Presa de azi: BNR pune la zid impozitul progresiv al PSD

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 08:32
3416 citiri
Presa de azi: BNR pune la zid impozitul progresiv al PSD
Foto: Arhiva

Eliminarea impozitului minim si temerile legate de impozitul forfetar, dar si impozitul pe proprietatile rezidentiale multiple sunt subiectele economice de interes major pentru principalele ziare din tara noastra.

In timp ce "Evenimentul Zilei" ne anunta ca "BNR pune la zid impozitul progresiv al PSD", jurnalistii de la "Adevarul" sunt de parere ca "noul impozit pe cladiri ii ruineaza pe unii dezvoltatori imobiliari".

Romania Libera: Adio impozit minim, urmeaza "adevaratul forfetar"!

Guvernul cauta surse noi de venit pentru bugetul de anul viitor: taxarea diferentiata a serviciilor prestate de firme si impozitul pe zilieri.

Firmele nu mai datoreaza, incepand de acum, impozitul minim pe profit, impropriu numit forfetar, dupa ce Guvernul l-a eliminat sub presiunea mediului de afaceri si a FMI. In ultimele trei luni ale acestui an, firmele vor plati impozit doar daca raporteaza profit, urmand ca de la 1 ianuarie sa fie introdusa impozitarea forfetara propriu-zisa, scrie Romania Libera.

Impozitul minim viza toate firmele, indiferent de domeniul de activitate, se stabilea in functie de cifra de afaceri si era cu atat mai impovarator cu cat firma era mai mica. In schimb, impozitul forfetar este diferentiat in functie de activitate si se adreseaza doar domeniilor in care statul considera ca evaziunea fiscala este mare.

Guvernul nu a stabilit inca domeniile care vor fi impozitate, insa mai multele variante pana acum si exemplele straine arata ca ele sunt in principal din zona serviciilor. Astfel, o propunere legislativa de la inceputul acestui an viza in principal domeniul serviciilor: restaurante, baruri, hoteluri, transporturi, taximetrie, ateliere de reparatii, spalatorii auto sau saloane de coafura.

Un exemplu si mai concret l-a oferit in urma cu mai bine de zece ani ministrul de atunci al Finantelor Decebal Traian Remes, care intentiona sa introduca o taxa fixa anuala pentru fiecare scaun de restaurant.

Gandul: Dupa eliminarea impozitului minim, patronii se tem de forfetarul din 2011

In acelasi timp, reprezentantii IMM sustin ca este foarte bine ca, in sfarsit, Guvernul a renuntat la impozitul minim, care a dus, direct, la inchiderea a pana la 100.000 de firme, dar si ca acest lucru nu inseamna ca mediul de afaceri "va inflori peste noapte".

"Eliminarea lui repara foarte mult din ceea ce a stricat. Problema este insa ca, acum, patronii nu stiu cu ce se vor confrunta de anul viitor, respectiv cum va arata noul impozit introdus de stat.

Asta inseamna ca patronii care voiau sa renunte la afaceri din cauza impozitului minim poate vor renunta sa mai inchida firma, insa nu vor incepe sa investeasca pana nu vor sti ce impozit surpriza le pregateste Guvernul de anul viitor", a declarat Florin Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), citat de Gandul.

Conform estimarilor de pana acum ale patronatelor, impozitul minim a dus la desfiintarea directa a pana la 100.000 de firme, respectiv la disparitia a peste 200.000 de angajati.

Evenimentul Zilei: BNR pune la zid impozitul progresiv al PSD

Oficialii bancii centrale sustin mentinerea cotei unice la nivelul actual si o mai buna colectare a veniturilor din TVA pentru acoperirea gaurilor pe care le are bugetul.

Cei de la BNR sustin ca impozitarea progresiva nu reprezinta o solutie pentru salvarea bugetului de deficit. In schimb, pastrarea cotei unice de impozitare ajuta firmele si atrage investitorii.

"Modificarea cotei de impozitare nu va schimba in mod semnificativ nivelul veniturilor bugetare. Deci in niciun caz nu putem vorbi despre impozitul pe venit ca despre o sursa de echilibrare a veniturilor bugetare", a declarat Eugen Radulescu, directorul Directiei de audit din banca centrala la conferinta "Coordonate de actualitate ale restructurarii economiei romanesti", organizata de BNR si revista "Capital".

Potrivit lui, cea mai importanta masura de politica fiscala din ultimii ani a fost reducerea impozitului pe profit si pe venit, care a dus la incasari mai mari la vistieria statului, anunta Evenimentul Zilei.

Solutia pe care o propune Radulescu este o mai buna colectare a TVA. "Numai din TVA, daca ar exista vointa politica si am colecta asa cum colecteaza bulgarii, am avea un plus de 3% din PIB, echivalent cu tot impozitul pe venit", a adaugat oficialul BNR.

Adevarul: Au scapat de TVA, dar nu si de impozit

Pe langa impozitul forfetar, un alt impozit, de aceasta data cel pe cladiri, ridica problemele investitorilor in imobiliare.

Dezvoltatorii imobiliari care si-au construit case pe persoana fizica, fentand Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA), platesc acum sume suplimentare ca impozit pe proprietatile rezidentiale multiple. Sfarsitul lunii septembrie a insemnat pentru detinatorii mai multor case un termen de plata care le-a usurat serios buzunarele.

Cei care au construit mai multe locuinte pe persoana fizica au scapat ca prin urechile acului de plata TVA retroactiv pentru proprietatile lor, titreaza Adevarul.

Acum insa, acesti dezvoltatori platesc impozit pentru fiecare casa in plus in afara celei in care locuiesc. In principiu, dezvoltatorii vizati de aceste noi masuri nu au o problema cu cuantumul impozitului de platit, dar le e greu sa calculeze cat trebuie sa dea acum.

Un exemplu ar fi Ionut Negoita, care detine 300 de astfel de locuinte. Anul trecut, statul a incasat aproximativ 63.750 de lei de pe urma acestora, iar acum ar trebui sa primeasca 255.000 de lei. La randul sau, Constantin Capatana, proprietar al Militari Residence, spune ca are in proprietate 1.400 de apartamente si ca cel mai mic impozit platit inainte de introducerea taxei de solidaritate era de 85 de lei pentru locuintele de tip garsoniera.

Acum, el trebuie sa plateasca de patru ori mai mult, adica un impozit total de peste 475.000 de lei (111.760 de euro).

A.B.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#impozit forfetar, #impozit PSD, #impozit cota unica , #impozit forfetar