Exista sanse sa platim impozite mai mici pe salarii?

Vineri, 06 Mai 2011, ora 12:15
2770 citiri
Exista sanse sa platim impozite mai mici pe salarii?
Foto: Romania Libera

Senatorii vor ca impozitul pe salarii si pensii sa se reduca de la 16 la 13 la suta, ei adoptand o modificare a Codului Fiscal ce prevede acest lucru, insa specialistii in domeniu nu cred ca masura va fi acceptata si de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz.

Reducerea presiunii fiscale asupra angajatorilor a fost ceruta de acestia in nenumarate randuri, insa, pana in prezent, niciuna din masurile propuse nu a avut castig de cauza.

Chiar daca ar putea avea efecte pozitive in economie, cum ar fi cresterea numarului angajatilor, posibila crestere a salariilor sau reducerea muncii la negru, o astfel de masura ar insemna si bani lipsa la bugetul de stat, in conditiile in care Romania trebuie sa obtina un deficit bugetar de maximum 4,4 la suta, in acest an, conform angajamentului luat in fata Fondului Monetar International.

"Pana una alta s-a aprobat in Senat. Trebuie sa vina la Camera Deputatilor, care este camera decizionala, de care va garantez ca nu va trece, pentru ca aici are majoritate deplina Partidul Democrat Liberal. Nu o sa fie de acord majoritatea cu o astfel de propunere. Si cea cu CAS cade, pentru ca nu e de acord FMI", a explicat, pentru Ziare.com, Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii.

Avand in vedere ca statul are, oricum, probleme de colectare a taxelor si impozitelor, o asemenea scadere, fie si de numai trei procente, ar fi greu de suportat de buget.

Potrivit analistului financiar Aurelian Dochia, atat timp cat Ministerul Finantelor nu calculeaza exact de unde ar putea fi acoperita diferenta, modificarea nu va putea fi implementata.

"Teoriile ca vin din alte parti, in mod miraculos, bani, ca o sa creasca consumul si activitatea economica, de cele mai multe ori raman doar teorii. Nu exista nicio garantie pentru Ministerul Finantelor ca ar putea sa compenseze aceste scaderi din alte surse. Pur si simplu trebuie privita cu multe precautiune si asemenea masuri nu pot sa fie luate doar pentru ca ar fi populare", a declarat Dochia, pentru Ziare.com.

De altfel, analistul este de parere ca modificarea nu are sanse sa treaca de Camera Deputatilor, deoarece, intre timp, Ministerul Finantelor va lua masuri in acest sens.

"O discutie care pare mai rationala este reducerea contributiilor sociale, in a doua parte a anului. Si asta ar ajuta foarte mult mediul de afaceri si ar fi un foarte bun factor pentru combaterea muncii la negru. Am vazut cum combatarea muncii la negru merge foarte bine si cu noile modificari prin care se incrimineaza angajarile la negru", a adaugat Dochia.

Ce pot face angajatorii cu surplusul de bani?

Orice reducere a unui impozit ar da un mesaj de incredere oamenilor de afaceri, stiind ca "cineva se mai gandeste" la ei, in opinia Mariei Grapini, vicepresedinte al Partidului Conservator si presedintele Consiliului de Administratie al Pasmatex Grup.

Luand in considerare ca un angajator poate avea sute de angajati, cele trei procente ar insemna o reducere semnificativa a costurilor acestuia cu forta de munca.

"Dar este si efectul psihologic, precum si efectul normal al scaderii cu 3 la suta a unui impozit, se reduce presiunea fiscala de care ne tot plangem. Si asa nu s-a scazut CAS-ul asa cum se tot spune, ca ar fi trebuit sa revina la ceea ce am avut pana in 2008. Macar sa treaca. Eu sunt sceptica, pentru ca a trecut doar de Senat si trebuie sa treaca de Camera Deputatilor", a spus Grapini, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, o astfel de masura ar duce la posibilitatea cresterii salariilor, mai ales ca angajatorii au la dispozitie un numar foarte redus de costuri pe care le pot controla.

"Vorbesc ca si angajator. Oamenii din Romania nu sunt platiti bine. Si angajatorii au o problema: ar vrea sa-i plateasca, pentru ca fiecare vrea sa aiba un om motivat la locul de munca. Dar avand atatea taxe, atatea impozite, atatea costuri cu productia, cu functionarea, singura parghie care ii mai ramane angajatorului sunt salariile si consumurile specifice. Restul, toate preturile, de la energie la combustibil, de la transport la taxe si impozite, toate sunt stabilite de altcineva", a explicat Grapini.

Vicepresedintele PC a adaugat ca, daca s-ar pune in aplicare scaderea impozitului, diferenta ar transfera-o la salariile angajatilor sai.

Pe de alta parte, avand in vedere ca masura nu este inclusa in politica Guvernului si nici in masurile anuntate pentru 2011, dar si faptul ca, in Camera Deputatilor, PD-L are majoritate, sunt putine sanse ca ea sa fie implementata, a incheiat ea.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#scadere impozit salarii, #efecte reducere impozit salarii, #impozit salarii Camera Deputatilor , #impozit salarii