Vicepresedinte ANAF: Piscinele din proprietatile individuale ar fi trebuit deja taxate

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 17:40
2911 citiri
Vicepresedinte ANAF: Piscinele din proprietatile individuale ar fi trebuit deja taxate
Foto: Arhiva

Piscinele din proprietatile individuale ar fi trebuit deja taxate, pentru ca au o utilitate si pot fi considerate un "exces" in cadrul unei locuinte, apreciaza Mihail Constantin, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

"Piscinele ar fi trebuit sa fie deja taxate. (...) Ele pot fi considerate astazi un exces in cadrul unei locuinte normale. Asa cum discutam despre o bogatie, un criteriu de lux fata de o locuinta normala, poate fi considerata piscina ceva in plus fata de un standard", a afirmat Constantin, intr-o conferinta de presa a Asociatiei pentru reformarea sistemului de impozite si taxe (ARSIT), raspunzand unei intrebari a jurnalistilor referitoare la declaratia secretarului de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea privind impozitarea suplimentara a persoanelor care au proprietati cu piscina.

Constantin a aratat ca piscina este o utilitate in cadrul unei locuinte, fie ca este construita in interiorul sau in afara imobilului de locuit, iar "organul local" judeca pe utilitati atunci cand face inregistrarile pentru impozitare.

"Faceti o deosebire intre o locuinta la tara construita din materiale locale cu utilitatile in spatele curtii si o alta locuinta construita tot la tara, pe vecinatatea de alaturi, cu fosa, care are toate utilitatile in casa si mai are si boiler si hidrofor si-si trage apa. Ele vor fi impozitate diferit. Daca o consideram si pe a treia, care are si piscina, iata ca sunt trei categorii diferite. Logic, ar fi trebuit sa fie trei categorii diferite de impunere", a explicat Constantin.

Liviu Voinea a declarat, saptamana trecuta, ca se urmareste o reforma a impozitarii proprietatii, care are in vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea exceptiilor si un accent mai puternic pe principiu solidaritatii, ceea ce inseamna ca proprietatile multiple vor fi impozitate si mai mult decat pana in prezent. El a dat ca exemplu de exceptare de la impozitare piscinele din proprietatile individuale.

Intrebat daca este de acord cu propunerile secretarului destat, premierul Victor Ponta a afirmat marti ca impozitul pe piscine se practica in toata Uniunea Europeana.

"Nu prea sunt asa multe piscine in Romania de impozitat. E o idee importata din Grecia. Acolo chiar erau foarte multe piscine de impozitat. Repet, vreau si cred si apreciez munca domnului Voinea si a celorlalti de la Finante, dar vreau sa vad fiecare propunere in parte cu un studiu de impact. Va aduce mai multi bani, nu va aduce? E pozitiva pentru economie sau nu?", a afirmat seful Executivului.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#impozitare piscine, #ANAF taxa bogatie, #ANAF piscine , #impozit teren