Analiza: O companie din trei este expusa insolventei, prin introducerea impozitului pe venit

Luni, 03 Iulie 2017, ora 11:24
5130 citiri
Analiza: O companie din trei este expusa insolventei, prin introducerea impozitului pe venit
Foto: Arhiva Ziare.com

Companiile mari care inregistreaza venituri de peste un milion de euro vor avea cel mai mult de suferit de pe urma impozitului pe venit, iar aproape 60% dintre acestea sunt firme cu actionariat strain, avertizeaza Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si lector la Institutul Bancar Roman (IBR).

Acesta a realizat un studiu de impact cu privire la introducerea impozitului pe venitul companiilor, masura introdusa recent in programul de guvernare.

Citeste si Impozitul pe cifra de afaceri va provoca un val de falimente si incalca legea UE: Cateva date si calcule

"Acest studiu de impact concluzioneaza faptul ca, sub auspiciile actuale, aproape jumatate din firmele active in Romania sunt expuse unor impozite in crestere incepand cu anul 2018, in timp ce 60% dintre acestea nu vor putea suporta povara fiscala suplimentara. Astfel, aproximativ una din trei companii care activeaza in Romania este expusa riscului de a intra in insolventa din cauza noilor masuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor in functie de venit.

Noile masuri fiscale, asa cum sunt prezentate in stadiul actual, par sa trateze efectul si mai putin cauza. Personal, cred ca ar fi mai indicata o interventie chirurgicala asupra cauzei, respectiv identificarea companiilor care reduc sau evita impozitarea profitului la nivelul real si normalizarea acestuia, conform realitatii. Daca nu se intelege si nu se rezolva cauza, se va trata efectul intr-un mod gresit", a spus Guda.

Potrivit acestuia, mediul de afaceri care activeaza in Romania sufera de o boala foarte grava, respectiv lipsa paturii de mijloc, din cauza polarizarii excesive.

"Cele mai mari 1% dintre companii genereaza doua treimi din veniturile intregului mediu de afaceri si prezinta o sarcina fiscala mai mica decat restul companiilor mici. In acest context, prin inlocuirea profitului brut cu cifra de afaceri ca baza impozabila, noul guvern doreste, conform declaratiilor oficiale, sa combata practica multinationalelor de optimizare fiscala si diminuare a impozitelor platite.

Personal, confirm afectiunea de polarizare a mediului de afaceri si faptul ca firmele mari inregistreaza o sarcina fiscala inferioara celor mici, dar nu cred ca un tratament in masa este cea mai fericita solutie, din cauza efectelor colaterale generalizate asupra tuturor companiilor care activeaza in Romania", a explicat presedintele AAFBR.

Conform studiului, impactul difera semnificativ de la un sector la altul, in functie de doua variabile importante, respectiv nivelul veniturilor (rulajele) si al profiturilor obtinute.

"Astfel, sectorul distributiei si al vanzarilor cu amanuntul inregistreaza traditional rulaje mari, cuplate cu margini de profit mai scazute. In acest context, aceste sectoare sunt cel mai afectate de noile masuri, povara fiscala in masura in care noile norme vor fi aplicate ajungand de aproape trei ori mai mare decat cea actuala. In general, cel mai putin afectate sectoare sunt cele de prestare ale serviciilor, intermedieri sau productie, unde nivelul veniturilor este mai mic, in timp ce marginile de profitabilitate sunt mai mari. Doar doua sectoare vor inregistra un nivel mediu al impozitarii inferior celui actual, respectiv sanatatea si asistenta sociala (-6%) si tranzactiile imobiliare (-27%) ", arata analiza.

Concluziile exprimate in studiul de impact reprezinta opinia autorului si nu implica, in nici un fel, institutiile in care autorul este asociat/implicat, se subliniaza in document.

Vezi si:

  • Consultant fiscal: Taxa pe cifra de afaceri e un impozit de secol XIX. Nu facem decat sa abuzam orice investitor care vine in Romania
  • Impozitul pe cifra de afaceri sau cum ne mai distrugem economia
  • De ce vor plati toate companiile impozit pe cifra de afaceri? De vina sunt multinationalele, zice Dragnea
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
    AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
    AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
    Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
    Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
    Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
    #impozit cifra afaceri, #impozit venit companii , #impozit cifra de afaceri