Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Impozitul pe profit, un remake al anilor 2006- 2008?

Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 09:06
4652 citiri
Impozitul pe profit, un remake al anilor 2006- 2008?
Foto: www.florinirimiapage.blogspot.com

A fost o posibila reusita. Desi a favorizat timp de un an si jumatate firmele cu venituri foarte mari prin marja mare de venituri aferenta ultimei trepte, a reusit sa suprime activitatea multor altor companii. Era vorba despre o lovitura aplicata economiei subterane si mai ales evaziunii fiscale.

Cu mai bine de cinci ani in urma, romanii au inceput sa importe masini. Masini second hand aduse din Germania, in principal. Existau firme create doar pentru a se putea folosi de regimul de plata a TVA-ului la importurile de masini din strainatate.

In aceste conditii, vanzatorul verifica codul inregistrare in scopuri de TVA al firmei cumparatoare si emitea factura fara TVA. Nu era altceva decat o tranzactie intracomunitara intre doua persoane juridice. Astfel ca statul inregistra pierderi zilnice importante doar din taxa pe valoarea adaugata, mai ales in conditiile unei explozii a importurilor auto in perioada 2006 - 2008.

Apoi, mai erau firmele de la coltul blocului, firme care traiau din diferentele dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare. Desi contabilitatea de gestiune cere inregistrarea preturilor si orice modificare ulterioara a preturilor trebuie operata si in contabilitate, vedeai cu stupoare un pret de dimineata la un produs, un alt pret la amiaza la acelasi produs, pentru ca seara, acelasi produs sa aiba afisat un al treilea pret.

Dar regula generala in cazul impozitului pe profit era lipsa profitului. Practica profitului zero sau putin peste zero se utiliza frecvent. Intotdeauna existau cheltuieli sau exista profit nedeclarat.

La introducerea impozitului forfetar, masura blamata de cea mai mare parte a comerciantilor si firmelor, repercursiunile ar fi trebuit sa fie cunoscute. Se stia ca forfetarul a fost preluat de la tari ca si Franta si ca va arunca in groapa cu lei firmele mici.

Peste 133.000 de firme si-au suspendat activitatea in 2009, comparativ cu cele 12.000 din 2008, conform datelor oferite de ONRC, iar alte 116.000 au luat fiinta in 2009. Se poate vedea foarte clar faptul ca firmele construite in vederea evaziunii fiscale nu isi mai aveau rostul in momentul in care au fost nevoite sa plateasca impozitul minim pe venit, nu pe profit.

De asemenea, introducerea impozitului forfetar s-a reflectat cel mai bine in scaderea dramatica a importurilor de masini. Acest lucru a propulsat productia de masini interna, aruncand in aer veniturile Dacia si venind indirect in ajutorul acesteia in procesul de castigare de cota de piata.

Acum, intrebarea ar fi daca revenirea la impozitul pe profit ar relansa un nou sistem de evaziune fiscala, sau se va aplica in asa fel incat sa impiedice acest cancer economic? Vor trebui adoptate masuri financiare de combatere a evaziunii, mentinerea unui impozit diferentiat pe activitatile pasibile de evaziune. Comerciantii cu amanuntul vor trebui tinuti in frau, dar si companiile mari, cu venituri uriase si profituri foarte mici.

Un alt castig pe care statul l-a obtinut in urma aplicarii impozitului forfetar a fost recuperarea unor creante de la persoanele juridice aflate in aceasta situatie. Vazandu-se pusi in situatia de a radia sau de a suspenda activitatea firmei, patronii au fost nevoiti sa achite toate taxele restante la zi catre statul roman.

Era singura posibilitate prin care puteau renunta la firma detinuta si implicit la "evitarea" usturatorului impozit forfetar. In oricare dintre cazuri, statul nu a avut decat de castigat. Daca firma functiona, ar fi castigat de pe urma impozitului forfetar, iar daca firma era suspendata, castiga de pe urma recuperarii datoriilor.

Acum, reintroducerea impozitului pe profit nu va aduce oare aceeasi situatie din 2008? Sau poate ca asta se si urmareste... "relansarea economiei" prin declansarea unor noi posibilitati pentru ingeniosi!

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#impozit profit companii , #impozit profit