Taxa pe obrazul gros are iz penal: Balbaieli, demisii si efecte grave pentru piata muncii

Joi, 13 Iunie 2013, ora 14:00
4976 citiri
Taxa pe obrazul gros are iz penal: Balbaieli, demisii si efecte grave pentru piata muncii

Premierul Victor Ponta a avertizat ca ii va da afara pe functionarii responsabili pentru eroarea legata de "taxa pe obrazul gros", care a fost publicata in Monitorul Oficial intr-o alta forma decat cea adoptata de Guvern. Insa, pana la descoperirea vinovatului si la repararea situatiei, legea a intrat deja in vigoare, in ciuda consecintelor pe care le are in special asupra mediului privat.

"A fost de cascadorii rasului. Ponta a zis ca ii va da afara pe cei care au schimbat ce au hotarat ei, dar de fapt Guvernul a semnat fara sa verifce. Probabil ca OUG va fi modificata si, probabil asa cum s-a intamplat si inainte, raspunderea va fi pasata in Parlament, care o sa incurce lumea cu ea", a declarat avocatul Gabriel Biris, pentru Ziare.com.

Ordonanta in cauza, publicata in Monitorul Oficial, are mentionat, la articolul II, folosirea unei "cote de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere", insa nu se precizeaza ca ar fi aplicata doar in cadrul angajatilor dati afara din fostele comisii care au format Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Ponta, despre taxa pe obrazul gros: Se aplica doar in cazul ASF - Vinovatii vor fi dati afara!

"In acest caz, asa cum arata textul de lege, acesta se va aplica tuturor angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere, atat in mediu public, cat si in cel privat", a avertizat George Niculescu, partener al firmei Tax&Business Solutions, pentru Ziare.com.

Daca in ceea ce priveste mediul public, persoanele afectate vor incasa sume nete mai mici dupa majorarea cotei de impozit pe venit la 85%, in domeniul privat lucrurile sunt mult mai complicate, pentru ca vor creste costurile angajatorilor cu platile compensatorii.

"Practic, pentru firmele private, au fost schimbate regulile in timpul jocului, fara a le da posibilitatea de a se replia/renegocia, avand in vedere posibilele implicatii asupra situatiei financiare a companiei", a punctat George Niculescu.

Avocatul Serban Paslaru, partener specializat in dreptul muncii in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, evidentiaza faptul ca un alt efect anticipat al acestei OUG este reducerea dramatica a compensatiilor primite efectiv de cei disponibilizati.

El a mai precizat, pentru Ziare.com, ca noul act normativ nu limiteaza aplicarea regimului special de impozitare in cadrul categoriei personalului cu functii de conducere, conducand astfel la discriminari.

"Aceasta categorie de personal difera ca intindere si remuneratie in functie de particularitatile fiecarui angajator sau domeniu de activitate si poate include, deopotriva, de la presedinti de institutii financiare si directori de multinationale la sefi de tura si sefi de raion de magazin, angajati cu venituri de la cele mai mari, pana la cele mai modeste", a subliniat avocatul.

Ordonanta cu iz penal

Premierul Victor Ponta a precizat ca a trimis Corpul de Control pentru a verifica situatia creata in jurul acestei ordonante de urgenta, sustinand ca Guvernul a adoptat-o intr-o forma, iar in Monitorul Oficial ea a aparut fara mentionarea ca se referea strict la ASF.

Insa orice modificare a OUG pana la publicarea in MOf ar intra sub incidenta legii penale si, din acest motiv, pare inexplicabil de ce primul-ministru nu a sesizat Parchetul si a apelat la Corpul de control al Guvernului, considera Emilian Duca, partener la Tax&Business Solutions.

"Mai trebuie aratat ca, deoarece daca taxa de 85% s-ar fi aplicat numai angajatilor cu functii de conducere din cadrul ASF, atunci ordonanta de urgenta putea fi atacata la Curtea Constitutionala pentru ca discrimineaza intre persoanele cu functii de conducere din diverse autoritati ale statului si se incalca principiul constitutional", a mai spus acesta, pentru Ziare.com.

Cine e de vina?

Ponta vrea ca functionarul vinovat pentru aceasta eroare sa fie dat afara, insa nu este pentru prima data cand se intampla ca textul din Monitor sa fie altfel decat de cel aprobat.

"Un lucru e sigur: un functionar din proprie initiativa nu a facut asa ceva", ne-a spus George Niculescu.

De asemenea, Gheorghe Biris sustine ca oamenii din politica nu sunt alesi pe criterii profesionale.

"Nu suntem nebuni sa ne inchipuim ca premierul citeste tot ce semneaza, insa el trebuie sa aiba un Cabinet de profesionisti in jurul lui, care sa stie ce vrea, cu care sa comunice si sa se asigure ca premierul semneaza ce trebuie. Insa lucrul acesta nu s-a intamplat niciodata", a spus avocatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#taxa obraz gros penala, #Ponta taxa obraz gros, #efecte taxa obraz gros, #scandal taxa obraz gros , #impozit salarii