Impozitul minim - eliminat din toamna, cota unica ramane 16%

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 12:11
7804 citiri
Impozitul minim - eliminat din toamna, cota unica ramane 16%
Foto: Arhiva

Impozitul minim va fi eliminat din toamna, iar cota unica de 16 la suta va fi mentinuta, a anuntat premierul Emil Boc, vineri, la lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2010".

"In aceasta toamna se elimina impozitul minim, iar restul detaliilor vi le va prezenta Ministerul Finantelor", a declarat Boc, adaugand ca impozitul minim si-a produs efectele scontate.

Premierul a explicat ca Executivul va mentine cota unica la nivelul de 16%, deoarece experientele anterioare au aratat ca impozitarea progresiva nu aduce mai multe venituri la bugetul de stat.

Tot vineri, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca eliminarea impozitului minim va fi aplicata de la 1 octombrie sau 1 noiembrie, iar, in prezent, Ministerul Finantelor are de facut calculele aferente.

Analistii, fericiti: In sfarsit, e masura bine venita

Analistii romani sunt de acord cu decizia prim-ministrului, spunand ca masura va stimula mediul de afaceri.

"In sfarsit, e masura bine venita. Tarzie, dar bine venita. Trebuie de mai de mult timp sa fie scoasa", a declarat economistul Mircea Cosea, presedintele Fundatiei pentru Studii de Prognoza si Strategie Economica.

"E o masura care va incuraja micile afaceri si infiintarea de mici afaceri. Introducerea lui, acum un an si ceva, a blocat dezvoltarea micilor afaceri. La acea data, venisera in tara foarte multi romani din exterior, cu o suma intre 10.000 - 20.000 de euro, si voiau sa porneasca o mica afacere la locul lor de origine, o gogoserie ceva, insa n-au putut, pentru ca impozitul i-a blocat", a explicat Cosea.

In plus, potrivit statisticilor, aproximativ 150.000 de IMM-uri s-au desfiintat de la introducerea impozitului minim in 2009.

"A avut si o parte buna, a mai facut o curatenie in economie si a scos la iveala o anumita suma. Dar, in mare, el a avut un efect negativ. A stopat mediul de afaceri, a stopat initiativa privata, mai ales la nivelul micilor intreprinzatori, asa incat desfiintarea lui este un lucru bun", a adaugat Cosea.

Cota progresiva, o greseala

Potrivit economistului, in prezent introducerea unui impozit progresiv si renuntarea la cota unica ar fi o greseala, deoarece ar bloca mediul de afaceri.

"Deocamdata, parerea mea este ca nu se poate renunta la cota unica, pentru ca introducerea impozitului progresiv ar aduce o anumita blocare a spiritului intreprinzator si o impozitare a celor care muncesc, pentru ca el va fi mai mare pentru cei cu venituri mai mari", ne-a spus Cosea.

"Inca nu stim exact baza de impozitare, pentru ca noi practicam un program de austeritate care reduce mult salarizarea, profitul. E o chestiune care cere timp. Dupa parerea mea, impozitul progresiv nu se poate introduce, decat dupa un studiu de caz, o simulare, care ar dura cateva luni. Trebuie modificat Codul Fiscal, care ar presupune o perioada de adaptare de minium sase luni. Daca se doreste introducerea lui, atunci nu este de o data foarte recenta", a adaugat economistul.

Scoaterea impozitului minim, prima decizie cu cap

Potrivit lui Daniel Udrescu, fondatorul Cabinetului de Contabilitate si Audit Udrescu, prin aceasta masura administratia Boc a "reparat o ilegalitate".

"Domnul Boc nu numai ca a facut un lucru normal, dar a luat prima masura de a aduce inapoi cele 200.000 de societatii pe care le-a pierdut si locurile de munca", a spus Udrescu, pentru Ziare.com.

"As putea sa spun ca e prima decizie cu cap pe care a luat-o, pentru promovarea a ceea ce trebuie. A eliminat o gatuiala din miile de gatuieli din sistemul romanesc fiscal. Ca masura, eu o consider cam tarzie, dar sa reparam macar ce putem", a adaugat Udrescu.

In schimb, avocatul Ionut Mateescu este de parere ca masura va fi ineficienta, fiind nevoie de pachete mai complexe pentru stimularea activitatii economice.

"Scoaterea impozitului minim poate ii va incuraja pe unii si pe altii sa-si deschida firme. Eu stiu ca 300.000 de firme si-au incetat activitatea odata cu introducerea impozitului minim. Toate aceste firme erau microintreprinderi si aveau cel putin un salariat, pentru care se plateau taxe si impozite. De aici, eu trag concluzia ca activitatea economica a avut de suferit odata cu introducerea impozitului minim", a spus Mateescu, pentru Ziare.com.

"Dar trebuie coroborat acest lucru si cu faptul ca regimul microintreprinderilor a fost inlaturat odata cu modificarile la Codul Fiscal si legea bugetului de stat. De aceea, daca se scoate impozitul minim, vor trebui imaginate si alte masuri pentru a stimula mediul economic. Inlaturarea impozitului minim apreciez ca este insuficienta in acest moment", a adaugat acesta.

Nu-l mai crede nimeni pe Emil Boc

In ciuda valului de reactii pozitive la adresa masurii de inlaturare a impozitului minim, unii nu sunt convinsi ca va fi si aplicata.

"Este obligatorie masura asta, dar cine il mai crede pe domnul Boc. Nu cred ca o sa faca asta, nici vorba, nici nu incape discutie. Are tot timpul din lume, pana in septembrie sa se razgandeasca, daca il mai tine acolo presedintele", a spus avocatul Gheorghe Piperea, pentru Ziare.com.

"Avand in vedere acest impozit minim, care aduce la buget o suma infima - 200 de milioane de lei, dupa calculele domnului Vladescu - multe societati au fost suspendate sau radiate din Registrul Comertului, pentru ca este un impozit care se stabileste asupra cifrei de afaceri, indiferent daca ai pierderi sau ai profit", a explicat Piperea.

Mai mult de un an de impozit minim

Ipoteza desfiintarii impozitului minim a fost lansata inca de la sfarsitul lunii iunie de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, intrucat nu reprezinta o solutie viabila.

Impozitul minim, introdus in primavara anului trecut, este cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca firmele au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Firmele care inregistreaza profit platesc impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza. La inceputul acestui an, Guvernul a intentionat sa inlocuiasca impozitul minim cu un impozit forfetar, insa masura a fost amanata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#impozit minim, #cota unica impozitare , #impozit forfetar
Comentarii