Impozitul pe venitul microintreprinderilor: mai multi bani la stat sau mai multa evaziune?

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 12:47
4578 citiri
Impozitul pe venitul microintreprinderilor: mai multi bani la stat sau mai multa evaziune?
Foto: Mnforum

Impozitul minim a fost eliminat, Guvernul a renuntat la cel forfetar si, se pare, urmeaza varianta numarul trei: impozit de 3 la suta pe veniturile microintreprinderilor.

Aceasta varianta, luata in calcul in prezent de guvernanti, ar fi exact ceea ce si-au dorit reprezentantii mediului de afaceri din Romania, care au fost profund nemultumiti de obligatia de a plati impozite chiar daca inregistrau pierderi.

Totusi, unii sunt de parere ca introducerea acestei modalitati de impozitare vine prea tarziu pentru firmele care deja au fost fortate sa-si inchida portile, in 2009 si 2010.

"Ar fi fost mai corect daca - si asa bilanturile pentru 2010 se depun in primul trimestru din 2011 - ar fi lasat sa se regleze la depunerea bilantului tot anul 2010 la un impozit de 16 la suta la intreprinderile mari si de 3 la suta la microintreprinderi", a explicat, pentru Ziare.com, Maria Grapini, presedintele grupului Pasmatex, unul din principalii jucatori pe piata industriei textile din Romania.

Potrivit avocatului Ionut Mateescu, impozitul pe venitul microintreprinderilor a existat intr-o perioada care a coincis cu dezvoltarea economica, fiind un regim agreat de companiile care au decis, pana in prezent, sa investeasca in Romania.

"Trebuie sa existe o legatura intre acest regim fiscal si progresul pe care l-a inregistrat economia romaneasca in momentul respectiv. Stiu ca prin aplicarea acestui regim de impozitare se sustrage de la impozitul de 16 la suta pe profit o parte foarte importanta din venituri. Insa, se pare ca este pe gustul investitorilor care au gasit de cuvinta sa investeasca in Romania in perioada respectiva. De aceea, trebuie facut un compromis si revenit la acest impozit de 3 la suta pe venitul microintreprinderilor", a explicat Mateescu, pentru Ziare.com.

Totusi, trebuie mentionat faptul ca in perioada respectiva, inainte de 2009, cresterea economica din Romania era bazata pe "bule" imobiliare si consum, fiind influentata si de cresterea economica la nivel international, prin urmare nu s-ar putea explica dezvoltarea economica locala doar prin aplicarea unui anumit sistem de impozitare.

Care sunt avantajele impozitului de 3 la suta?

Maria Grapini, unul din sustinatorii acestui sistem, subliniaza ca impozitul minim nu a fost bun, deoarece nu a adus mai multi bani la buget si a condus si la disponibilizari.

De asemenea, introducerea impozitului minim a afectat mult companiile aflate la inceput.

"Companiile care au fost prinse in primul sau al doilea an, cand nu s-a maturizat afacerea - si specialistii stiu ca nu poti sa faci profit, mai ales in domeniul industriei prelucratoare, din primii ani - au fost totusi obligate sa dea o suma de bani la stat. Lasand la o parte efectul psihologic, care este foarte important, in momentul cand am perceptia ca ma taxezi necuvenit, exista riscul - si realitatea o arata - ca foarte multi sa nu se mai supuna regulei si sa apara acea evaziune fiscala despre care tot vorbim", a explicat Grapini.

Chiar daca ar exista companii care ar incerca sa evite si plata acestui nou impozit, ele platesc alte taxe, potrivit presedintelui Pasmatex.

"Nu este importat sa analizezi la buget o singura taxa, pentru ca apar acele taxe si impozite din alte surse: pe salarii, pe investitii. Evident, daca fac investitii, fac cheltuieli financiare, iau credite, dar creez si locuri de munca si merg surse la buget pe alte cai", a explicat Grapini.

Revenirea "patronilor"?

Potrivit lui Ionut Mateescu, in trecut, angajatorii se foloseau de acest tip de impozitare, ascunzand contracte individuale de munca in spatele unor contracte civile pe societati comerciale.

"In aceasta situatie, avantajele pe care le presupunea conventia civila incheiata cu societatea comerciala a angajatului erau de natura a-i incuraja pe angajatori de a contracta servicii. Si, pana la urma, volumul de activitate pe care il generau suplimentar compensa pierderea pe care o presupunea inlaturarea de la impozitul de 16 la suta pe profit sau de la impozitele datorate pentru salariati", a explicat Mateescu.

De altfel, acest impozit exista si in alte state, sub forma unei facilitati fiscale menite a incuraja dezvoltarea cat mai multor afaceri de familie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#impozit venit microintreprinderi, #impozit minim, #impozit forfetar , #impozit microintreprinderi