Impozitarea drepturilor de autor: urmeaza concedieri, reduceri de salarii si procese

Joi, 01 Iulie 2010, ora 18:09
3850 citiri
Impozitarea drepturilor de autor: urmeaza concedieri, reduceri de salarii si procese
Foto: Rpls

Actorii, cantaretii, compozitorii, scriitorii, persoanele care lucreaza in mass-media, toti vor fi afectati de majorarea impozitului in cazul contractelor pe drepturi de autor, la 16,5 la suta, si de reducerea cheltuielilor deductibile de la 40 la 20 la suta.

Insa, deocamdata, nimeni nu stie exact in ce mod vor fi aplicate noile reglementari si cine va suporta costurile suplimentare: angajatul sau angajatorul.

Intrebati de Ziare.com, reprezentantii din mass media nu au putut sa dea un raspuns clar in privinta aceasta.

Dragos Stanca, managing director F5 si membru al Consiliului de Administratie Realitatea - Catavencu, trust ce detine televiziunile Realitatea TV, The Money Channel, CineStar, posturile de radio Guerilla, Realitatea FM si Gold FM si agentia de presa NewsIn, printre altele, spune ca grupul nu a luat inca o decizie, dar ca trusturile de presa vor inregistra mari pierderi, iar, la randul lor, jurnalistii vor avea de suferit.

"Reglementarile din noul Cod Fiscal legate de Drepturile de Autor vor impacta cu siguranta negativ intreaga industrie media, prin cresterea cu peste 30-35% a costurilor patronale aferente sustinerii activitatti editoriale", ne-a explicat Stanca.

Jurnalistii, obligati sa fie "mai docili"

Un alt posibil efect al modificarilor, in cazul jurnalistilor, ar putea fi obligarea acestora sa fie mai "docili", in opinia lui Stanca.

"O crestere a acestor costuri, intr-o perioada atat de grea din punct de vedere economic, nu poate avea ca efect cresterea banilor colectati la bugetul de stat, ci concedieri si reducerea veniturilor jurnalistilor. Si, in general, o mass-media mai slaba si, eventual, mai docila - adica exact de ce are nevoie actuala Putere.

Opinia mea personala, nu a grupului pentru care lucrez, este ca deciziile legate de Drepturile de Autor au baza strategica si politica, nicidecum economica", a adaugat oficialul Realitatea - Catavencu.

Urmeaza concedieri si scaderi de salarii

Desi a refuzat sa vorbeasca despre detaliile financiare concrete, Cristi Sutu, de la Puterea, nu crede ca poate fi bine pentru colegii de breasla. "Cred ca problema cea mai mare o vor avea angajatii, ziaristii. Ei vor avea de suferit", ne-a spus Sutu.

Oficialii Clubului Roman de Presa si Patronatul Presei Romane au declarat ca nu sunt de acord cu taxarea veniturilor jurnalistilor, spunand ca aceasta masura va duce la concedieri si la reducerea veniturilor.

"Clubul Roman de Presa si Patronatul Presei Romane cred ca guvernul incearca deliberat sa falimenteze industria mass-media, prin aplicarea unor masuri paguboase, fara fundamentare economica, pentru a-si regla conturi si rafuieli cu unele entitati media", se arata intr-un comunicat al celor doua institutii.

Un subiect "delicat" pentru sefi

In schimb, multi oficiali ai trusturilor de presa nu au dorit sa comenteze, preferand sa se abtina: "Nu comentam pe aceasta tema public. Sunt niste decizii care tin de politica interna", ne-a spus Adela Popescu, directorul de comunicare al Ringier.

De asemenea, surse din cadrul televiunii Antena 3 ne-au declarat ca, deocamdata, nu s-a luat o decizie in acest sens.

Dana Cozac, de la Mediafax, a precizat si ea ca inca nu s-a luat o decizie, iar Dan Turturica, de la Romania Libera, crede ca situatia este "mult prea delicata ca sa-mi bag nasul".

Artistii, scandalizati: Ne fura, ii dam in judecata

Lumea artistica este scandalizata! Artistii nu inteleg cum statul poate sa puna semnul egal intre o munca de rutina si un act de creatie si ameninta ca isi vor cere in instanta drepturile.

Chiar Dan Bittman, liderul trupei Holograf si fostul consilier al ministrului Finantelor Sebastian Vladescu, a declarat, pentru Ziare.com, ca va da statul in judecata.

"Dintr-un calcul rapid inteleg ca ar trebui sa dam statului peste 61% din orice venit de acest gen. Intentionam, impreuna cu colegii mei de la Holograf si nu numai, de la UCMR ADA, sa dam in judecata statul si sa mergem la CCR pentru ca consideram ca este o lege neconstitutionala.

Noi, fiind de o viata intreaga liber profesionisti, avem si atestate in sensul acesta, si nu vedem niciun drept al statului sa ne incadreze ca pe niste angajati cu opt ore de munca", ne-a declarat Bittman.

"Daca n-am avea spectacole, am muri de foame"

Fostul membru al trupei Pheonix, Mircea Baniciu, spune ca muzicienii intotdeauna au fost furati in Romania.

"Drepturile noastre, ale muzicienilor, s-au furat de cand stim in Romania, inainte ne impozita Uniunea Compozitorilor, pe cei care nu eram membri.

Noi astazi ne castigam banii din spectacole, pentru ca daca am ramane la mana celor cu drepturi, cred ca am muri de foame", a declarat si Baniciu, pentru Ziare.com.

"O masura total cretina. Noi iesim la pensie cand nu ne mai vrea lumea

Ducu Bertzi spune si el ca masura Guvernului este una "cretina", pentru ca nu poate fi comparat un act de creatie cu opt ore de munca la birou, artistul asumandu-si un mare risc cand alege acest drum, pentru ca iese la pensie atunci cand nu-l mai vrea publicul.

"E o bataie de joc fiindca o munca ce este platita pe drepturi de autor, care inseamna un act de creatie, nu poate sa se compare cu o munca pe care o faci zi de zi, printr-o prestare de serviciu.

Actul de creatie e act de creatie. Iti inchei activitatea artistica si la 50 de ani si la 45, poate la 60 de ani nici nu mai poti sa urci pe scena, ca deja esti depasit. Deci nu sunt masuri egale, e o masura total cretina. Intr-un act de creatie iesi la pensie in momentul in care lumea nu te mai vrea", ne-a declarat Ducu Bertzi.

Teodora Bodeanu, Alexandra Sandru

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#impozit drepturi autor, #impozit ziaristi, #impozit artisti, #contract drepturi autor , #impozit venit
Comentarii