Guvernul vrea sa modifice iar Codul Fiscal. Vezi care vor fi schimbarile

Luni, 22 August 2011, ora 16:55
3717 citiri

Plata impozitului pe profit anticipat va deveni optionala, ultima propunere de modificare a Codului Fiscal schimband regula care ar fi urmat sa intre in vigoare anul viitor.

Potrivit prevederii care nu a apucat inca sa fie pusa in aplicare, firmele din Romania, altele decat bancile, ar fi trebuit ca, incepand din 2012, sa plateasca anticipat impozitul pe profit, trimestrial, valoarea fiind o patrime din impozitul pe profit platit in anul precedent. La sfarsitul anului ar fi urmat sa se faca regularizarea.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheirii trimestrelor I - III. Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit.

"Contribuabilii pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit", se arata in proiect.

Optiunea efectuata va fi obligatorie pentru cel putin doi ani fiscali consecutivi, iar iesirea din sistemul annual de declarare si plata a impozitului se efectueaza la inceputul anului fiscal.

Firmele vor avea obligatia sa declare si sa plateasca impozitul pe profit pentru anul acesta pana la data de 25 aprilie 2012. In anii urmatori, insa, firmele vor avea la dispozitie cu o luna mai putin pentru raportarile financiare si plata impozitului pe profit, anume pana pe data de 25 martie a anului care urmeaza.

Exceptie vor face organizatiile nonprofit, care declara si platesc impozitul pe profit anual pana la data de 25 februarie a anului urmator celui pentru care se calculeaza profitul. De asemenea, tot pana la aceasta data, vor face raportarile si contribuabilii care obtin cea mai mare parte a veniturilor din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura. In schimb, bancile sunt obligate, in continuare, sa efectueze platile anticipate pentru impozitul pe profit.

Impozitele raman la fel pentru proprietarii de case si masini

Codul Fiscal va mentine si in 2012 prevederile privind impozitele platite de romanii care detin mai multe locuinte si proprietarii de autovehicule. Cadrul legal de impozitare a acestora fusese prelungit in iunie 2011. "S-a creat astfel riscul ca, datorita unor dispozitii neprevazute in procesul legislativ, sa nu mai existe cadrul legal de impozitare pentru persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri si pentru mijloacele de transport", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Pentru prima locuinta, in afara celei de domiciliu, proprietarii platesc un impozit mai mare cu 65 de procente, pentru cea de-a doua cu 150%, iar, pentru a treia, cu 300%. Impozitul pe autovehicule este calculat in functie de capacitatea cilindrica.

Nerezidentii nu vor mai fi scutiti de impozit 3 ani

Persoanele fizice nerezidente nu vor mai beneficia de cei trei ani de "gratie", in care nu plateau impozit pe venit. Potrivit modificarilor, acestea vor fi impozitate incepand cu anul calendaristic in care au primit dreptul de rezidenta si vor beneficia de aceleasi deduceri ca si persoanele fizice romane.

Vor fi impozitate toate veniturile, atat cele obtinute din activitati in Romania, cat si in afara tarii. Pana in prezent, plata impozitului pe veniturile obtinute se efectua de abia din al patrulea an de la obtinerea dreptului de rezidenta.

Pretul tigarilor, publicat de Ministerul Finantelor

Poate in incercarea de a limita impactul pe care pretul tutunului si tigarilor in are asupra ratei inflatiei, proiectul pentru modificarea Codului Fiscal include si prevedera potrivit careia pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul a tingarilor va fi publica pe site-ul Ministerului Finantelor.

Astfel, pana la data de 1 martie a fiecarui an, MFP va calcula pretul mediu. Totusi, potrivit notei de funadamentare, nu exista obligatia referitoare la asigurarea transparentei pretului.

Vor fi incluse in grupa tigaretelor si produsele care contin alte substante decat tutunul, dar care indeplinesc criteriile de definire a tigaretelor care contin tutun, mai putin cele utilizate I scopuri medicale.

Nu se mai impoziteaza tichetele de vacanta

O alta modificare se refera la impozitarea contravalorii tichetelor de vacanta acordate angajatilor.

Potrivit modificarilor, aceste sume nu se vor mai impozita. Tichetele de vacanta au fost introduse in 2009, de Ministerul Turismului, pentru sustinerea turismului romanesc. La putin timp dupa aceea, a fost introdusa si impozitarea acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#impozit profit, #impozit nerezindenti, #impozit tichete vacanta, #cod fiscal, #modificari Cod Fiscal , #impozit profit