Ar trebui bogatii sa platesca taxe mai mari pentru rezolvarea crizei? - Sondaj Ziare.com

Joi, 25 August 2011, ora 18:50
3333 citiri
Ar trebui bogatii sa platesca taxe mai mari pentru rezolvarea crizei? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Criza datoriilor i-a speriat chiar si pe cei mai bogati oameni din lume, care, probabil, isi dau seama ca nu pot derula afaceri profitabile intr-o tara falimentara si au inceput sa ceara guvernelor sa aplice taxe suplimentare persoanelor cu averi mari.

Dupa o cerere similara facuta de magnatul american Warren Buffett, cea mai bogata femeie din Franta, Liliane Bettencourt, ce detine imperiul L'Oreal, si alti 15 miliardari au trimis o scrisoare neobisnuita presedintelui Nicolas Sarkozy, care incearca sa gaseasca solutii pentru acoperirea deficitului bugetar, fara sa isi incalce promisiunea facuta inainte de alegeri, de a nu majora taxele.

"Taxa exceptionala ar trebui calculata intr-un mod rezonabil si realizata in asa mod incat sa se evite efectele nedorite, cum ar fi iesirea de capital si cresterea evaziunii fiscale", se arata in scrisoarea semnata si de Antoine Frerot, director al Veolia Environment, Christophe de Margerie, director executiv al Total, Frederic Oudea, director executiv Societe Generale, Franck Riboud, presedinte si director al Danone, si Stephane Richard, presedinte si director al France Telecom.

"Suntem constienti de faptul ca am beneficiat de un model francez si un mediu european de care ne-am atasat si pe care vrem sa ajutam sa-l pastram. Aceasta taxa nu este o solutie in sine: trebuie sa faca parte dintr-o reforma ampla a sistemului de taxe si impozite. Intr-un moment cand cresterea datoriilor publice si a deficitului pune in amenintare viitorul Frantei si al Europei si cand guvernul cere solidaritate din partea tuturor, simtim ca este de datoria noastra sa contribuim", se mai arata in scrisoarea citata de The Wall Street Journal.

Recent, premierul francez, Francois Fillon, s-a declarat "socat" de remuneratiile "exorbitante" pe care companiile le ofera celor din top management. Dupa o vara agitata, politicienii francezi s-au intors din concedii pentru a gasi Franta amenintata de pierderea ratingului AAA.

Pentru a respecta tintele pentru reducerea deficitului si a contracara efectele unei cresteri economice sub asteptari, guvernul trebuie sa economiseasca 4 miliarde de euro, in acest an, si 10 miliarde de euro in 2012. De asemenea, se vorbea si de o taxa pentru gospodariile cu venituri mari, desi nu se stia daca aceasta ar trebui aplicata la venituri anuale de peste 150.000 de euro, 300.000 de euro sau 1 milion de euro.

Bogatii din Romania, in continuare cu gandul la evaziune?

In restul Europei, ideea de a majora taxele pentru bogati a "incoltit" in urma cu trei ani, la inceputul recesiunii. In 2009, Marea Britanie a majorat nivelul maxim al impozitului pe venit de la 40 la 50 la suta.

In Italia, guvernul ia in considerare introducerea unui impozit aditional de 5 la suta pe veniturile de peste 90.000 de euro pe an si de 10% pentru cele peste 150.000 de euro.

De asemenea, de cativa ani, Warren Buffett a tot cerut sa fie majorate taxele pentru americanii bogati, printre care se numara si el. Recent, el a declarat ca taxele pe care le-a platit statului in 2010, de 6,9 milioane de dolari, au reprezentat doar 17,4 la suta din venitul impozitabil obtinut, in timp ce angajatii sai obisnuiti platesc 33 - 40 la suta.

In Romania, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, recent, ca taxele si impozitele nu vor fi majorate pana in 2014. Pe de alta parte, persoanele care detin mai multe proprietati vor plati impozite suplimentare pentru acestea si in 2012, asa cum prevede actualul Cod Fiscal, a spus premierul Emil Boc.

Intre timp, bogatii Romaniei nu numai ca nu cer guvernului sa-i taxeze mai mult decat pe cei cu venituri mici sau medii, dar fac tot posibilul sa nu plateasca nici impozitele normale.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a cerut executarea silita pentru mai multe firme detinute de oameni de afaceri prezenti in topurile miliardarilor romani. Printre acestea se numara Dinu Patriciu, pentru Adevarul Holding, Ioan si Viorel Micula, pentru datoriile de peste 140 de milioane lei la European Food, Ioan Niculae pentru Amurco, Amonil si InterAgro, printre altele, sau Robert Negoita, pentru datorii de 187 de milioane de lei.

Ziare.com va invita la sondaj: Credeti ca ar fi bine ca bogatii din Romania sa fie taxati mai mult, in vederea reducerii deficitului? Credeti ca ar fi o solutie buna pentru rezolvarea problemelor fiscale din tara? De la ce prag de venituri ar trebui sa se porneasca?

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#impozit bogati, #crestere impozit bogati , #impozit venit