Ce cred patronii de baruri despre impozitul forfetar: Unii abia asteapta, altii plang dupa Tariceanu

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 07:31
5924 citiri
Ce cred patronii de baruri despre impozitul forfetar: Unii abia asteapta, altii plang dupa Tariceanu
Foto: timetv.ro

Proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar de la 1 ianuarie 2014 ar putea fi aprobat saptamana aceasta si trimis apoi Parlamentului. Noul impozit va reprezenta o suma fixa si va fi platit de hoteluri, pensiuni, service-uri auto si unitati de alimentatie publica.

Ce cred despre forfetar patronii restaurantelor din Bucuresti? Opiniile sunt impartite. Unii vad masura ca pe una buna, care ii va ajuta pe cei care lucreaza cinstit, iar altii acuza ca este prost gandit si le va afecta afacerile.

Impozitul forfetar, da la 1 ianuarie 2014: Cum se calculeaza si cat vor plati firmele

Mugur Mihaescu, patron "St. Patrick", Centrul Vechi: Cei care tipa sunt cei care au lucrat la negru pana acuma

Mugur Mihaescu, fost membru al trupei Vacanta Mare, detine doua localuri plasate in cea mai buna zona din Centrul Vechi si este un vehement aparator al noului impozit forfetar, despre care crede ca va da o lovitura celor care lucreaza la negru.

"Cei care au de castigat sunt cei care au lucrat la alb, pentru ca platesc mai putin, iar cei care tipa sunt cei care au lucrat la negru pana acuma. Eu sunt in zona A, cea mai mare zona, cu cel mai mare impozit, si este super ok pentru mine. Nu sunt deloc ironic", a declarat Mugur Mihaescu pentru Ziare.com.

El a explicat de ce e bun impozitul forfetar. "Cei care lucram la alb aici, in Centrul Vechi, stam cu ochii pe ceas si asteptam impozitul forfetar, pentru ca ne-am saturat sa-i platim noi pe aia care lucreaza la negru, pe aia care-si scot firmele pe zero. Asta-i concurenta neloiala, eu fac un business si platesc de ma ia mama dracu', fiscalizez totul, si vine ala, scoate firma la zero si dupa aia zice: 'N-am, sefu', de unde?! Ca nu merge!", s-a plans patronul restaurantului St. Patrick.

Mihaescu a dezvaluit ca va plati 28.000 de lei anual impozit forfetar pentru cele doua afaceri ale sale din Centrul Vechi, o suma cu 200% mai mica decat suma pe care o plateste in prezent.

Voicu Radescu, "Green Hours", Calea Victoriei: E gresit sa calculezi pe suprafata, mai normal ar fi pe numar de mese

Voicu Radescu, patronul Green Hours, a identificat o hiba de structura in noul impozit structural: impozitarea suprafetelor si nu a numarului de mese.

"E gresit sa calculezi pe suprafata. Intr-un restaurant sunt foarte multe spatii care nu produc - coridoare, scari, spatii de trecere. Ele ti se vor pune la plata. Ma intreb ce or sa faca cu Teatrul National, care, din cate stiu eu, va avea 5-6 restaurante si baruri. Ce vor face? Vor plati 14.000 ori sase?", a afirmat Voicu Radescu pentru Ziare.com.

El crede ca guvernul este disperat sa faca rost de bani "nu prin competenta si nu prin managerizare, ci prin smulgere de unde se poate". In opinia lui, "impozitele nu se vaneaza, ci se construiesc, e un mecanism de a capacita banii de la contribuabili sau firme".

Asa cum vede Radescu situatia, in Romania "e un fel de vanatoare cu undita, poate mai smulg ceva". Si sumele prevazute in proiectul de lege i se par mari. "Pentru barurile cu vad puternic nu vad o problema, dar pentru celelalte nu e asa", a incheiat Radescu.

Catalin Coman, "Blues cafe", pasajul Villacrosse: Mi-e indiferent. Important e sa fie coerent si pe durata

Catalin Coman, patron al unui bar din pasajul Villacrosse, tot in Centrul Vechi, nu isi doreste decat previzibilitate si stabilitate, indiferent de legislatie.

"Mi-e indiferent. Important e sa fie coerent si pe durata. E o diferenta fata de impozitul forfetar de pe vremea lui Boc pentru ca, indiferent daca aveai sau nu activitate, plateai. Acum, daca poti declara ca nu ai activitati si nu platesti, e ok", a spus si Coman pentru Ziare.com.

Singura problema pentru el sunt frecusurile cu organele de control. "Acum, totul e sa nu te frece la cap cu controale. Dar tot o sa ma frece".

Corina David, "Bistro", pasajul Villacrosse: Pe vremea lui Tariceanu impozitarea era corecta

Corina David, patroana unui alt bar din pasajul Villacrosse, este nemultumita de stabilirea unei grile pe zone pentru plata forfetarului. Zona Centrului Vechi, devenita cea mai impozitata din tara, va atrage impozite mari pentru toate afacerile de aici.

"Daca nu vom mai putea, o sa inchidem. Sumele sunt mari. Chiar daca esti in zona A a Capitalei, asta nu inseamna ca iti merge foarte bine. Tot ce se introduce in plus te afecteaza negativ, pentru ca tu te chinui sa traiesti, ca si multi altii din zona A in care unii zic ca e lapte si miere. Dar nu e asa. Cei de la guvernare nicio clipa nu isi pun problema daca ai clienti sau nu ai", a spus Corina David.

"Pe ei ii intereseaza doar sa incaseze. Pe vremea lui Tariceanu impozitarea era corecta, era atat cat iti permiteai. Puteai sa platesti si taxe, si salarii si tot. Dar nu stiu daca mai vine vremea aia", a incheiat Corina David.

Vlad Gorneanu (Vlase), de la Zob, patron si asociat la barul "Niste domni si fii": Orice impozit pe care ti-l impune statul e de rahat

Vlad Gorneanu, vocalul trupei Zob si copatron al unui bar in Centrul Vechi, este din principiu impotriva impozitelor cerute de statul roman. El crede ca "nu toate barurile au bani". "Intr-o zona atat de frumoasa si intr-un oras curat cum e Bucurestiul e normal sa dai foarte multi bani ca sa ai o afacere", a spus Vlad Gorneanu, ironic.

Gorneanu a fost si mai drastic: "Ideea mea si filozofia mea de viata e ca tot ce face statul e de rahat, orice impozit pe care ti-l impune statul e de rahat, si sa si-l bage unde vor ei. Pentru ca eu si nimeni de fapt nu datoram nimic statului si pana cand toti or sa-si dea seama or sa fie niste sclavi care or sa dea statului si or sa se lase furati".

Vlad Gorneanu spune ca daca ar fi sigur ca banii din impozite ar ajunge la medici, profesori si pompieri, ar strange el un fond din care sa ii plateasca, pentru a evita intermedierea statului.

Ce presupune noul forfetar

Conform noilor reglementati, proprietarul unui restaurant cu o suprafata de 150 metri patrati din centrul Capitalei va plati de la inceputul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro).

Cel mai mare impozit forfetar va fi achitat de restaurantele de peste 300 de metri patrati din Zona A a Capitalei, care vor plati 22.680 de lei/an (echivalentul a circa 5.200 de euro). Pentru restaurantele de peste 300 de metri patrati este aplicat un singur coeficient de suprafata.

Un restaurant de 100 de metri patrati din centrul unui oras municipiu va achita anual 10.640 lei, aproape dublu fata de suma datorata de catre proprietarul unui restaurant dintr-un oras care nu are rang de municipiu. In cazul unui restaurant de 150 de metri patrati amplasat intr-un municipiu, impozitul anual se va ridica la 14.000 de lei.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Impozit forfetar patroni restaurante, #forfetar patron restaurant Mugur Mihaescu, #forfetar baruri Vlase Zob , #impozit forfetar