Guvernul schimba modul de calcul al impozitului pe cladirile firmelor (Video)

Duminica, 27 Iulie 2014, ora 18:12
5216 citiri
Guvernul schimba modul de calcul al impozitului pe cladirile firmelor (Video)

Guvernul are de gand sa schimbe modul de calcul pentru impozitul pe cladirile firmelor.

In prezent, pentru persoanele juridice, birul se determina prin raportarea la valoarea de inventar a respectivului imobil, inregistrata in registrul contabil al proprietarului.

Insa Guvernul vrea sa modifice Codul fiscal si sa ia in calcul doar valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare, similara cu valoarea de piata a acesteia, pentru a obtine bani mai multi, informeaza Mediafax.

Guvernul ii ajuta pe cei cu mai multe case: Nu vor fi impozitati suplimentar

Cum argumenteaza Guvernul

Executivul a motivat decizia prin faptul ca valoarea reala a cladirilor firmelor poate fi diferita de cea impozabila inregistrata in contabilitatea proprietarilor.

"Pentru a avea o abordare unitara, se renunta la calcularea impozitului bazat pe valoarea contabila si se va lua in considerare valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat", se arata in documentul citat.

Cat va fi impozitul

Pentru cladirile rezidentiale din proprietatea firmelor, impozitul va fi de 0,1% din valoarea impozabila, iar pentru cele nerezidentiale, el va fi de 0,25% - 1,50% din valoarea impozabila, calculata dupa noul criteriu.

Impozitul va fi mai mare, de 5-10% din valoarea impozabila, in cazul in care "valoarea impozabila a cladirilor nu a fost actualizata in ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinta, pe baza unui raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, cu exceptia cladirilor care apartin persoanelor fata de care a fost pronuntata o hotarare definitiva de declansare a falimentului", arata sursa citata.

Nivelul exact al birului va fi stabilit de consiliul local.

"In cazul cladirilor cu destinatie mixta, cand valorile suprafetelor folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct, atunci valoarea acestora va fi determinata proportional cu ponderea suprafatelor ocupate in scop rezidential, respectiv nerezidential din totalul de suprafata a cladirii.

In cazul in care suprafetele nu sunt evidentiate distinct si cheltuielile aferente imobilului sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, se va considera ca destinatia cladirii este nerezidentiala, impozitul fiind astfel mai mare", conform documentului.

Guvernul sustine ca face aceasta modificare dupa ce Fondul Monetar International a recomandat schimbarea modului de calcul al impozitului pe proprietati.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#impozit cladiri firme, #impozit proprietati firme, #impozit firme, #schimbare impozit firme , #impozit cladiri