Mostenirile sau donatiile peste o anumita limita ar putea fi impozitate cu 3%

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 09:40
25906 citiri
Mostenirile sau donatiile peste o anumita limita ar putea fi impozitate cu 3%
Foto: Arhiva Ziare.com

Sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie ar putea fi impozitate cu 3% daca depasesc valoarea de 100.000 de euro.

Tot cu 3% vor fi impozitate veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni, precum si veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre mostenitorii titlurilor de conversie sau ai actiunilor dobandite inainte de prima tranzactionare.

Guvernul a pregatit introducerea acestei limite valorice peste care va fi aplicat impozitul de 3% intr-un draft de modificare a Codului Fiscal, aflat in discutie si obtinut de Profit.ro din surse guvenamentale.

In urma cu patru ani, Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pentru o lege care stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau pe care le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor, sau actiuni la Fondul Proprietatea.

In prezent, la capitolul "Categorii de venituri supuse impozitului pe venit" din Codul Fiscal este stabilit ca sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie sunt venituri neimpozabile.

Guvernul vrea insa ca acestea sa fie neimpozabile in limita sumei de 100.000 de euro. Peste aceasta limita, mostenirile sau donatiile respective vor fi impozitate, ca venit, cu o cota de 3%.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#impozit donatii, #impozit mostenire, #Guvern proiect impozit donatii, #Guvern proiect impozit mostenire , #impozit cladiri