Marea Britanie ataca Google, Starbucks si Amazon: Cine pierde?

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 18:38
3261 citiri
Marea Britanie ataca Google, Starbucks si Amazon: Cine pierde?
Foto: Topnews

Marea Britanie a declarat razboi multinationalelor care reusesc sa evite plata taxelor si impozitelor, urmand sa introduca, in proiectul bugetar, o serie de masuri pentru limitarea optimizarii fiscale, astfel incat sa recupereze nu mai putin de 12,3 miliarde de euro.

Intr-un raport al comisiei pentru finante publice din parlamentul britanic se arata ca multinationalele cu o prezenta puternica in Regatul Unit, care genereaza profituri uriase, platesc impozite foarte mici sau nu platesc deloc, o practica "imorala", dar, deocamdata, legala.

Printre companiile vizate se numara Amazon, Starbucks si Google. Prima, de exemplu, a platit fiscului britanic doar 1,8 miliarde de lire sterline (2,22 de milioane de euro) in 2011, desi cifra sa de afaceri se ridica la 3,35 de miliarde de lire sterline.

Cum este evitata plata impozitelor?

Pentru a scapa de presiunea fiscala, multinationalele au folosit firme off shore, profiturile fiind alocate acestor firme, infiintate in colonii britanice unde impozitele pe profit sunt mici sau inexistente.

De asemenea, companii precum Amazon isi inregistreaza sediul social in Luxemburg, de exemplu, in timp ce Starbucks face apel la Irlanda sau Insulele Bermude. Pentru a facilita operatiunile, societatile in cauza infiinteaza asa-numitele "vehicule cu destinatie speciala", destinate structurarii tranzactiilor.

"Aceasta inginerie, contrara eticii, ofera o scapare de la regulile fundamentale conform carora impozitul este o datorie, iar evaziunea fiscala o practica legala, dar imorala", a declara Joseph Stead, purtatorul de cuvant al ONG-ului Christian Aid, citat de Le Monde.

Care vor fi masurile Marii Britanii

Oficialii britanici s-au trezit in fata unei dileme: cum sa rezolve aceasta problema, care a suparat mult contribuabilii, supusi unor masuri de austeritate severe, dar sa pastreze, in acelasi timp, un sistem fiscal competitiv, fara sa alunge multinationalele din Regat.

Marea Britanie a semnat deja un acord cu Elvetia, recunoscut paradis fiscal, pentru a putea urmari mai usor companiile care evita plata impozitelor prin intermediul sau.

De asemenea, Ministerul Finantelor face presiuni asupra coloniilor sale sau a fostelor colonii pentru a oferi informatii despre "trusturile" care autorizeaza un proprietar sa le incredinteze unei terte parti pentru profitul beneficiarilor. Aceste structuri permit evitarea platii impozitului, beneficiarul final nefiind cunoscut.

Nu in ultimul rand, guvernul britanic se bazeaza si pe boicotarea produselor companiilor respective de catre consumatori.

Cum reactioneaza companiile

Lantul de cafenele Starbucks ia in considerare schimbarea modului in care plateste taxe si impozite in Marea Britanie. Potrivit unei analize Reuters, divizia companiei din Regatul Unit a raportat pierderi 13 ani la rand, chiar daca investitorilor li s-a spus ca operatiunea este profitabila si chiar are printre cele mai bune rezultate dintre diviziile din afara SUA.

Astfel, divizia britanica nu a platit impozit pe profit in ultimii trei ani, iar, din 1998 pana in prezent, n-a platit decat 8,6 milioane de lire sterline statului britanic, in ciuda unor vanzari de 3 miliarde de lire sterline.

Aceste informatii au condus la boicotarea cafenelelor si proteste in fata acestora, in timp ce directorul financiar al companiei, Troy Alstead, a fost chemat sa dea explicatii in fata unei comisii parlamentare.

Un purtator de cuvant al companiei a declarat ca, in urma acestor evenimente, s-a hotarat modificarea politicii de plata a impozitelor, fiind in discutii cu autoritatile britanice in acest sens.

Insa vestile nu sunt neaparat bune: angajatii Starbucks vor avea de suferit, relateaza The Guardian.

Astfel, salariatii lantului de cafenele din Marea Britanie nu vor beneficia de pauza de pranz platita sau de concediu medical platit, in timp ce beneficiile pentru femeile aflate in concediu de maternitate vor fi reduse. De asemenea, unii angajati vor avea salariile inghetate.

Schimbarile afecteaza aproximativ 7.000 de angajati, iar motivatia companiei a fost tocmai faptul ca ar putea fi obligata sa plateasca mai multe taxe si impozite.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#Starbucks impozite Marea Britanie, #Amazon Marea Britanie impozite, #Google impozite Marea Britanie , #impozit profit