Impozit urias pe paragina. Ne lasam la mana autoritatilor locale? Sau nu?

Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 07:41
7614 citiri
Impozit urias pe paragina. Ne lasam la mana autoritatilor locale? Sau nu?
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, joi, cererea de reexaminare a Codului Fiscal, cu un amendament care prevede acordarea posibilitatii consiliilor locale de a majora impozitul pe cladiri si pe teren cu pana la 500% pentru cladirile si terenurile neingrijite, situate in intravilan.

Premierul Victor Ponta, deputat PSD, care nu a votat proiectul legislativ, a "binecuvantat" aceasta masura.

"Noi ne facem jobul nostru foarte bine si faptul ca exista consens politic e si mai bine. (...) In final, s-a votat Codul Fiscal cum l-a propus Guvernul, ca eu nu am vazut vreo modificare, s-au amanat niste lucruri, dar in rest nu am vazut nicio modificare. A fost cea cu 500% pentru cladirile abandonate, aia e o chestiune foarte buna. (...) Cladirile lasate in ruina si din care exista inca in orasele din Romania destul de multe", a spus Ponta, joi, dupa votul dat de deputati pe Codul Fiscal.

Codul Fiscal, adoptat din nou in Parlament (Video)

Dar ce prevede mai exact respectivul amendament?

Dupa ce Codul va fi promulgat de presedintele Klaus Iohannis, de la 1 ianuarie 2016 va intra in vigoare prevederea potrivit careia consiliile locale au posibilitatea de a majora cu pana la 500 la suta impozitul pe cladirile si terenurile neingrijite, aceasta aplicandu-se de la 1 ianuarie 2016.

Dar cine va defini notiunile de teren neingrijit si imobile in paragina? Ei bine, acest lucru a fost lasat la latitudinea fiecarui Consiliu local.

Aveti cladiri si terenuri neingrijite? Veti plati impozite chiar si de 5 ori mai mari

"Criteriile de incadrare in categoria cladirilor si terenurilor neingrijite, precum si procedura de aplicare se adopta prin hotararea Consiliului local. Cladirile si terenurile incadrate la aceasta categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale", se arata in textul normativ.

In consecinta, exista posibilitatea ca aceasta masura sa fie aplicata discretionar, avertizeaza consultantii in fiscalitate contactati de Ziare.com.

Cine imparte parte-si face?

Alexandru Manucu, Tax Senior Consultant al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, atrage atentia asupra riscurilor.

"In lipsa unor reglementari la nivel central a criteriilor prin care cladirile si terenurile sunt catalogate ca neingrijite, nu excludem emiterea unor hotarari cu puternic caracter neomogen ale consiliilor locale in aceasta privinta", a sustinut consultantul fiscal, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

Textul ar putea permite aparitia unor situatii in care masura sa se aplice intr-o localitate, dar in alta nu, chiar daca terenurile si cladirile prezinta caracteristici similare.

Aparentele insala

Claudia Badea, Tax Senior Consultant la firma EY Romania, considera ca masura pare una buna la prima vedere, insa e nevoie sa privim mai adanc.

Ea sustine ca prevederea pare a indica o directie corecta, "in sensul in care ne face sa aratam ca suntem parte a lumii civilizate". Iar acest lucru trebuie incurajat, in opinia sa.

"De altfel, asa cum reiese din argumentatia deputatilor, scopul masurii de majorare a impozitului pe cladirile si terenurile neingrijite, situate in intravilan, cu de 5 ori valoarea impozitului local, este acela de a motiva proprietarii respectivelor cladiri si terenuri sa le intretina sau, in caz contrar, sa le gaseasca o alta destinatie prin cedarea folosintei sau instrainarea acestora", a explicat consultantul pentru Ziare.com.

Prevederi asemanatoare exista deja in multe alte tari europene, precum Marea Britanie sau Franta. De asemenea, sunt aplicate masuri cu scop similar, dar implementate in alt mod si in tari de peste ocean, unde, in lipsa reactiei contribuabilului, autoritatile locale intreprind ele insele lucrarile de ingrijire, care apoi sunt insa facturate respectivului contribuabil inzecit.

Dar sa revenim in Romania.

"Desi masura majorarii impozitului local nu este in esenta sa, discriminatorie, aceasta are, totusi, potential discriminatoriu, in ipoteza in care criteriile de incadrare in categoria cladirilor si terenurilor neingrijite nu sunt stabilite in mod unitar, ci sunt lasate la latitudinea fiecarui Consiliu local in parte.

Astfel, interpretarea ulterioara a acestor criterii pare destul de problematica si se pot crea discrepante intre ce reprezinta 'neingrijit' din punct de vedere al unei autoritati locale fata de alta".

Se va face dreptate?

Alexandru Manucu de la Tuca Zbarcea & Asociatii Tax este optimist. El este increzator ca asemenea situatii pot fi evitate. Cum? "Prin pregatirea unor norme metodologice riguroase, care sa traseze clar atat criteriile de incadrare in categoria proprietatilor neingrijite, precum si procedura de aplicare a acestor masuri", explica consultantul fiscal.

Si Claudia Badea, de la EY Romania, spera ca romanii nu vor fi impozitati dupa ureche.

"Speram ca pe masura ce prevederea va fi pusa in aplicare, practica autoritatilor sa se armonizeze si sa nu avem parte de tratamente diferentiate de la o zona la alta", a mentionat aceasta.

Exceptii

Consultantul fiscal Adrian Benta sustine ca ar trebui sa existe o exceptie de la regula.

El recomanda sa fie scutiti de la plata contribuabilii care nu pot valorifica terenurile sau nu pot ingriji imobilele din motive obiective, cum ar fi faptul ca sunt in varsta sau nu dispun de resursele materiale necesare.

"E necesara introducerea exceptiilor pentru categorii sociale defavorizate, deoarece este ineficient din punct de vedere fiscal. Bugetul local nu isi va incasa creantele de la cei care nu au cum sa le plateasca.

Mai mult, efectul asupra persoanelor fizice va fi de stres si revolta impotriva autoritatilor, tinand cont ca abia supravietuiesc", a mentionat Adrian Benta pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#impozit teren case neingrijite, #crestere impozit teren , #impozit teren