Firmele care-si platesc darile la timp sa primeasca o reducere de pana la 50% a impozitului pe profit - proiect

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 16:26
3978 citiri
Firmele care-si platesc darile la timp sa primeasca o reducere de pana la 50% a impozitului pe profit - proiect
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca atunci cand nu-si platesc darile la timp, firmele sunt penalizate de Fisc, ce-ar fi daca si bun-platnicii ar fi recompensati cumva de stat?

Asta si-au zis initiatorii unui proiect de lege depus spre dezbatere la Senat.

Asa numita "lege pentru stimularea conformarii fiscale voluntare" prevede ca firmele fara datorii la bugetul de stat si care isi onoreaza la termen toate obligatiile sa primeasca stimulente fiscale. Mai exact, sa poata recupera pana la 50% din impozitul pe profit.

Legea a fost depusa pe 17 octombrie de mai multi deputati si senatori liberali si propune o modificare a Codului Fiscal.

Proiectul prevede un stimulent fiscal pentru "contribuabilii care nu inregistreaza debite la bugetul general consolidat, iar, in cursul anului fiscal, in care s-a inregistrat profitul, si-au onorat la termen toate obligatiile fiscale".

Stimulentul avut in vedere s-ar aplica progresiv, in functie de numarul de ani in care firma s-a conformat fiscal voluntar.

Stimulentul fiscal va presupune:

a) recuperarea a 30% din impozitul pe profitul datorat in anul de referinta;

b) recuperarea a 40% din impozitul pe profitul datorat pentru al doilea an consecutiv (in care firma indeplineste criteriile precizate).

c) recuperarea a 50% din impozitul pe profitul datorat pentru al treilea an consecutiv si anii urmatori, in care firma indeplineste criteriile.

Evident ca o firma care a primit stimulent intr-un an il va pierde daca, in anul urmator, isi va plati cu intarziere obligatiile la Fisc.

Proiectul mai prevede ca impozitul pe profit datorat si recuperat sa poata fi utilizat doar pentru achizitia de echipamente, programe informatice, realizarea de constructii noi sau extinderea celor existente, extinderea capacitatilor de productie si formarea profesionala a propriilor angajati, ucenici sau elevi si studenti practicanti.

Altfel spus, banii astfel recuperati sa mearga exclusiv in dotarea si dezvoltarea firmei care s-a dovedit a fi de buna credinta.

"Potrivit celor mai recente estimari ale organelor fiscale, circa 82% dintre contribuabili, persoane juridice, se conformeaza fiscal voluntar si isi platesc, inainte de termen toate obligatiile fiscale, desi multe dintre ele au intampinat sau chiar intampina dificultati financiare.

Chiar daca procentul poate parea mare, nu trebuie pierdut din vedere ca circa 18% inregistreaza intarzieri, platesc penalitati si, de multe ori, ajung in situatia de a acumula debite importante, nesustenabile pe care nu le mai pot onora niciodata, iar bugetul general consolidat se afla in situatia de a pierde resurse financiare insemnate", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

In documentul citat se face si o estimare a impactului acestei masuri fiscale. Initiatorii sustin ca acest sistem de stimulente va face ca mai multe firme sa isi plateasca darile inainte de termen, iar gradul de conformare fiscala voluntara poate ajunge la peste 90%.

In plus, pentru ca sumele recuperate pot fi folosite exclusiv pentru dezvoltarea afacerii si calificarea personalului, initiatorii cred ca asta se va traduce prin cresterea ofertei interne si, indirect, a PIB.

"Prin cresterea conformarii fiscale voluntare se vor diminua si cheltuielile administrative ale politicii fiscale, adica a sumelor cheltuite pentru colectarea veniturilor bugetare, aplicarea de sanctiuni sau executari silite, iar cashflow bugetar va deveni mult mai sustenabil. Mai mult decat atat, anticipam ca, prin implementarea stimulentului, profiturile declarate sa creasca si, astfel, impactul bugetar sa fie chiar pozitiv", conchide expunerea de motive.

Citeste intregul proiect de lege AICI

Avand in vedere taxa de solidaritate, anuntata in modul sau unic chiar in aceste zile de ministrul de Finante, Ionut Misa, care pune o povara suplimentara pe mediul privat, o astfel de lege ar fi benefica pentru cei care se mai incumeta sa faca afaceri in Romania. Ramane insa de vazut ce sanse are sa treaca in Parlament, avand in vedere ca este o initiativa a Opozitiei.

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#firme impozit profit , #impozit profit