Ziare.com

Impozitul forfetar in turism si restaurante, testat in aprilie

Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:41

   

Impozitul forfetar in turism si restaurante, testat in aprilie
Ministerul pentru IMM-uri, Turism si Mediul de Afaceri doreste introducerea unui program pilot pentru introducerea unui impozit forfetar pentru hoteluri si restaurante, incepand cu 1 aprilie 2013 si pana la finalul anului, a declarat joi Florin Pirvu, vicepresedintele CNIPMMR.

Proiectul pilot vizeza hotelurile-restaurant, pensiunile-restaurant, barurile, restaurantele independente sau discotecile.

Florin Pirvu a declarat ca aceasta masura este ceruta de mediul de afaceri, care este "disperat de concurenta neloiala".

El a spus ca este vorba de un impozit care doreste aducerea la acelasi numitor a agentilor economici care desfasoara acelasi tip de afacere.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"Impozitul va tine cont de ampasamentul afacerii, iar un alt coeficient este sezonalitatea, iar noi am cerut introducerea criteriului care tine cont de numarul de locuri de munca. De exemplu, un restaurant de 100 de metri ar trebui sa aiba un standard minim de 10 angajati, iar ceea ce este peste 10 angajati sa beneficieze de o reducere de 5% pentru fiecare angajat in plus", a spus Pirvu.

El a mentionat ca s-a discutat pe baza unui material pus la dispozitie de reprezentantii ANAF despre cei mai mari 50 contribuabili la buget din domeniul hoteluri si retaurante pe baza cifrei de afaceri si o alta situatie in care erau 50 de platitori de taxe si impozite.

"Niciunul din cei 50 care plateau impozit pe profit nu se regaseau in cei 50 in functie de cifra de afaceri. Cu alte cuvinte, sute de milioane de euro cifra de afaceri la un astfel de hotelelier nu avea profit, daca va puteti imagina asa ceva. Din analizele care s-au desprins la final, un astfel de hotel de 3-4 stele plateste in jur de 130 de euro pe an pe camera sau 65 de euro pe pat. Dar analiza arata ca daca introducem pe toti in acest impozit per ansamblu, in loc sa se colecteze 39 milioane de euro se vor colecta 58 milioane de euro", a declarat Pirvu.

Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, a anuntat in ianuarie ca impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, daca studiul privind impactul masurii va fi finalizat in primul trimestru.

Impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto, cuantumul urmand sa fie stabilit dupa discutii cu patronatele de profil.

Impozitul urmeaza sa se aplice ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.

Sursa: rNews

Articol citit de 2288 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor