Ziare.com

Presa de azi: Profesiile liberale, ucise prin taxe aberante

de Alexandru Toreanik
Luni, 06 Septembrie 2010, ora 07:36

   

Presa de azi: Profesiile liberale, ucise prin taxe aberante
Presa centrala de luni dezbate noua propunere de majorare a contributiilor sociale platite de cei cu venituri independente.

Romania Libera o numeste "razbunarea remaniatului", in timp ce Jurnalul National scrie despre "dementa fiscala portocalie", iar jurnalistii de la Puterea vorbesc despre uciderea profesiilor liberale prin taxele aberante.

Romania Libera: Razbunarea remaniatului: inca o marire de impozite

Guvernul propune dublarea contributiilor de asigurari sociale in cazul persoanelor cu venituri din activitati independente de la 1 ianuarie.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Persoanele cu venituri din activitati independente ar putea plati de la 1 ianuarie 2011 contributii la asigurari sociale de cel putin 25,36%, pana la 35%, din venituri, nivel aproape dublu fata de cel actual, daca Guvernul va adopta in forma actuala un proiect de modificare si completare a Codului Fiscal, care se gaseste pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, www.sgg.ro. Majorarea mentionata este consecinta cresterii cotelor platite de beneficiarii acestui tip de venituri la bugetele de pensii, somaj, sanatate, scrie Romania Libera.

Potrivit proiectului, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%.

Prin proiect se mai introduce o contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate de 0,85% si o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale de 0,15%-0,85%, diferentiata in functie de clasa de risc.

Proiectul nu face referire la impozitul datorat de aceste categorii de contribuabili si precizeaza ca baza de calcul pentru contributii este reprezentata de diferenta dintre veniturile realizate si cheltuielile deductibile permise de lege (20% din venituri). Pentru persoanele care platesc contributii de asigurari, baza de calcul va fi limitata la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara.

Gandul: Guvernul vrea sa dubleze contributiile sociale platite de liber-profesionisti. Ce spun noii ministri de la Munca si Finante

Modificarea nu presupune insa rezolvarea problemei cozilor interminabile formate la ghiseele autoritatilor statului, ci dublarea acestora, atat prin majorarea contributiilor percepute acum, cat si prin introducerea de noi contributii.

Actul normativ, facut public in aceeasi zi in care premierul Emil Boc i-a demis pe Mihai Seitan, ministrul Muncii, si pe Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, prevede dublarea contributiilor sociale (pensie, somaj, sanatate) care trebuie platite de la 16,5% din venitul net pana la 35%, arata Gandul.

Saptamana trecuta, oficialii de la Palatul Victoria promiteau ca vor disparea cozile, pentru ca angajatorii vor fi cei care vor depune declaratiile si vor plati statului contributiile.

"Un act normativ pentru modificarea or-donantei de urgenta si normelor de aplicare a fost discutat intr-o prima lectura miercuri, in sedinta Guvernului, iar documentul va intra zilele acestea pe circuitul de avizare, iar saptamana viitoare modificarile vor fi adoptate intr-o noua sedinta a Executivului", a declarat saptamana trecuta Laszlo Borbely, ministrul Mediului, care a precizat ca modificarea are in vedere ca actele sa fie depuse de angajatori.

Nici noii ministri, de la Munca si de la Finante, nu par a fi in tema cu noua modificare adusa Codului Fiscal. Ioan Botis, noul ministru al Muncii, sustine ca discutiile asupra documentului care prevede majorarea contributiilor sociale pentru veniturile de natura profesionala au fost informale. "Dupa ce Guvernul va avea o pozitie, o vom exprima oficial. Deocamdata, proiectul este in dezbatere publica", a declarat Botis. Nici la Finante situatia nu este clara.

Intr-un interviu in exclusivitate acordat Gandul, Gheorghe Ialomitianu, cel care a preluat portofoliul de la Sebastian Vladescu, sustine ca "cei care obtin venituri din drept de autor si cei care lucreaza pe conventii civile nu mai sunt obligati sa mearga sa depuna declaratie si sa faca plata". Ministrul a adaugat ca ordonanta de urgenta menita sa aduca aceste modificari va fi, cel mai probabil, prezentata, miercuri, in cadrul sedintei de Guvern.

Adevarul: Mostenirea remaniatilor: taxe mai mari

Totusi, noii ministri vor discuta despre aceste propuneri in prima sedinta de Guvern. Daca Ioan-Nelu Botis (Munca) ar opta pentru dublarea contributiilor in cazul drepturilor de autor, colegul sau de la Finante, Gheorghe Ialomitianu, a refuzat sa se pronunte. Botis a declarat ca se discuta in prezent doua variante: contributii de pana la 35,5% sau mentinerea acestora la 16,5%.

"Vor fi mai multe modificari la Codul Fiscal. Nu doresc sa ma pronunt inca asupra proiectului de Ordonanta aflat in dezbatere", a declarat Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, potrivit Adevarul.

"Majorarea contributiilor sociale de la 16,5% la 35,55% este corecta. Faptul ca pe drepturi de autor platesti contributii mai mici, duce la un punctaj de pensie mai mic", a spus Ioan Botis, ministrul Muncii.

UDMR a anuntat deja ca nu sprijina propunerea de crestere a contributiilor sociale pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati independente "Nici acum, si nici in perspectiva", a declarat vicepremierul Marko Bela. Liderii UDMR au declarat ca nu au fost informati de aceste modificari si ca vor ridica aceasta problema in sedinta de astazi a Coalitiei.

"Nu cunosc un astfel de proiect, dar in niciun caz nu vom accepta o astfel de constrangere", a afirmat Marko Bela. Si ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca nu considera normal ca UDMR sa nu fie informat de modificarile pe care le pregateste Guvernul si ca ii va transmite acest lucru premierului Emil Boc. Proiectul nu are, cel putin la nivel declarativ, nici sprijinul UNPR. "Nu mi se pare un lucru necesar pentru ca loveste in intelectuali", afirma vicepresedintele formatiunii, Valeriu Steriu. El spune ca, dupa ce proiectul va fi finalizat, va fi discutat in cadrul coalitiei guvernamentale.

"Cei care sprijina acest proiect vor veni cu el in coalitie, iar noi vom veni cu proiectul cu privire la impozitarea averilor mari. Proiectul nostru ar aduce 3 miliarde de euro la buget, al lor ar aduce cateva zeci de milioane, dar ar lovi in intelectuali", a mai spus Steriu.

Jurnalul National: Dementa fiscala portocalie

Toate acestea arata ca dispretul Cabinetului Boc fata de actori, scriitori, cantareti, jurnalisti, inventatori si alte categorii care inregistreaza venituri din drepturi de autor pare a nu avea limite.

Reactiile nu au intarziat sa apara, artistii, oamenii de afaceri, jurnalistii si oamenii politici aratand ca o astfel de masura va duce la disparitia profesiilor liberale si va impinge presa spre faliment, scrie Jurnalul National.

Senatorul PNL Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara din Bucuresti, este convins ca aceste decizii reflecta lupta Guvernului impotriva jurnalistilor.

"Guvernul doreste sa egalizeze drepturile de autor cu salarizarea obisnuita, ceea ce e o aberatie. Ura lor contra jurnalistilor este necontenita, iar victimele colaterale suntem noi, artistii. Cata vreme produsul muncii jurnalistilor se semneaza, deci se individualizeaza, se plateste pe drepturi de autor, iar problema guvernantilor e una singura: sa-i lovim pe-astia unde-i doare, sa-i lovim la bani", a declarat Mircea Diaconu.

Dan Bittman, liderul trupei Holograf, spune ca nu a reusit sa faca nimic pentru a impiedica aceste prevederi aberante, din pozitia de consilier al ministrului Finantelor, si considera ca legea este foarte proasta, iar solutia ar fi evitarea ei.

"Daca vor fi facute aceste modificari, profesiile liberale vor disparea", ne-a declarat Bittman. Artistul mai spune ca se va mobiliza, impreuna cu mai multi colegi, pentru a da statul in judecata daca modificarile la OUG 58/2010 vor fi facute. Clubul Roman de Presa acuza dispretul guvernantilor fata de mass-media si refuzul unui dialog real.

"Autoritatile incearca sa potoleasca foamea bugetara apeland la cea mai primitiva metoda: jumuleala. Statul ne jumuleste zicandu-ne ca ne protejeaza. Si cel mai usor este sa le smulgi penele jurnalistilor si artistilor", a spus Indira Crasnea, presedintele Clubului Roman de Presa (CRP). "M-am saturat de ipocrizia celor de la guvernare, care ne cheama pe la seminarii ca sa indulceasca hapul cu modificarea Codului Fiscal, ca pe urma sa aflam ca, pe sest, impozitele se vor dubla", a spus Crasnea.

Crasnea a mai spus ca presedintele Traian Basescu a cerut contribuabililor sa aiba grija de ei si sa nu lase aceasta grija altora, inclusiv statului.

"Vom face cum a spus domnul presedinte, vom avea grija sa nu ne ia statul pielea. Ne vom achita darile, dar nu le vom mai intinde mana celor care vor sa ne ia mai mult si mai mult", a concluzionat presedintele CRP.

Puterea: Profesiile liberale, ucise prin taxe aberante

Si sindicatele au avertizat ca nu vor permite aplicarea proiectului de lege ce va fi dezbatut azi de noii ministri ai muncii si finantelor.

"Deocamdata, Guvernul vrea doar sa ia. Normal trebuie sa fie modificata legea, ca persoanele platite pe drepturi de autor sa poata avea pensie si somaj. Nu stiu sa se fi luat in discutie acest lucru. Trebuie gasita o metoda prin care sa se calculeze exact suma contributiilor la bugetul asigurarilor sociale. Nu vom permite aplicarea acestei legi fara ca persoanele platite pe drepturi de autor sa beneficieze de pensie si de ajutor de somaj", a declarat presedintele Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, pentru Puterea.

Sindicatele acuza reprezentantii Guvernului ca nu sunt capabili sa elaboreze o lege eficienta. "Pana in prezent, Guvernul a demonstrat ca este incapabil sa ia o decizie. Din acest motiv au ales sa discute cu partenerii sociali. Trebuie analizata situatia, ca sa putem avea o lege eficienta. Nu stiu ca noul ministru al muncii sa fi invitat sindicatele la dezbateri pe aceasta tema. Cred ca legea va fi reluata de la zero. Asa este si normal, pentru ca in actuala forma nu este decat o dovada de amatorism si de dezinteres", ne-a mai precizat Hossu.

Acesta sustine ca legea prevede ca nivelul contributiilor va fi stabilit pentru fiecare venit. Astfel, un angajat cu carte de munca si care obtine venituri si din drepturi de autor va plati de doua ori CAS, contributia pentru sanatate si contributia pentru ajutorul de somaj.

Majorarea contributiilor sociale pentru persoanele cu venituri din activitati independente este o masura nejustificata, nici din punct de vedere economic, nici politic sau social, a declarat Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania. "Masura nu are justificare, nici politic, nici economic, nici social. Este un act inutil. Cresterea veniturilor la buget si reducerea deficitelor nu se fac prin cresterea taxelor la actori", a afirmat Agathon.

Romania are o politica fiscala "de clasa a IV-a" si se vehiculeaza variante care se contrazic unele pe altele, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), cu referire la posibilitatea majorarii contributiilor sociale.

"Noul proiect arata ca avem o politica fiscala de clasa a IV-a. Aplicam procente la sume pe care deja le stim, doar atat putem sa facem. Reglementarea ii va afecta tot pe cei cu drepturi de autor, care platesc contributii la buget, dar nu va avea impact asupra manelistilor", a afirmat Parvan.

El a adaugat ca s-a intalnit cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor si cu deputatul PDL Sulfina Barbu, iar acestia au sustinut ca OUG 58, care aduce modificari Codului fiscal, si normele de aplicare a actului normativ vor fi corectate, imbunatatite.

In schimb, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG) a aparut un proiect de ordonanta de urgenta potrivit caruia persoanele cu venituri din activitati independente vor plati, din 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual. In aceste conditii, Parvan s-a declarat surprins de aparitia proiectului si a aratat, totodata, ca publicarea pe site-ul SGG, nu pe cel al Finantelor sau Ministerului Muncii, ridica semne de intrebare.

"Cat timp Guvernul nu va respecta Legea raspunderii fiscale si nu va face previziuni fiscale pe termen de trei ani, riscam sa vedem astfel de proiecte. Guvernul trebuia sa vina inca din luna mai cu previziuni pentru urmatorii trei ani, dar n-a facut-o", a spus Parvan.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3129 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnilor cu drepturi de autor ?

Cine si prin ce contabilizezq veniturile voastre. Pe ce baza stagbiliti voi preturile la servicii ?.
Stiu 1. E ,,mica intelegere,,si adio impozit pe venit. Daca voi fentati statul macar taceti ci platiti atat cat a stabilit guvernul.

 

demisia

au castigat alegerile cu alte promisiuni! oracit de bananiera ar fi romania promisiunile electorale sunt contractul partidelor cu electoratul! asha ca eject, nu au facut nimic din ce au promis! pot fi acuzati de inselatorie, excrocarea electoratului..Oricum o sa iasa lumea in strada, fiscalitate de 80% pe niste venituri de 2..300 de euro, preturi ca in germania salar cat jumate din ajutorul lor de somaj! bataie de joc! la regii au salariid e mii de euro! tot cu cheltuieli de la buget dar cica sunt companii cu un singur client..statul roman! ULTIMA SOLUTIE O NOUA REVOLUTIE

 

Dumneata ai votat PDL si Basescu ?

La care circumscriptie ?

Totusi , eu nu inteleg nimic "
adica Guvernoiu ia pielea de pe astia !?
Adica unul angajat la patron plateste 10 si astia ii pune statul sa plateasca 20 !??
Ca asa se intelege ....

da' ce zici de asta ?

Tovarasul Statu' ma pune sa platesc pentru somaj, desi, prin tipul de activitate nu pot beneficia de "serviciul" asta? Daca sunt persoana fizica autorizata nu ma pot scoate pe mine in somaj. Iar in romanica nu exista conceptul de faliment personal. Atunci de ce mi se iau banii astia? Din solidaritate sociala? Pai poate vreau sa fiu solidar cu un camin de batrani, nu cu niste someri tineri care decat sa ridice doua caramizi prefera sa stea acasa pe banii mei....
Hai, raspunde-mi la asta, Ghilo, motiveaza-mi buna parere despre tine.

I_deea

Este posibil sa fiti sanatos tun dar sa nu prindeti pensia.... ceea ce inseamna ca ati cotizat degeaba si la sanatate si la pensii....

basescu si ai lui, ciuma poporului

draga I_deea nu te mai chinui cu plevusca de ghilotina sa-i explici ceva. ea stie una si buna dar sa fie neaparat portocalie a! si inca ceva ghilotina asta PRICEPE GREU SI UITA REPEDE

"GUVERNUL DOREȘTE SĂ EGALIZEZE DREPTURILE DE AUTOR CU SALARIZAREA OBIȘNIUTĂ,CEEA CE ESTE O ABERAȚIE..."SPUNE OMUL CU MICROFONUL,MIRCEA DIACONU,CARE VENIND IN POLITICĂ ,DIRECT PE BANI DE PARLAMENTAR,NE RECOMANDĂ CA STATULUI SĂ NU-I PLĂTIM DECIT ZECIUIALA.

"Autoritățile incearcă să potolească foamea bugetară apelind la cea mai primitivă metodă:jumuleala......Și cel mai ușor este să le smulgi penele jurnaliștilor și artiștilor."- o spune chiar reprezenta CRP,care pină acum populariza ceea ce oamenii de rind plătesc cu virv și indesat ,ne-apărindu-i nimeni,pentru că de ,poporul nu "comandă" articolele.Dar cind este vorba ca mogulii să-și ducă planurile diabolice la bun sfirșit,fac chiar și această concesie unică de a pune toată presa, in același moment,pe un subiect care de fapt ar trebui tratat ca toate celelalte ,de acest fel.Din păcate răminem in continuare tot așa ca pină acum,unii privilegiați ,pe seama altora și ceilalți care plătesc privilegiile și dările lor cu virf și indesat.Poate că din toate acesta vor rezulta și niște procese de conștiință atit din partea presei cit și din partea guvernanților,ciștigind cei care de fapt ar trebui să ciștige-cei care sunt impovărați de taxe și impozite de atita timp-creatorii de valoare adăugată.

DREPTURILE DE AUTOR NU TREBUIE EGALIZATE CU SALARIZAREA DAR ...

IN MOD NORMAL FIECARE TREBUIE SA PRIMEASCA "SERVICII" FUNCTIE DE COTIZATIE.

In aceste conditii ideal ar fi ca sanatatea, somajul si pensiile sa realizez " pachete" functie de suma asigurata!

Este incorect sa ai aceleasi servicii cind platesti 10% dintr-un venit de 2000/luna cu cel care plateste 10% din 10.000/luna. Insa, devine foarte corect ca toti cei care cotizaza 100 lei/luna sa aiba aceleasi servicii...lasind la liber fiecarui cetatean optiunea de a-si alege tipul de asigurare...

Draga Ideea , nu stiu sa-ti raspund .

|Pot doar sa spun ca am pretentia ca -- freelancer fiind -- daca platesc taxe si CAS , CASS si toate alea 100000 cate se dau , sa fiu trecut in randul "lumii cu drepturi " .
Adica sa nu ma frece cu prostii la internare-operatii-externare , la concedii , etc .
Poate ca trebuie schimbata Legea - Codul muncii .

Trebuiesc multe facute si astea in mod sigur le putem cere onest , Domnului Guvernoiu .

Scuzati-ma , galagia asta pe care antenele o fac haotic , doar de dragul de a se auzi , nu face bine , face rau .

Uite ca cei cu drepturile de autor si-au facut auzite doleantele pana la Presedinte .
Uite ca Dl. Seitan a platit inclusiv pentru balbaiala asta .

Parerea mea este ca intre cetatean si stat trebuie sa existe un contract , care sa fie respectat .
Se poate face asta ?
Eu cred ca da !

Stima .

@cronos

1."Este posibil sa fiti sanatos tun dar sa nu prindeti pensia.... ceea ce inseamna ca ati cotizat degeaba si la sanatate si la pensii....".
Vezi, pentru mine nu e acelasi lucru. Somer nu o sa fiu, SIGUR, niciodata. Bolnav, POATE. E aceeasi logica pentru care imi fac anual asigurare CASCO si nu-mi fac abonament la metrou (masina poate o s-o zgarii, la metrou nu o sa ma duca nimeni nici pe sus, ca asa sunt eu).
2."... ideal ar fi ca sanatatea, somajul si pensiile sa realizez " pachete" functie de suma asigurata!"-subscriu din toata inima.
De fapt am observat ca au aparut o multime de idei bune si aplicabile in folosul tuturor din discutiile de pe forum. De ce dr... desteptii astia de la guvernare nu pun vreun negrisor sa citeasca si sa le adune nu o sa inteleg niciodata.
Cu stima

@ghilotina

"Parerea mea este ca intre cetatean si stat trebuie sa existe un contract , care sa fie respectat ."- si asta e o idee buna, aplicata deja in alte parti. Ce avem noi, romanii, de stim bine ideile bune si le aplicam pe alea proaste?

Adevaratii meseriasi au disparut,acum ce mai conteaza cine mai urmeaza

Doamne fereste sa ai nevoie urgenta de un instalator avand o defectiune la instalatiile sanitare ca te ingrozesti cat te taxeaza si rar gasesti unul care sa stie meserie.Nimeni nu-ti da chitanta dar te multumesti ca pana la urma tot nu mai este cum a fost .Si exemplele pot continua in toate domeniile.

 

Cand aveti nevoie de instalatii , sunati la baiatu' .

Rapid si ieftin .
Punem gresie , faianta , instalayii sanitare sau electrice , spalam podele si batem covoare .
Aveti copii !??
Le schimbam scutecele si-i plimbam prin parc .
Aveti catei , pisici ?
Iubim animalele si le dam sa manance , ne jucam cu ele si le plimbam prin parc .
Facem de toate , bani sa iasa .

Si facem factura si dam si garantie .
Si platim si taxe .
Si ne enerveaza cand stam la coada .

BASESCU SI AI LUI, CIUMA POPORULUI

CEA MAI TARE DIN PARCAREA GOALA,URA!, TRAIASCA GHILOTINA!

De ce draga , nu ai nevoie de spalat pe jos , la wc uri ?

Am facut asta , in America .
Maturam si spalam pe jos , inclusiv la toalete , part-time , la negru , 4 ore/saptamana si primeam 200 dolari/luna .
Si am facut si curatenie prin case .

Taticu , munca nu e rusine !
De rusine e sa stai sa te milogesti la stat "sa-ti dea" !

eu m-am scos

Manualul instalatorului+ trusa de la Prosper. Investitie mica, rezultate mari. Plus ca am castigat respectul nevestei.Si ma mai imprumuta si la vecine....

Ura ucide!

Ura costă enorm de mult. Ce trebuie să ni se mai intample pentru a invăta, in sfarsit, acest lucru?
Chiar nu realizati tactica lor? Se concentrează pe rand pe cate o categorie socială. Scot in evidentă cateva cazuri care nu fac cinte categoriei respective, iar după aceea, fără a avea vreun pic de scrupule, generalizează concluziile la nivelul intregei categorii. O bestelesc si o infierează cu manie proletară si pentru a se asigura că manevra va da rodul scontat de ei se folosesc de strategia veche de mii de ani: "divide si impărăteste". Astfel reusesc să asmută o categorie socială impotriva altei categorii sociale. In felul acest am ajuns intr-o societate bolnavă aflată intr-un război total: privatii se luptă cu bugetarii si pensionarii, pensionarii se luptă cu "chiaburii" care obtin venituri din activităti independente etc. Puteti să incercati orice altă combinatie si vă asigur că nu veti gresi prea mult!
Nu credeti că ar fi timpul să lăsăm securea războiului si să trecem la semnarea tratatului de pace? Si vă rog mult, hai să nu ne mai lăsăm manipulati asa de usor? Este timpul să ne maturizăm!

 

Totul e degeaba pentru ca statul nu va colecta nimic in plus. Insa in tot acest rastimp foloseste banii publici in interesul KLANULUI.

Societatea civila este dezorganizata si nu cred ca poateface fata vreodata unui stat in care banii sunt redistribuiti aparent legal catre un sistem mafiot.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor