Ziare.com

Sindicatele si patronatele critica dur modificarea impozitarii contractelor part-time: Vor fi afectati angajatii

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 19:06

   

Sindicatele si patronatele critica dur modificarea impozitarii contractelor part-time: Vor fi afectati angajatii
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" solicita Guvernului sa dezbata urgent in Consiliul National Tripartit de Dialog Social masurile de politica fiscala pe care vrea sa le introduca, inclusiv impozitarea salariilor part-time la nivelul salariului minim.

"Desi definitia muncii nedeclarate (munca la gri si munca la negru) este una restrictiva in legislatia romaneasca, avem convingerea ca se pot gasi mecanisme adecvate care sa reduca si sa descurajeze fenomenul, cu conditia ca acestea sa fie propuse spre adoptare dupa o analiza temeinica, impreuna cu toti partenerii sociali, astfel incat efectul sa fie cu adevarat de descurajare a practicilor de evaziune in acest domeniu si nu de bulversare, in egala masura, a angajatilor si angajatorilor", transmite Cartel Alfa.

Sindicalistii spun ca modificarea Codului Fiscal prin impozitarea salariilor part-time la nivelul salariului minim pune presiune asupra angajatorilor care au nevoie reala de persoane angajate pe program scurt, crescandu-le costurile nejustificat, dar prejudiciaza si interesele salariatilor.

"In contextul in care, conform programului de guvernare, de la 1 ianuarie 2018 este prevazut transferul contributiilor ce revin angajatorului in sarcina salariatului, acest lucru nu va determina decat o exploatare suplimentara a lucratorului, scazand valoarea salariului net a acestuia", adauga sindicatul.

Acesta considera ca introducerea unor "mecanisme heirupiste" fara ca ele sa fie discutate inainte cu partenerii sociali doar incurajeaza formele de munca nedeclarata - la negru - si afecteaza angajatii si angajatorii corecti.

Astfel, CNS "Cartel Alfa" cere Guvernului realizarea unui acord cu partenerii sociali, "pentru o politica coerenta de combatere a muncii nedeclarate" si dezbaterea in Consiliul National Tripartit de Dialog Social masurile de politica fiscala pe care vrea sa le introduca.

"Credem cu tarie ca orice masura fiscala are sanse mai mari sa fie un succes daca este bine argumentata, inteleasa si mai ales asumata de catre cei care o aplica sau care sunt direct afectati de ea", subliniaza sindicalistii.

Tot vineri, si Consiliul pentru IMM-uri a criticat dur noile taxe pentru angajatii part-time impuse de Guvern. Printre efectele pe care le-ar putea avea aceasta masura se numara o disponibilizare a persoanelor care sunt angajate doar cu timp partial.

Guvernul a aprobat, joi, in sedinta, o Ordonanta privind introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati CAS si CASS la nivelul salariului minim, astazi de 1.450 lei, pentru salariatii cu timp partial de munca, indiferent daca remuneratia este sub nivelul salariului minim, exceptie de la aceasta prevedere facand elevii, studentii si pensionarii.

Premierul Mihai Tudose a acuzat evaziunea fiscala in cazul angajatilor platiti part-time.

"In fapt, devenise o practica si este astazi o practica - angajatii sa fie tinuti cu part-time cu patru ore, cu cinci ore, cu doua ore si platit diferenta pana la salariul minim din mana, la negru, eludand statul", a explicat prim-ministrul nevoia platii CAS si CASS de catre angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajatii cu part-time.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1564 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tipic

pentru toate "deciziile" din "programul de guvernare": ii penalizam pe toti (adica toti sunt vinovati).

 

Daca inteleg eu bine,si chiar cred ca inteleg,

sindicatele plang de mila patronilor si ar dori ca statul sa plateasca si salariatii de la...privati.Adica statul plateste pregatirea profesionala a angajatilor,plateste si bonusuri al unele categorii denumite -aitisti-si patronii se aleg doar cu profitul sa-si cumpere yachturi,avioane,amante fara numar,etc.Ce e aia negociere tripartita stat-patronat-sindicat,ca nu exista nicaieri in lume asaceva.Piata muncii regleaza economia privata nu latraii din sindicate.Doresti sa ai afacere platesti salariatul cum trebuie ca daca nu-l platesti nu-l ai si nici afacerea nu merge.Salariatul in capitalism are nevoie de bani,de casa,de credit la banci,si astea se fac in functie de salariul primit.Poate imi spune cineva cat e salariul mediu realizat la privati in Romania.

 

mama lor ....

patroni, burgheji, capitalisti, sug sangele poporului !!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor