Amenda de pana la 500 de lei pentru cine nu-si declara veniturile pana la 25 mai

Joi, 17 Mai 2012, ora 08:08
3416 citiri
Amenda de pana la 500 de lei pentru cine nu-si declara veniturile pana la 25 mai

Romanii care nu-si declara la Fisc veniturile realizate in 2011, pana la 25 mai, risca o amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei.

Astfel, cei care nu reusesc sa depuna in termenul legal formularul 200 ("Declaratia privind veniturile realizate in Romania"), risca o sanctionare de 5 ori mai mare decat in anii trecuti, potrivit Ziarul Financiar.

Aproximativ 600.000 de romani care au obtinut, anul trecut, venituri din chirii, activitati agricole, activitati comerciale, jurnalism, operatiuni cu valuta sau vanzarea actiunilor la bursa trebuie sa depuna formularul la Fisc pana pe 25 mai sau sa il transmita prin Internet.

Pentru anul fiscal 2010 au fost identificati 611.196 contribuabili care aveau obligatia depunerii formularului 200. Dintre cei 606.793 contribuabili care au depus declaratiile privind venitul realizat, un numar de 496.793 contribuabili au depus declaratiile in termenul legal, potrivit informatiilor transmise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Numarul este in scadere, avand in vedere ca pentru veniturile realizate in 2009, persoanele fizice au depus 696.323 declaratii.

Formularul 200 se poate obtine de la sediul unitatilor fiscale sau poate fi descarcat de pe site-ul ANAF. Toate formularele se completeaza pentru fiecare sursa si categorie de venit. Declaratia de venit se poate depune direct la unitatea fiscala sau on-line pentru cei care au certificat digital.

Tot pana pe 25 mai, cei care au venituri in strainatate, trebuie sa depuna la Fisc declaratia 201, care este completata de persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania si persoanele fizice nerezidente, care indeplinesc conditiile de rezidenta.

Declaratia 201 se depune si de catre contribuabilii care desfasoara activitate salariala in strainatate si sunt platiti pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau de un sediu permanent in Romania, in cazul in care acelasi venit din salarii a fost supus impunerii atat in Romania, cat si in strainatate.

Cine trebuie sa completeze formularul 200

Declaratia de venit trebuie completata de persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, provenind din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#amenda declaratie venit 2011, #declaratie venit 2011, #formular 200 ANAF , #impozit venit