Ce ne pregateste Guvernul? Stres enorm pentru contribuabil, secatuire de resurse, birocratie sufocanta Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 15:30
28312 citiri
Ce ne pregateste Guvernul? Stres enorm pentru contribuabil, secatuire de resurse, birocratie sufocanta Interviu
Foto: cristianpaun.finantare.ro

Impozitul pe gospodarie nu este decat primul pas spre impozitarea masiva a celor cu venituri peste un anumit nivel, ne va secatui si mai mult de resurse adaugand noi straturi birocratice unui stat deja sufocat de birocratie. Statul va cheltui enorm ca sa nu incaseze mare lucru, afirma profesorul de economie de la ASE, Cristian Paun.

Masura nu are nicio logica economica in spate si nu inseamna decat stres enorm pentru contribuabil si un mare efort al statului care, la nivelul actual, nu e pregatit logistic sa faca fata acestui sistem propus, avertizeaza prof. univ. dr. Paun intr-un interviu acordat Ziare.com.

In plus, masura va avea costuri ascunse, inclusiv faptul ca statul se va putea folosi chiar mai mult de un an de bani care legal ne apartin. Costul declararii veniturilor, cele mai multe doar din salarii deja declarate de contabilitatea angajatorului, va fi imens, afirma prof. Cristian Paun.

Ce inseamna, de fapt, acest impozit pe gospodarie la care lucreaza Ministerul Finantelor?

Este un impozit progresiv, chiar daca ministrul incearca sa ne convinga de contrariu. De ce? Pentru ca imparte contribuabilii in doua clase de venit, deocamdata: un venit mic (sub 2.000 lei) si un venit normal (peste 2.000 lei).

Unuia ii aplica un impozit pe venit de 0% (celelalte impozite/contributii raman in vigoare) si altuia ii aplica un impozit progresiv mai mare de 10%. De aici pana la a reimparti pe alte clase de venit pe cei cu venit "normal" mai este doar un mic pas.

Ministrul Stefan sustine ca ar fi vorba despre o reducere de fiscalitate, deoarece cota aplicata veniturilor totale va fi de 10% insotita de tot soiul de deduceri.

Este o reducere fiscala pentru ca altfel nu aveau cum sa anuleze cota unica si cum sa faca acceptabil stresul care insoteste renuntarea la o taxare foarte simpla.

Chiar daca cetateanul va avea o reducere de 6% sau chiar o anulare totala de impozit, in cazul celor cu venituri mici, costul declararii veniturilor, cele mai multe doar din salarii deja declarate de contabilitatea angajatorului, va fi imens.

Va trebui sa facem cel putin un drum la consultantul fiscal arondat, va trebui sa completam o declaratie, pentru cei mai multi dintre noi inutila, pentru ca nu obtinem alte venituri decat cele din salarii, si apoi va trebui sa ne asezam frumusel la coada sa depunem actele la ANAF-ul unde suntem arondati. Numai cine nu a declarat vreun venit pana acum nu stie cat de putin reformata este institutia ANAF-ului si cat de greu se deruleaza orice relatie cu aceasta.

In plus, nu se spune inca nimic despre venituri mai "speciale": din dobanzile bancare, din dividende, din chirii, unde deja sunt niste deduceri aferente naturii acestor venituri etc. Acum, deducerile respective nu pot fi nici ele intr-o suma mai mare de 10% din venit. Statul poate reintoarce contribuabilului maximum aceasta suma.

Dar intre momentul la care noi platim impozitul pe venit, cand incasam salariul, si momentul in care primim inapoi de la stat impozitul, ca urmare a deducerilor solicitate, va curge aproape un an, daca nu mai mult. Acesta este un cost nevazut, asociat faptului ca statul foloseste niste bani care, legal, ne apartin.

Romania, o tara a veniturilor scazute, provenite preponderent din salarii, nu are nevoie de o globalizare a veniturilor. Cele mai multe sunt deja declarate la sursa si cei care au alte venituri deja le globalizeaza prin diferite declaratii suplimentare pe care le completeaza la ANAF (chirii, drepturi de autor etc.).

Deducerile acestea reprezinta o masura antievazionista in mod real, asa cum zicea dna Vasilescu, pentru ca vom cere chitanta pentru orice?

Evident ca nu. Evaziunea pe venituri nedeclarate este cea mai mica dintre evaziuni. Marea evaziune nu e la persoanele fizice, ci la firmele mari care au de regularizat TVA.

Si acum, cu impozitul in cota unica, putem incuraja cererea de chitante de catre platitor prin case de marcat obligatorii, plati cu cardul, loteria chitantelor si chiar deduceri de impozit pe final de an, daca vrem, din cota unica de 16% platita daca prezentam un numar de chitante catre autoritatea fiscala. Deducerile pot functiona la fel de bine si in sistemul cu cota unica.

In plus, sunt foarte multe zone unde nu exista chitante, cand cumpar legume de la fermierii din piata, de exemplu. Guvernantii trebuie sa inteleaga ca nu poti fiscaliza orice coltisor din economie si ca mica evaziune este naturala si tine de imperfectiunea politicii fiscale. La fel cum piata este imperfecta si politicile publice au imperfectiunile si limitarile lor.

Nu mica evaziune este problema Romaniei. Conformarea fiscala tine de nivelul si numarul taxelor, de dificultatea declararii si platii lor si, nu in ultimul rand, de ceea ce se intampla mai apoi cu banii nostri.

Romania in momentul de fata are probleme, mai degraba, cu greutatea cu care declaram si platim taxe, dar si cu faptul ca nu prea vedem ce se intampla cu banii ulterior, cand ei incap pe mana politicienilor, care trebuie sa ii redistribuie.

In plus, nu ne trebuie prea multe chitante: ele trebuie sa acopere maximum 10% din venitul nostru si la cei mai multi dintre noi e foarte mic acest venit. Ne amagim daca o sa credem ca aceasta strangere de chitante va rezolva mica evaziune.

Dimpotriva, statul trebuie sa se concentreze pe marea evaziune. Acolo taxele ce scapa printre degetele agentilor fiscali sunt mult mai consistente si pot fi colectate cu efort si costuri mult mai reduse.

Suporta bugetul o reala reducere de fiscalitate la 10% si toate aceste deduceri, plus restul relaxarilor promise in programul de guvernare?

Este o alta problema sensibila a acestei masuri. Ea va insemna o scadere de impozit pe venit pana aproape de 0% pentru majoritatea dintre noi. Toti vom gasi facturi/chitante care sa acopere 10% din venitul nostru: de la scoli private, asigurare medicala privata etc. Statul va incasa foarte putin din acest venit.

Mai mult, va trebui sa investeasca enorm in partea de declarare (declaratii de venit, consultanti fiscali, platforme de completare documente online etc.), in partea de prelucrare a datelor si apoi in sistemul care returneaza banii contribuabililor ca urmare a deducerilor solicitate prin prezentarea de chitante.

Statul va cheltui enorm ca sa nu incaseze mare lucru si nici sa nu rezolve mare lucru pe partea de evaziune, fiind vorba de mica evaziune. Deci masura nu are nicio logica economica in spate si nu inseamna decat stres enorm pentru contribuabil si un mare efort al statului care, la nivelul actual, nu e pregatit logistic sa faca fata acestui sistem propus. E suficient sa ne gandim la cardul de sanatate.

Inteleg ca lucrurile se vor complica mult pentru contribuabil - socoteli, hartii, chitante.

Enorm de mult. Chitantele se deterioreaza destul de rapid, cerneala de pe ele se sterge in cateva saptamani. In loc sa alocam timp si efort pentru alte lucruri si sa lasam in pace un sistem simplificat care functioneaza bine si cu efecte benefice clare asupra economiei, suntem acum impinsi din nou in spate de o obsesie a socialistilor de a fiscaliza progresiv veniturile pe clase de venit.

Iar faptul ca vor fi angajati mii de consultanti fiscali pe bani publici este o problema si mai mare.

Cat de complicata poate fi pentru ANAF trecerea de la sistemul cotei unice la impozitul global?

Foarte complicata. Ganditi-va ca in momentul de fata daca vreti sa platiti impozitul pentru o chirie, de exemplu, trebuie sa te plimbi pe la 3 birouri din ANAF.

ANAF este plin ochi de dosare cu decizii de impunere la care se vor adauga milioane de declaratii inutile care se vor referi exclusiv la venituri din salarii. Ce sens are o astfel de birocratie? Pentru ce sa marim din nou numarul angajatilor ANAF, spatiile lor de functionare?

Doar ca sa adunam declaratii care sunt identice cu statele de plata ale angajatorilor. Doar ca sa dublam inutil declararea acestor venituri. Este aberant si fara sens. Guvernantii din Romania sunt complet rupti de realitatea din jurul lor si complet lipsiti de cel mai elementar simt practic.

Ce vor fi acesti consultanti fiscali, un fel de contabili? Si de unde atatia, in jur de 35 de mii dupa estimarea ministrului, cat sa acopere toata Romania?

Vor functiona pe principiul consultantilor fiscali pentru companiile private. Sunt experti in fiscalitate care ne vor ajuta sa completam si sa declaram veniturile catre Fisc. Sunt o veriga complet inutila care ar fi eliminata daca sistemul de declarare ar fi online si ar fi unul foarte simplu si usor de inteles de toata lumea.

Sunt o categorie de functionari publici platiti din taxele noastre care, in loc sa produca bunuri reale necesare economiei romanesti, vor produce servicii complet inutile: ne vor ajuta sa ne declaram salariile, care deja au fost declarate odata si fiscalizate la sursa de catre angajatorul lor. In loc ca banii sa mearga catre scoli si spitale, statul cheltuieste bani pentru o activitate inutila pentru cea mai mare parte dintre noi.

Plata lor nu poate fi mai costisitoare pentru stat decat evaziunea pe care teoretic o combate acesta masura?

La momentul acesta, asa pare: cei mai multi dintre noi vom deduce la maxim impozitul pe venit, deci, chiar si in conditiile globalizarii veniturilor, statul va incasa la minim acest impozit; in plus, statul va investi enorm in marirea capacitatii de activitate la ANAF si in plata consultantilor fiscali.

In final, masura va insemna o gaura imensa la bugetul statului care nu va genera niciun efect de antrenare in economie. Dimpotriva, ne va secatui si mai mult de resurse adaugand noi straturi birocratice unui stat deja sufocat de birocratie.

In topurile globale privind acest indicator ne aflam alaturi de tari precum Jamaica, Columbia, Uruguay sau Kazahstan, avand sanse mari sa ne prabusim si mai mult in aceste clasamente, ca urmare a unor astfel de experimente sociale complet ilogice din orice punct de vedere.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Cristian Paun profesor ASE, #impozit pe gospodarie, #impozit venit global , #impozit venit