitatea naucitoare a fiscalitatii existente".

"De la idei in reflectie la generarea de politici este cale lunga. Propunerile fiscale actuale, pentru ca inca nu le putem denumi politici, au venit in cascada, in absenta unei anumite conceptii sistemice, fara dezbateri cu partenerii sociali si fara studii de impact riguroase", spune consilierul prezidential.

Cosmin Marinescu subliniaza acum ca este nevoie de stabilitate in economie.

"Astazi economia are nevoie de stabilitate si predictibilitate fiscala, motiv pentru care o asemenea schimbare de profunzime a sistemului fiscal, ambitioasa in raport cu sistemele fiscale contemporane, trebuie studiata cu mare atentie si evaluata din perspectiva implicatiilor asupra tuturor sectoarelor economiei", scrie pe blog Cosmin Marinescu.

Toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea, prevede noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE.

Masura, o adevarata bomba fiscala, aduce beneficii statului, care incaseaza bani indiferent daca firmele fac sau nu profit, si dezavantajeaza puternic companiile, care vor plati sume tot mai mari pe masura ce se dezvolta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#masuri fiscale PSD impozit afaceri , #impozit cifra de afaceri