In ce conditii nu vor plati programatorii impozit pe salariu de la 1 iulie

Vineri, 23 Iunie 2017, ora 18:57
12764 citiri
In ce conditii nu vor plati programatorii impozit pe salariu de la 1 iulie
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatii companiilor IT beneficiaza de scutirea pe impozitul pe veniturile din salarii si cele asimilate salariilor, incepand cu 1 iulie, conform unui ordin publicat joi, in Monitorul Oficial.

Pentru a beneficia de aceste facilitati fiscale, acestia trebuie simultan sa:

  • sa detina o diploma dupa finalizarea studiilor universitare de lunga durata sau o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata,
  • sa ocupe un post dintr-un compartiment specializat de informatica
  • activitatea fiecarui programator scutit de impozitul pe venit sa fi generat venituri de cel putin 10.000 de euro pe an

De aceste prevederi beneficiaza si angajatii societatiilor de IT nou infiintate, companii care nu vor trebui sa faca dovada ca au realizat venituri de 10.000 de euro/programator, potrivit Mediafax.

Conform ordinului, angajatorul va trebui sa intocmeasca separat statul de plata pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Companiile IT cu vechime, care nu fac parte din categoria Start-Up, vor beneficia de facilitatile fiscale, chiar daca nu realizeaza un produs final software, insa trebuie sa justifice realizarea unor venituri de 10.000 de euro/programator/an, a declarat, vineri, ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu.

"La ora actuala, exista facilitati acordate programatorilor inca din 2004. Singurul lucru pe care il aduce nou acest ordin, ce va intra in vigoare de la 1 iulie 2017, este ca rezolva o problema: in decembrie 2016, guvernul tehnocrat a modificat acest ordin prin introducerea Start-Up-urilor la aplicarea acestor facilitati.

Numai ca, in egala masura, s-a introdus in acest ordin o sintagma de tipul produs final si practic numai companiile care pot dovedi ca produc si realizeaza un produs final software beneficiaza de aceasta scutire, ceea ce arunca in aer piata de outsourcing si companiile care produc software la comanda pentru pietele globale.

Noi ce am incercat sa facem si cred ca am si reusit a fost sa revenim asupra acestei exprimari de produs final, sa o eliminam pentru a permite, in continuare, companiilor din Romania care produc software la comanda sa beneficieze de aceasta facilitate.

Practic, s-a revenit asupra ariei de aplicabilitate stabilita in decembrie 2016", a mentionat Jianu, pentru Agepres.

Decizia de reintroducere a unui nou prag financiar pentru companiile care nu sunt in categoria Start-Up-urilor a fost luata "pentru a evita oportunismul sau pentru exclude din aria de aplicabilitate companii care se declara ca ar produce software, desi nu fac asta".

Citeste si cum a fost lovita una dintre cele mai performante industrii de primele masuri ale Guvernului Grindeanu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#scutire impozit salariu programatori 1 iulie , #impozit salarii