Ziare.com

Nu primesti bon fiscal, s-ar putea sa nu fii obligat sa platesti nota la restaurant

Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 19:25

   

Nu primesti bon fiscal, s-ar putea sa nu fii obligat sa platesti nota la restaurant
Clientii restaurantelor si barurilor care nu emit bon fiscal vor pleca fara sa plateasca, propun patronatele din turism, alaturi de TVA de 9% la alimentatia publica, trecerea bacsisului pe nota si scutirea de jumatate din taxele si impozitele pe cladire pentru hotelurile cu activitate sezoniera.

ANAT si FPTR au propus recent o lista cu 25 de puncte Departamentului pentru IMM si Turism si Autoritatii Nationale pentru Turism, masurile avand ca scop redresarea turismului romanesc.

Una dintre masuri vizeaza, dupa modelul grecesc, introducerea posibilitatii ca clientii care nu primesc bon fiscal in unitatile de alimentatie publica sa nu plateasca nota.

"In acest fel, personalul de servire va fi determinat sa emita nota de plata fiscalizata, sub sanctiunea de a nu primi banii de la client. Toate sumele astfel incasate vor fi fiscalizate, ceea ce va aduce bugetului de stat TVA, impozit pe profit si alte taxe", a declarat Lucia Morariu, presedintele ANAT.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Patronatele din turism au calculat ca sumele care ar fi astfel atrase la bugetul de stat, suplimentar fata de situatia prezenta, ar putea constitui resursa necesara aplicarii scaderii cotei de TVA de la 24% la 9% la alimentatia publica, masura indelung solicitata de industrie.

Pe 8 aprilie, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) au propus Departamentului pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism un set de masuri menite sa sustina dezvoltarea industriei turistice romanesti.

Pe de o parte, s-au solicitat din nou facilitati pentru industria turistica, precum scutirea de impozit pe profitul reinvestit in turism, cota TVA redusa la 9% pentru toate activitatile din turism sau recunoasterea primirii de turisti straini in Romania ca activitate de export, iar, pe de alta parte, s-au propus masuri care ar putea aduce venituri suplimentare bugetului de stat din activitatile specifice
turismului, astfel incat sa se creeze resurse pentru acordarea facilitatilor.

Vor sa puna taxa pe bacsisul lasat in restaurante si baruri: Sa castige si statul ceva

Patronatele au cerut, printre altele, scutirea de impozitul de 16% pentru profitul reinvestit de catre structurile de primire turistica si agentiile de turism, si clarificarea procedurilor si regulilor necesare pentru a dovedi perioada de functionare de minim sase luni in statiunile cu activitate sezoniera, in vederea obtinerii scutirii de 50% pentru taxele si impozitele pe teren si cladire.

O alta solicitare este stabilirea unui program de promovare care sa sustina turismul medical in Romania si elaborarea in regim de urgenta a unei brosuri dedicate.

Una dintre masurile de sprijin propuse de cele doua organizatii este acceptarea introducerii pe nota de plata a bacsisului, doar in conditiile in care respectivele sume incasate ca bacsis ar suporta un impozit maxim de 16% pe venituri.

Bacsisul, trecut automat in nota

Trecerea bacsisului pe nota de plata, cred patronatele, ar da posibilitatea angajatorului sa cunoasca atat nivelul veniturilor reale obtinut de angajatul care serveste, cat si calitatile personale ale acestuia in procesul de servire a consumatorului, stiut fiind ca aceia care primesc bacsis mai mare sunt vanzatori mai buni si trebuie recompensati si de angajator prin stimulente.

"De cate ori industria turismului, prin vocea patronatelor, a solicitat facilitati fiscale, ni s-a cerut sa identificam surse de alimentare a bugetului, pentru a pune de la inceput ceva in loc", a spus Morariu.

Ea a precizat ca propunerea, desi se refera mai mult la industria hoteliera, a fost sustinuta de ANAT, in cadrul parteneriatului pe care il are cu FPTR, de a promova masuri comune pentru relansarea industriei.

"Masura propusa va putea avea efecte benefice doar daca bacsisului de pe nota de plata i se va aplica un impozit maxim de 16%. In cazul in care cineva se va gandi sa impoziteze bacsisul cu 80%, cat reprezinta in prezent media taxelor pe salariul net, masura nu va functiona.

De asemenea, propunerea o sustinem si va avea efecte benefice doar daca va fi insotita de masuri in contrapondere, de reducere a TVA si alte facilitati fiscale pentru turism. Noi ne-am facut datoria de a indica cateva resurse pentru a sustine facilitatile pe care le consideram absolut necesare", a mai spus Lucia Morariu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2481 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

auzi ziare com ?

"Nu primesti bon fiscal, s-ar putea sa nu fi obligat sa platesti nota la restaurant"
Se scrie FII, cu doi i, numai la:
- imperativ afirmativ: Fii cuminte!
- conjunctiv prezent, forma afirmativă si forma negativă: Vreau să fii cuminte. Vreau să nu fii obligat.
- viitorul format de la conjunctiv: o să fii, nu o să fii.

 

chestia

- asta a fost propusa shi in grecia , shi n-a tzinut ! cine doreshte o chelfaneala pe cinste , de la bodyguarzi , sa incerce !

 

deja psd-ul ,

cu spijinu ministrului de mediu,instituie taxa pe flatulenta.Daca nu ai filtre platesti de te rupe.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor