Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Companiile din energie vor plati in continuare impozite suplimentare - proiect de guvern

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 20:30
4996 citiri
Companiile din energie vor plati in continuare impozite suplimentare - proiect de guvern

Companiile din energie ar urma sa plateasca inca un an impozitele suplimentare aplicate incepand cu ianuarie 2013 si pentru care era prevazut sa nu continue mai departe de luna decembrie 2014.

Astfel, potrivit unui proiect de guvern, impozitele suplimentare vor fi pastrate pana la 31 decembrie 2015, dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca redeventele vor ramane nemodificate, scrie Mediafax.

Impozitele suplimentare introduse la inceputul anului 2013, si care vizeaza companiile din sectorul energetic, ar fi urmat sa fie valabile pana la stabilirea noului sistem de redevente, promis in luna septembrie de Victor Ponta.

Guvernul renunta la negocierea redeventelor - Acelasi sistem va fi valabil si in 2015

Impozitul se refera la monopolul detinut de companiile de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale, care se aplica pentru fiecare MW/h, taxa fiind cuprinsa intre 0,1 si 0,85 lei pe MW/h.

Estimarile Guvernului cu privire la incasarile din anul 2015 din impozitul suplimentar aplicat companiilor din energie se ridica la 245 de milioane de lei din sectorul energiei electrice si al gazului natural, precum si 743 de milioane de lei venituri din impozitul pe veniturile suplimentare obtinute in urma dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale.

In plus, aproape 115 milioane de lei ar urma sa fie obtinuti din impozitul pe veniturile ce sunt obtinute din exploatarea resurselor naturale.

Basescu: Daca nu se continua acordul cu FMI, cred ca va fi o mare bila neagra si pentru Fond

Presedintele Traian Basescu a vorbit, joi seara, despre redevente, precizand ca acestea nu se pot modifica si ca Guvernul poate mentine cele doua taxe - una pentru gaze si a doua pentru resurse minerale -, pentru a mai creste veniturile bugetului.

"Redeventele au matrici de calcul si pleaca in principiu de la marimea zacamantului, de la 3 la suta pana la 13,5 la suta din petrolul extras. (...)

Ce poate insa face Guvernul, langa redeventa, care este in functie de marimea zacamantului - mai sunt doua taxe, una este suprataxa pentru gaze si a doua este taxa pentru resurse minerale.

In mod normal, aceste doua taxe trebuie sa dispara la 1 ianuarie. Guvernul a explicat azi cum mentine redeventele. Nu le poate mentine, dar poate umbla la aceste doua taxe. Ele, teoretic, trebuie sa dispara la 1 ianuarie", a subliniat Traian Basescu.

Declaratiile sefului statului au avut loc dupa ce Guvernul a renuntat la negocierea redeventelor pentru resursele naturale ale Romaniei, iar premierul Victor Ponta a spus ca acestea reprezinta, dupa combaterea evaziunii, "a doua solutie magica" prin care "rauri de bani vor veni la buget".

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#companii energie impozite suplimentare, #companii energie redevente , #impozit cladiri