Document MFP: Impozitele pe case si terenuri cresc cu peste 50% pana in 2017

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 21:13
5466 citiri
Document MFP: Impozitele pe case si terenuri cresc cu peste 50% pana in 2017
Foto: Philly

Guvernul ar putea propune pentru anul viitor o crestere a impozitelor locale pe terenuri si imobile de 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016.

Intr-un document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) intrat in posesia jurnalistilor de la Mediafax exista mai multe propuneri de masuri fiscale, printre care si "cresterea cu 25% a impozitelor pe proprietate si cu inca 25% in 2016".

Propunerile ar fi fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

Document Finante: Cota progresiva din 2016 de 15%, 25% si 35%. PSD spune ca e o minciuna

Ce spune ministrul Ioana Petrescu

Ministerul Finantelor a raspuns Mediafax ca nu s-au facut estimari cu privire la posibilitatea cresterii impozitelor locale pe proprietate cu 25% incepand cu 2015 si cu inca 25% incepand cu 2016.

"Impozitele datorate pentru cladiri, pentru terenuri si pentru mijloacele de transport vor fi mentinute la nivelul actual, in conditiile in care consiliile locale vor pastra actualele niveluri de impozite si taxe locale", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.

"Cresterea impozitelor locale pe proprietate, o certitudine"

"In orice scenariu macroeconomic si oricum se va inchide executia bugetara din acest an, cresterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentandu-se ca romanii platesc mult mai putin decat restul europenilor", au declarat, pentru Mediafax, surse apropiate discutiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.

O majorare a taxelor pe proprietate a fost prezentata si in proiectul de Cod Fiscal publicat in vara acestui an de Ministerul Finantelor Publice si retras ulterior de pe site-ul institutiei.

Surse din Ministerul Finantelor afirma ca propunerea a fost discutata si cu oficialii Bancii Nationale a Romaniei, care s-au aratat de acord cu o asemenea masura.

De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in urma cu aproximativ o luna ca ar fi in favoarea cresterii impozitarii proprietatii, daca aceasta compenseaza o relaxare a fiscalizarii muncii.

Reducerea CAS a intrat in vigoare: Ce efecte ar putea avea

Guvernul a redus de la 1 octombrie rata contributiilor de asigurari sociale platite de angajator cu 5 puncte procentuale si cauta solutii de a acoperi golul de venituri preconizat din aceasta masura pentru 2015.

Anunt despre impozite de la Finante. Ce va insemna scaderea CAS de la 1 iulie

In cazul in care nu vor fi gasite suficiente resurse pentru acoperirea deficitului de venituri, exista riscul ca in discutiile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa se convina renuntarea la jumatate din taierea de CAS din octombrie, adica o crestere de la 1 ianuarie 2015 cu 2,5 puncte procentuale. Aceasta ar corespunde cu propunerea initiala a expertilor institutiilor internationale.

Isarescu era sa-i inchida telefonul in nas contabilului, cand i-a spus ce impozit are de plata (Video)

Dispare impozitul pe profit, apare impozitul pe cifra de afaceri

Totodata, potrivit aceluiasi document, se analizeaza posibilitatea eliminarii impozitului pe profit si introducerea impozitului pe cifra de afaceri, concomitent cu scaderea impozitului pe dividend la 5%.

Propunerea, discutata in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget, a fost detaliata si prevede cote de impozit diferentiate, invers proportional cu cifra de afaceri si numarul de angajati, variind intre 1,33% si 7,5% din cifra de afaceri.

Cele mai mici cote sunt propuse pentru companiile cu afaceri de peste 1 miliarde de lei pe an (circa 225 milioane euro), care ar urma sa achite de anul viitor 1,33% din cifra de afaceri, daca au cel putin doi angajati, 1,463% din cifra de afaceri, daca au un singur angajat si 1,6625% din cifra de afaceri, daca nu au angajati.

Cotele ar urma sa urce din 2016 pentru aceasta categorie de companii la 2% (mai mult de doi angajati), 2,2% pentru un singur angajat si 2,5% pentru firmele fara angajati cu contracte de munca.

Companiile cu cifre de afaceri pe an intre 100.000 de lei si 1 miliard de lei ar urma sa plateasca o cota standard de 2% din cifra de afaceri incepand de anul viitor. Daca firma are un singur angajat, cota de impozitare urca la 2,2% din cifra de afaceri, iar daca nu are niciun angajat se va impune 2,5% din cifra de afaceri.

Din anul 2016, cota standard de impozitare ar urca la 3%, cu nivelele de 3,3% la un angajat si 3,75% la firmele fara angajati din aceasta categorie.

La cifre de afaceri pe an intre 10.000 de lei si 100.000 de lei, firmele ar urma sa plateasca un impozit standard de 3% din cifra de afaceri anul viitor si 4,5% in 2016. La fel ca in celelalte paliere valorice, cota standard creste cu 10% daca firma are doar un angajat si cu 20% daca firma nu are angajati.

Cele mai inalte rate de impozitare sunt preconizate pentru firmele cu cifre de afaceri de sub 10.000 de lei pe an (circa 2.250 euro), pentru care cota standard ar fi de 4% in 2015 si 6% in 2016. Firmele cu o cifra de afaceri de sub 10.000 lei pe an si un singur angajat ar urma sa plateasca 4,4% anul viitor si 6,6% in 2016, in timp ce pentru firmele fara angajati cota ar fi de 5% in 2015 si 7,5% in 2016.

Surse apropiate discutiilor au declarat pentru Mediafax ca principala problema in implementarea acestui model de impozitare o reprezinta chiar legislatia comunitara, care nu permite statelor membre inlocuirea impozitului pe profit decat ca exceptie.

Concomitent, Finantele ar urma sa reduca impozitul pe dividend cu 5 puncte procentuale, de la 16% la 11%, ceea ce ar incuraja companiile sa inregistreze profit.

Delegatiile tehnice ale FMI si CE, conduse de sefii de misiuni, se vor afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru analiza executiei bugetare, impactul masurilor cu influenta asupra bugetului adoptate in ultimele luni si a prognozelor si cadrului macroeconomic pentru 2015.

Exepertii internationali vor reveni la Bucuresti in luna ianuarie pentru misiunea de evaluare a acordului stand-by.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
#impozit teren crestere 50 la suta, #impozit casa crestere 50 la suta , #impozit cladiri
Comentarii