Proprietarii combinatelor metalurgice cer Guvernului facilitati fiscale

Miercuri, 21 August 2013, ora 21:58
1887 citiri
Proprietarii combinatelor metalurgice cer Guvernului facilitati fiscale
Foto: Business Adviser

Proprietarii combinatelor metalurgice din Romania cer Guvernului reducerea impozitului pe profitul reinvestit, impozit diferentiat pentru castigurile din exporturi, acces la contracte pe termen lung la energie si gaze naturale.

Printre solicitarile adresate de companiile metelurgice Ministerului Economiei se numara scaderea impozitului pe profitul reinvestit, aplicarea impozitului diferentiat pentru profitul realizat din export, acordarea de facilitati la taxele de racordare la utilitati si infrastructura pana la recuperarea integrala a investitiilor specifice, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

De asemenea, industria metalurgica solicita transferarea unei parti din impozitarea pe forta de munca spre impozitarea consumului de resurse materiale si energetice.

"O propunere la fel de interesanta se refera la exceptarea consumatorilor industriali, care consuma mai mult de 150 GWh energie electrica pe an, de la plata taxei pentru energia regenerabila pentru tot consumul lor de energie electrica, urmand ca acestia sa plateasca maxim 0,50 Euro/MWh pentru certificatele verzi pe toata perioada aplicarii schemei de sprijin pentru energia regenerabila", potrivit comunicatului.

Reprezentantii celor mai mari combinate din Romania au cerut de mai multe ori Guvernului sa reduca ajutorul de stat acordat producatorilor de energie din surse regerabile, acuzand costurile ridicate inregistrate la achizitionarea electricitatii.

Companiile metalurgice solicita facilitati fiscale pentru firmele care dezvolta si integreaza in produsele finale romanesti complexe, cum ar fi autoturismele, echipamentele de telecomunicatii sau cele industriale.

De asemenea, companiile din sector cer Ministerului Economiei sa modifice legislatia pentru a le permite sa aiba contracte pe termen lung, in special la energie electrica si gaze naturale. Legislatia actuala prevede ca acordurile pentru vanzarea-cumpararea electricitatii trebuie realizate pe bursa de profil OPCOM.

Astfel de contracte pe termen lung la electricitate au fost denuntate anul trecut de administratorul judiciar al Hidroelectrica, care a aratat ca din astfel de acorduri compania de stat a pierdut 1,5 miliarde de euro.

Alte facilitati fiscale au mai fost cerute pentru firmele care angajeaza personal din promotiile curente, precum si introducerea doctoratelor industriale.

Metalurgistii au propus si infiintarea unui minister sau a unui departament al industriei prelucratoare, precum si crearea unui centru national de tehnologii si materiale avansate.

Ministerul Economiei incearca sa faca o strategie de competitivitate a Romaniei, iar in acest sens a avut, in perioada 9 aprilie - 29 mai, consultari cu 250 de companii si asociatii din 24 de industrie.

Companiile din Romania au produs anul trecut 3,4 milioane tone de otel brut, cu 32% mai putin fata de nivelul de 5 milioane tone inregistrat in 2008. In acest sector lucrau la sfarsitul anului trecut 32.800 de angajati, cu 30% mai putini fata de 2008.

Industria metalurgica romaneasca este integral privatizata, iar ponderea capitalului strain este de aproximativ 80%. Anul trecut, combinatele de profil din Romania au acoperit 11% din exporturile tarii.

Cele mai importante companii din sector sunt Alro Slatina, controlata de grupul Vimetco al omului de afaeri rus Vitali Masitki, ArcelorMittal Galati, din grupul ArcelorMittal al miliardarul indian Lakshmi Mittal, si fostele combinate ale grupului rus Mechel, cumparate de cetatenii rusi Chumakov Victor si Chumakova Svetlana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#proprietari combinat metalurgic facilitati fiscale guvern , #impozit profit